Ksaveras pašėlo ir dingo

Pajūryje parą siautėjęs uraganas Ksaveras didesnės žalos nepadarė, tačiau lietus, palengva virtęs krintančiu sniegu, kėlė mirtiną pavojų vairuotojams. Dviem jaunuoliams tokios oro sąlygos buvo lemtingos.

Pajūryje parą siautėjęs uraganas Ksaveras didesnės žalos nepadarė, tačiau lietus, palengva virtęs krintančiu sniegu, kėlė mirtiną pavojų vairuotojams. Dviem jaunuoliams tokios oro sąlygos buvo lemtingos.

Pirmas žiemos egzaminas

Nors Ksaveru pavadinta audra didesnių nuostolių nepridarė, per Lietuvą praūžusi stichija atnešė kritulių. Šlapdriba ir sniegas atokiau nuo Klaipėdos nespėjo nutirpti ir sukėlė daug pavojų važiuojantiesiems.

Vakar po pietų, kaip spėjama, dėl slidžios kelio dangos, skaudi nelaimė įvyko už kelių kilometrų nuo Vėžaičių Plungės link.

"Audi 80" automobiliu važiavę trys vaikinai ir dvi merginos namų Plungės rajone nepasiekė. Mašina slidinėjo kelyje ir rėžėsi į atvažiuojantį į benzinvežį. Abi transporto priemonės nusirito į pakelę.

Avarijos metu iškart žuvo 18-mečiai – lengvojo automobilio vairuotojas ir greta sėdėjęs keleivis.

Drauge važiavusios dvi merginos ir vaikinas išgabenti į ligoninę. Jaunuoliai važiavo iš Klaipėdos, kur mokėsi, namo į Plungės rajoną.

Paaiškėjo, kad vilkiko vairuotojas išgėręs, nes į alkoholio matuoklį įpūtė 0,75 promilės. Nors avarijos kaltininkas ne jis, šio žmogaus laukia nemenki nemalonumai.

Spėjama, kad viena šios tragedijos priežasčių – slidus kelias.

Tuo pačiu metu autostradoje Klaipėda–Vilnius ties Kryžkalniu avariją patyrė sunkvežimis. Uostamiesčio Kelių policijos biuro pareigūnai vyko į įvykio vietą padėti reguliuoti sutrikusio eismo šioje greitkelio dalyje.

"Tai buvo pirmas rimtas egzaminas šią žiemą. Skaudu, kad keli vairuotojai jo neišlaikė, kad žuvo jauni žmonės", – teigė Klaipėdos kelių policijos biuro viršininkas Ramūnas Šideikis.

Ant kelio – tik vienas medis

Klaipėdoje sniegas ilgai neišsilaikė. Mieste kur kas daugiau nemalonumų buvo dėl itin stipraus vėjo.

Ksaveru pavadinto uragano likučiai uostamiestį pasiekė ketvirtadienio vakarą. Po 20 valandos vėjas sustiprėjo ir atnešė nemažai darbo ugniagesiams gelbėtojams bei policijos patruliams.

Mieste vėjo blaškomi šiukšlių konteineriai apgadino porą automobilių, sudaužė autobusų stotelės stiklus, išvertė kelis reklaminius stendus.

Apie 20.30 val. ugniagesiai skubėjo į Pamario gatvę, kur virš važiuojamosios kelio dalies buvo pavojingai pakrypęs medis. Gelbėtojai jį supjaustė ir patraukė nuo gatvės.

Reikjaviko gatvėje nulūžo didelė medžio šaka, gūsis ją nubloškė prie automobilio.

Palangoje esančioje Vytauto gatvėje prie 8-o namo eglė užgriuvo ant mašinos ir ją apgadino.

Tačiau rimtesnių nelaimių ar nuostolių neužfiksuota.

Bendrovės "Lietuvos draudimas" atstovė Ingrida Žaltauskaitė teigė, kad sulaukta apie 20 pranešimų apie audros padarytą žalą, maždaug pusė nukentėjusiųjų gyvena pajūryje. Dauguma žmonių pranešė apie apgadintus stogus bei medžių sumaitotas mašinas.

Jūroje – rekordinės bangos

Naktį į penktadienį apogėjų pajūryje pasiekęs ciklonas uosto akvatorijoje pakėlė vandens lygį 1,2 metro.

Paryčiais vandens masės atslūgo, tačiau laukta, kad penktadienio pavakare besikeičiantis vėjas nuo jūros pusės gali vėl kilstelėti vandens lygį.

Danė taip pat skalavo krantines kur kas aukščiau nei įprasta, tačiau į senamiestį upė neišsiliejo.

Jūroje netoli šiaurinio molo į krantą besiritančios bangos penktadienį siekė pusketvirto metro aukščio. Toliau nuo kranto, bangų aukštis buvo dar didesnis – iki pusšešto metro aukščio.
Naktį į penktadienį, po vidurnakčio, 24 metrų aukštyje užfiksuotas 32 m/s pietų-pietvakarių vėjas. Penktadienį kiek susilpnėjęs vėjas į pavakarę pasisuko iš šiaurės vakarų ir sustiprėjo iki 25–26 m/ s.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių