Krematoriumas uostamiestyje vėl įplieskė ginčus

Mieste ir rajone planuojamos krematoriumo statybos gyventojams kelia pagrįstų abejonių – nė vienas nenori, kad toks objektas iškiltų šalia jų namų. Galimybių studija atskleidė, kad tinkamiausia vieta krematoriumui – Laisvosios ekonominės zonos teritorija.

Verslininkams suriš rankas?

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybėje surengta vieša diskusija dėl krematoriumo atsiradimo miesto ir priemiesčių teritorijose.

Pagal dabartinį teisinį reglamentavimą krematoriumas gali būti statomas bet kuriame komercinės paskirties sklype, jei tik jis atitinka šiam objektui keliamus reikalavimus.

Kad vieną dieną toks statinys neišdygtų priešais žmonių langus, miesto valdžia bando apriboti verslininkų laisvę ir nustatyti konkrečias vietas krematoriumo statyboms.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjos Mantės Černiūtės-Amšiejienės, krematoriumo klausimas, dėl savaime suprantamų priežasčių, kelia didelį susirūpinimą.

"Tai jautri tema, tikrai ne kiekvienas nori turėti tokį objektą šalia savo namų", – sakė M.Černiūtė-Amšiejienė.

Kai gyventojai stojo piestu prieš verslininkų planus įrengti krematoriumą Joniškės gatvėje, savivaldybė užsakė specialią, kiek daugiau nei 2,4 tūkst. eurų kainavusią galimybių studiją.

Nagrinėta, kur miesto ir rajono teritorijoje galėtų atsirasti tokie objektai.

"Nors analizuota platesnė teritorija, studijoje koncentruojamasi į miesto administracines ribas, nes Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir taryba neturi jokios teisės priimti sprendimą dėl krematoriumo statybos zonų Klaipėdos rajone" – pabrėžė vedėja.

Rajone planuojami net du

Galimybių studiją parengė bendrovė "Urbanistika". Įmonės atstovė Lina Panavaitė pasakojo, kad vienas pagrindinių verslininkams keliamų reikalavimų yra susijęs su aplinkosauga.

Privalu išvengti neigiamo poveikio aplinkai triukšmo, kvapų ir taršos požiūriu, todėl objektas turėtų būti nutolęs nuo gyvenamųjų teritorijų.

Taip pat jam taikoma 200 m sanitarinė apsaugos zona. Krematoriumas turėtų būti įrengiamas atskirame sklype su savo infrastruktūra, įvaža.

Vertintas ir emocinis poveikis žmonėms.

Kaip teigė L.Panavaitė, pagal dabartinius reikalavimus, faktiškai bet kuriose komercinės paskirties objektų teritorijose galėtų atsirasti krematoriumas, jei tik jis atitiktų visas keliamas sąlygas.

Įvertinę visas aplinkybes ir apribojimus, studijos rengėjai identifikavo dvi vietas, kur Klaipėdoje galėtų būti statomas krematoriumas. Viena jų – LEZ, kur vykdoma komercinė ir pramoninė veikla.

Taip pat priešais LEZ esantis trikampis tarp geležinkelio, Tilžės gatvės ir Vilniaus plento.

Ji priminė, kad šiuo metu netoli Lėbartų – Toleikių ir Ketvergių kaimuose – planuojami du krematoriumai. Tačiau, šaltinių duomenimis, bent jau kol kas nė vienam jų leidimas statyboms išduotas nebuvo.

"Pelningas verslas"

Kantriai klausęsi pranešėjų, miesto ir rajono gyventojai, pasibaigus pristatymui, jį sukritikavo.

"Ar reikia miestui net dviejų krematoriumų? Gal kada nors ir trys atsiras?" – širdo viena klaipėdietė.

M.Černiūtės-Amšiejienės žodžiais, skaičių nustato rinka, ir savivaldybė jo apriboti negali. Tačiau dabar verslininkams paliekamos tik dvi vietos.

"Tai yra gana pelningas ir tikrai nevienadienis verslas, manau, čia sukasi dideli pinigai. Kodėl negalima to daryti senuose karjeruose, o ne LEZ teritorijoje, kuri yra miesto veidas, miesto vartai", – piktinosi žmonės.

"Ar buvo apsvarstytos apleistos miesto teritorijos? Pavyzdžiui, Mokyklos gatvėje esantis ir daugybę metų nenugriaunamas fabrikas", – svarstė kitas gyventojas.

Pasak Jakų bendruomenės pirmininko, buvo surinkta apie tūkstantį krematoriumo statyboms Klaipėdoje prieštaraujančių gyventojų parašų.

Jie nenori, kad LEZ teritorijoje atsirastų tokio pobūdžio statinys. Esą būtų kur kas logiškiau, jei krematoriumas iškiltų apie 15–20 km atstumu nuo miesto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Klaipėdą nori paversti visišku savartynu.

Violeta

Violeta portretas
Aš už krematoriumą kapinių zonoje,labai patogu ir mažiau vargo artimiesiems ,ar mažai vietos prie kapinių,mažiau kalbų ,daugiau darbų....... .

Albertas

Albertas portretas
patrauklios vietos krematoriumams: Tauralaukis, Žaliasis slėnis, Dragūnai ir Mažasis kaimelis.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių