KU rektoriaus rinkimai – lyg ant ledo lyties

Vienas Klaipėdos universiteto steigėjų, uostamiesčio politikas Vytautas Čepas po rektoriaus rinkimų išreiškė apgailestavimą, kad įstaigos vadovas nebuvo išrinktas iš karto. Esant tokiai sudėtingai universiteto situacijai, įstrigę rektoriaus rinkimai esą nežada nieko gero.

Bandymas nepavyko

Po slapto Klaipėdos universiteto (KU) tarybos balsavimo paaiškėjo, kad rektoriaus išrinkti nepavyko.

KU tarybą sudaro 9 nariai. Tam, kad būtų išrinktas KU rektorius, už vieną kandidatą turėjo balsuoti bent 6 KU tarybos nariai.

Pirmajame ture neišrinkus rektoriaus, į antrąjį pateko du kandidatai – prof. dr. Artūras Razbadauskas ir prof. dr. Viktoras Senčila.

Tačiau nė vienas jų nesurinko reikiamo balsų skaičiaus. Todėl teks rengti dar vienus rinkimus.

Dėl KU rektoriaus posto varžėsi 6 kandidatai: doc. dr. Stefanas Kirchneris iš Laplandijos universiteto Arkties centro, doc. dr. Marius Lanskoronskis iš M.Romerio universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto, laikinasis KU rektorius prof. dr. A.Razbadauskas, prof. dr. V.Senčila – Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius, prof. dr. Rimantas Stašys – KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Vadybos katedros vedėjas (beje, jis atsiėmė dokumentus ir rinkimuose nedalyvavo), prof. Sigitas Vaitkevičius iš Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto Ekonomikos, verslo ir vadybos akademinio centro.

Neįvertino situacijos rimtumo

Vienas KU steigėjų V.Čepas po nerezultatyvių rinkimų išreiškė nusivylimą. Esą KU ir taip tarsi ant ledo lyties, kuri tirpsta, o kažkam svarbiau ambicijos.

"Kai situacija tokia, kad reikia kažkaip išplaukti, mes nerandame kapitono, kuris tai padarytų. Negaliu suprasti, kodėl taip nutiko – ar tai klanų, ar kokių kontorų karai, bet tokia situacija, kai universitetas jau kelerius metus faktiškai be rektoriaus, nes prof. E.Juzeliūnas buvo tik vizituojantis vadovas, yra labai blogai. Tai paprasčiausiai neatsakingas žingsnis. Kaip universiteto steigėjas, daugybę valandų sugaišęs jo kūrimui, puikiai žinau, ką ši įstaiga reiškia Klaipėdai", – dėstė V.Čepas.

Politikas piktinosi, esą kaip galima taip abejingai ir neatsakingai žiūrėti į studentus, kurie čia mokosi ar ketina studijuoti, apie kokius universiteto planus ar projektus galime kalbėti?

"Yra puikūs kandidatai – ir V.Senčila, ir A.Razbadauskas, kurie pajėgūs vadovauti, tad ko ten knaisiotis? Jie abu labiausiai verti šio posto, manau, tą suvokia ir universiteto tarybos nariai", – teigė V.Čepas

Išsaugokime, ką turime

V.Čepo teigimu, tereikėjo susirinkti, aptarti ir išrinkti kurį nors vieną pretendentą, nes rektorius dabar universitetui yra reikalingas kaip niekas kitas.

"Laivas be kapitono įsirėš į uolas. Jei nėra kapitono, įgula – tik palaida bala. Kadangi prie KU atsiradimo nemažai prisidėjau, man skaudu, kai tokie dalykai vyksta. Todėl KU taryba turėjo suvokti visa ko svarbą ir konsoliduotis. Reikėjo ne diskusijas rengti, kas tinka ar netinka, o susirinkti, išsiaiškinti, kokio žmogaus reikia, ir geriausią išrinkti", – kalbėjo V.Čepas.

Esą žaidimai demokratija, kai kiekvienas balsuoja kaip nori, šiuo atveju yra prastas pasirinkimas.

Anot V.Čepo, demokratija turi eiti greta sveiko proto, o jei tai veda į nuostolius, tokia demokratija netinka.

Kada bus rengiami kiti KU rektoriaus rinkimai, paaiškės šią savaitę po universiteto tarybos posėdžio.

Teigiama, jog teorinė galimybė, kad rektorius bus išrinktas iki Kalėdų, yra labai menka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kas kelia aliarmą?Jau praeitą rektorių Juzeliūną senatas per prisistatymą "sudievino", visus kitus kandidatus pripažino netinkamais.O Juzeliūnas dirbo desantininko principu, atvykdavo 2-3 dienas į savaitę, galiausiai pabėgo. KU Tarybos vadukai dusino kritiką ir įstūmė universitetą į sunkią situaciją. Dabartinis Tarybos pirmininkas užsiima tam tikra demagogija, neieško tinkamo rektoriaus, o pučia burbulą, gazdina , kuria fobijas, nori galimai sau reikalingo žmogaus.O tas žmogus norėjo būti meru, ligoninės vadovu, Seimo nariu, ministru...Ar tai rimta? O gal nori pašalinti konkurentą į mero postą? Dabar reikia tvirto, universitetui pasišventusio žmogaus, o ne tokio, kuris nori kažkuo būti...Jei norime turėti universitetą, reikia sumanaus vadovo, o ne norinčio kažkuo būti, galimai nežinančio kuo. Kaip žmogus jis geras, jautrus, bet ...

nesvarbu

nesvarbu portretas
nesvarbu, ką išrinks. KU padėtis tragiška: studentų skaičius toks, kad jau galima sakyti: KOMA

P.S. del Sencila

P.S. del Sencila portretas
Biografija Gimė 1958 m. rugpjūčio 28 d. Klaipėdoje. 1975 m. uostamiestyje baigęs mokyklą, pasekė tėvu jūrininku, kuris 12 metų aktyviai plaukiojo į jūrą, po to dirbo Klaipėdos okeaninės žvejybos laivyno bazėje, – ėmėsi studijuoti jūreivystės mokslų. 1980 m. Kaliningrado aukštojoje inžinerinėje jūreivystės mokykloje įgijo inžinieriaus-laivų mechaniko kvalifikaciją. 1980–1984 m. Klaipėdos refrižeratorių laivyno bazėje dirbo mechaniku, plaukiojo pasaulio jūrose. Vėliau pasirinko akademinę veiklą. 1987 m. Centriniame dyzelių mokslinių tyrimų institute tuometiniame Leningrade apsigynė technikos mokslų daktaro laipsnį. Nuo 1993 m. iki dabar yra Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių