Kretingoje griūna dar nebaigta statyti biblioteka

2006 metais pradėtos statyti bibliotekos Kretingoje įkurtuves planuota švęsti dar 2010 metais, tačiau statybos strigo.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, rajono vadovybė šiam statiniui-vaiduokliui po truputį vis atseikėja pinigų, tačiau tokia taktika lėmė, kad pastato kapitaliniam remontui reikia milijono litų. Kretingiškiai nuogąstauja, kad už šiemet skirtus 300 tūkst. litų teks ne tęsti statybos darbus, o griauti jau yrančias pastato konstrukcijas.

„Būtinai reikėtų nors milijono litų, kad galėtume užsandarinti pastatą, langus sudėti. Tik taip dar įmanoma išsaugoti statinį“, - dienraščiui teigė Kretingos savivaldybės administracijos direktorė Jolita Vaičkienė.

Kretingos biblioteka ėmė kilti dar 2006 metais. Lėšos darbams buvo skiriamos iš Valstybės investicijų programos (VIP). Pirmaisiais metais šiam projektui buvo skirta 200 tūkst. litų, 2007 metais - pusė milijono, 2008-aisiais - 1,5 mln. litų. Tad iki šiol 11 mln. litų įkainotam projektui teatseikėta mažiau nei pusė reikiamos sumos - 4 mln. litų.

„Atlikome darbų už tiek pinigų, kiek jų buvo skirta. Jei namą 10 metų statysi, kasmet po pusmetrį turėsi nugriauti. Ūkiškai dirbantieji taip nesielgia. Deja, mūsų krašto valdžia švaisto lėšas“, - aiškino biblioteką stačiusios įmonės vadovas Almantas Skruibys. Jo manymu, tokį pastatą galima užbaigti per 2-3 metus.

Pernai už gautus 850 tūkst. litų pavyko uždengti stogą. Tačiau statinys vis tiek nesandarus, nėra nei langų, nei durų. Šiuo metu statybos sustabdytos, konstrukcijų apsauga nuo lietaus, sniego nepasirūpinta.

Kretingos merijos pasamdyti ekspertai nustatė, kad per tą laiką, kai statinys visiškai nebuvo saugomas nuo atmosferos poveikio, ledu virstanti drėgmė pakenkė betono plokštėms. Iš viso pažeista daugiau kaip 30 plokščių - jas gali tekti keisti arba sutvirtinti. Po šios žiemos šalčių tikriausiai teks keisti dalį įdrėkusių ir ledo pažeistų sienų plytų.

Tačiau atsiradusiems defektams pašalinti kretingiškiai lėšų neturi, o VIP pinigų rekonstrukcijai naudoti negalima. „Todėl rekonstrukcijai teks skelbti naują konkursą, o prieš tai užsakyti ir parengti šių darbų techninį projektą“, - sakė J.Vaičkienė. Administracijos direktorė pridūrė, kad VIP lėšų šiam tikslui nenumatyta, o savivaldybė savo biudžete jų taip pat neturinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių