Kruizinių laivų terminale - „Vilniaus kino šortai“

Savaitgalį startavęs nemokamų renginių ciklas „Laisvas uostas“ ruošiasi antram dubliui – trečiadienį kruizinių laivų terminale įsikūrusi terasa „Uosto smuklė“ kviečia į festivalio „Vilniaus kino šortai“ paruoštos programos peržiūrą.

„Kinas ant Marių kranto“ –  viena iš „Laisvo uosto“ renginių ciklo dalių, kurioje žiūrovai galės mėgautis nemokamu, tačiau kokybišku kinu neįprastoje aplinkoje iki pat vasaros pabaigos.

Pirmojoje programoje, kurią trečiadienį į uostamiestį atgabeno „Vilniaus kino šortai“, klaipėdiečiai išvys lietuviškus trumpametražius filmus. „Lietuvos jaunųjų kino kūrėjų trumpųjų filmų programoje" bus parodyti Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) operatorių ir režisierių baigiamieji bakalauro darbai.

Pasak „Vilniaus kino šortų“ atstovų, debiutuojančių režisierių šortai sužavės jautriai ir šmaikščiai perteiktomis temomis. Ekrane išvysime sunkiai statybose dirbančio panko, tėvo ir sūnaus keliaujančių į Armėnijos provinciją Lernavaną bei psichoanalitiko Jurgio Hišo, kurį persekioja jo buvęs pacientas, istorijas. D. Šarutytės ir operatoriaus L. Dabriškos darbas „Nesiseka šiandien“ pasakoja apie nedidelę gyvenvietę, kurios priemiestyje, deja, niekada nieko gero neįvyksta. K. Sereikaitės režisuota ir filmuota juosta „Nevykęs Scenarijus“ pasakos apie vienišą, kompleksuotą, pigioje užeigoje dirbančią moterį, netyčia atsidūrusią nusikaltėlių optiniame taikiklyje. Įvairiausiuose kadruose ir netikėčiausiuose siužeto posūkiuose – senyvo amžiaus šokėja, kuriai suteikiamas šansas paskutinįsyk pasirodyti scenoje, kalėjimo viršininko eksperimentai su kalinčiuoju, krizė pavydo užvaldyto pagyvenusio vyro vaizduotėje, realybės ir fantazijos persidengimai, pasąmonėje tūnantys demonai ir apelsinmedžių giraitės.

Organizatoriai primena - visi „Laisvo uosto“ renginiai nemokami. Pirmojo „Kino ant Marių kranto“ seanso pradžia – trečiadienį 21 val. terasoje Kruizinių laivų terminale.

PROGRAMA:

Trečiadienio Jaunųjų lietuvių kino kūrėjų trumpų filmų programa:

"Nevykęs Scenarijus" (rež. Kristina Sereikaitė), 8’15”, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Vieniša, kompleksuota moteris dirba pigioje užeigoje. Kartą laiminga porelė palieka užeigoje rankinę. Salės tarnautojai užplūsta didžiulis noras pamatyti tos rankinės turinį. Ten randa nusikaltimo įkalčius, tačiau nespėja juos ilgai ištyrinėti, nes ją pasislėpusią tualete užklumpa pats nusikaltėlis. Įvykiai klostosi dramatine linkme, tačiau ar iš tiesų yra viskas taip, kaip atrodo?

"One Evening" (rež. Eitvydas Doškus), 5’54”, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Žvelgiant iš trijų skirtingų perspektyvų - niekuo neypatinga istorija.

"Paukštelis" (rež. Narvydas Naujalis), 4’32”, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Filmas pasakoja apie seną moterį, prieš daug metų buvusią šokėja. Dabar ji gyvena globos namuose. Kiekvieną dieną ji prisimena jaunystę ir svajoja apie paskutinį kartą pašokti. Vieną dieną jos svajonė netikėtai išsipildo.

"Naktinis siurprizas" (rež: Darius Šlapelis), 3’, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Naktis. Vyriškis stebi savo žmoną, ruošiančią vakarienę. Savo vaizduotėje jis išvysta žmonos neištikimybę. Ir realybė tampa persipynusi su fantazija.

"Pažaiskime" (rež.Andriejus Kazlauskas), 4’, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Tai istorija apie kruopsčiai suplanuotą, rafinuotą kerštą.

"Senelis" (rež.  Andrius Paškevičius), 12’, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Dvidešimt trijų metų studentas, visą gyvenimą praleidęs didmiestyje, po ilgo laiko atvyksta aplankyti savo senelio. Įžengęs į senelio namus ir ėmęsis kasdienių buities darbų, pastebi vykstant labai keistus dalykus – kokį darbą beatliktų, iš niekur nieko atsiranda apelsinai. Galiausiai jaunuolis supranta, jog tai – mįslė, į kurią atsakymas glūdi vaikino vaikystėje.

"Svetimkūnis" (rež. Martynas Petrošius), 12’52”, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Tai filmas apie kaimo namelyje gyvenančią mergaitę, nuo kurios atsiskiria kraupus šešėlis. Vėliau jis pavirsta mergaitės fizinio kūno kopija ir grėsmingai persekioja ją. Mergaitė bėga, blaškosi, kol galų gale pasiduoda. Demonas vėl sugrįžta į ją ir visiškai užvaldo mergaitės valią. Tai filmas apie tamsiąsias jėgas, gyvenančias mumyse ir valdančias mūsų likimus. Filmo idėja sukurta pagal Carloso Castanedos knygos „Aktyvioji begalybės pusė“ skyrių „Purvini šešėliai“.

"3 minutės" (rež. Jurga Naraškevičiūtė), 5’43”, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Nuobodžiaujančio kalėjimo viršininko žaidimas – eksperimentas su kaliniu.

"Nesiseka šiandien" (rež. Dovilė Šarutytė) 6’, vaidybinis, Lietuva, 2010.

Vieną įprastą dieną iš dangaus ima kristi neatpažinti objektai. Tai sukelia nelaimių virtinę tam tikriems žmonėms. Kas ir kodėl taip įvyko? Tai trumpas, ironiškas pasakojimas apie sėkmę.

II PROGRAMA. Lietuviškų trumpametražių programa „Lietuviškasis peizažas“ (rež. LMTA kino ir TV režisieriai, vaidybiniai, 109 min. Lietuva, 2009-2008).

Tai Lietuvos jaunųjų kino kūrėjų darbus pristatanti premjerinė programa. Keturių debiutuojančių Lietuvos muzikos ir teatro akademiją baigusių režisierių šortai sužavės jautriai ir šmaikščiai perteiktomis temomis. Ekrane išvysime sunkiai statybose dirbančio panko, tėvo ir sūnaus keliaujančių į Armėnijos provinciją Lernavaną bei psichoanalitiko Jurgio Hišo, kurį persekioja jo buvęs pacientas, istorijas.

„Kryžiažodis“, 18’, vaidybinis, Lietuva, režisierė Ieva Veiverytė, operatorius Narvydas Naujalis, muzika Tomo Samulio, prodiuseriai - Lukas Dainys, Rokas Geštautas.

Jaunam psichoanalitikui Jurgiui Hišui vieną sekmadienio rytą ramybės neduoda mintis, jog Franekas jį užmuš. Vis augant baimei ir bejėgiškumo jausmui, pasirodo jo pacientas Franekas, nešinas „saldžia“ dovanėle. Filmas sukurtas pagal lenkų rašytojo Michalo Choromanskio novelę „Kryžiažodis“.

„Laisvas kritimas“, 25’, vaidybinis, Lietuva. Režisierius  Rokas Eltermanas. Operatorius Linas Dabriška. Muzika: Rokas Eltermanas. Prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė.

Jaunas vaikinas dirba kelininku, groja apgailėtinoje roko grupėje ir turi moterį, kurios nemyli. Jis žino, kad krenta. Tačiau tas kritimas ir leidžia lengviau gyventi.

„Lernavan“, 25’, vaidybinis, Lietuva. Režisierius Marat Sargsyan. Operatorius Vilius Mačiulskis. Muzika: Andranik Kechek. Prodiuseriai Jonas Špokas, Raimundas Kižys.

Po ilgo laiko nebuvimo gimtinėje likimas priverčia tėvą ir sūnų ją aplankyti. Tačiau tokios vietos nėra ir niekas net negirdėjo. Staiga atsiranda keistas autobusas, kuris važiuoja į tą vietą ir vieninteliais keleiviais yra tėvas ir sūnus. Po ilgos kelionės autobusu, atvyksta į keistą vietą, kur nėra nei namų, nei žmonių, nei gamtos, nei žemės… stovi tik balti – kaip baltas, dar neprirašytas lapas – kalnai.

„Bergenas“, 26‘, vaidybinis, Lietuva. Režisierius Andrius Blaževičius. Operatorius Audrius Budrys. Prodiuseriai - Skaistė Matijošiūtė, Dagnė Vildžiūnaitė.

Viename apšiurusiame Vilniaus restorane susipažįsta du vyrai. Tai – senis ir jaunas skustagalvis vyrukas Vytas. Vytas rytojaus ryte turėtų emigruoti į Norvegijos miestą Bergeną. Tačiau išgėręs senis pasiūlo beprotišką planą – išgelbėti restorano dainininkę nuo vietos gyvenimo sunkumų ir išsivežti ją iš Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
„Laisvas uostas“ „Uosto smuklė“ „Vilniaus kino šortai“ „Kinas ant Marių kranto“ „Laisvo uosto“ renginių ciklo dalių, kurioje žiūrovai galės mėgautis nemokamu, tačiau kokybišku kinu neįprastoje aplinkoje iki pat vasaros pabaigos. kažkoks jovalas,pilna prigalvotų nenormalių pavadinimų, tikras ėjimas paskui kvailąją Amerikos pusę.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių