Kuo dvelkia buto vaikams pirkimas?

Itin brangaus globos namų vaikams skirto buto pirkimas aplipo įtarimais. Savivaldybė pasiryžusi pakloti įspūdingą 171 tūkst. eurų sumą už 66 proc. nusidėvėjusį penkių kambarių būstą miesto centrinėje dalyje, nors panašūs butai rinkoje siūlomi gerokai pigiau. Esą yra perkama tai, kas siūloma.

Įvertino tik 95,8 tūkst. eurų

Į šiandieninio Klaipėdos tarybos posėdžio dienotvarkę įtrauktas klausimas "Dėl sprendimo pirkti nekilnojamąjį daiktą savivaldybės nuosavybėn patvirtinimo".

Po šiuo įmantriu biurokratiniu pavadinimu slypi ypač brangaus pirkinio planas.

Tarybos nariai turėtų patvirtinti, jog sutinka, kad už 171 tūkst. eurų būtų nupirktas penkių kambarių, 120 kv. m ploto butas S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje 17.

Būstas būtų skirtas aštuonių vaikų globos namų auklėtinių šeimynai.

Aiškinamajame rašte politikams prie punkto "Sprendimo projekto rengimo metu gauti specialistų vertinimai" parašyta: "Negauta."

Dar parašyta, kad išlaidų sąmatos, skaičiavimų, reikalingų pagrindimų ir paaiškinimų nėra. Ir viskas.

Vis dėlto Registrų centro duomenys apie šį pirkinį atskleidžia itin pikantiškų dalykų.

Pasirodo, namas, kuriame ketinama pirkti šį butą, statytas 1936-aisais, taigi statiniui daugiau nei 80 metų.

Registrų centro dokumentas liudija, kad pastato fizinis nusidėvėjimas siekia 66 proc., o jo energinio naudingumo klasė yra G.

Tai reiškia, kad šildymo išlaidos žiemos metu gali siekti ypač solidžią sumą, kurią privalės padengti ta pati savivaldybė.

Dar Registrų centro dokumente pabrėžta, jog šių metų rugsėjo 24 d., nustačius vidutinę rinkos kainą, šis būstas įvertintas 95,8 tūkst. eurų.

Tačiau pirkti jį ketinama už 171 tūkst. eurų.

Įvertino 160 tūkst eurų

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis sakė, kad gavo būtent tokį pasiūlymą.

O kaina, palyginti su nepriklausomu turto vertinimu, atitinka teisės aktus, todėl esą ir nuspręsta pirkti.

"Buvo atliktas to buto nepriklausomas vertinimas. Jis įkainotas apie 160 tūkst. eurų. Gavome šitą vienintelį pasiūlymą, visus reikalavimus jis atitiko. Mes perkame pagal Socialinės paramos skyriaus pateiktą paraišką, kokio buto jiems reikia. Ten turi būti apgyvendinti aštuoni vaikai, kiekvienam vaikui numatytas ploto normatyvas. Dar turi būti bendra svetainė. Jei tarybos nariams kils klausimų dėl sumos ir jie pasakys, kad nepirktume šito buto, tai ir nepirksime. Dabar mes neturime pagrindo, kodėl turėtume atmesti minėtą pasiūlymą", – aiškino E.Simokaitis.

Anot skyriaus vedėjo, butą S.Dariaus ir S.Girėno g. 17 įvertino nepriklausomas turto vertintojas, bendrovės "Verslavita" atstovas, kuris ir nustatė, kad šio konkretaus buto vertė yra 160 tūkst. eurų.

E.Simokaitis šiuo vertinimu nesuabejojo.

Kiek kainuos, tiek ir kainuos.

"Mes neturime pagrindo abejoti turto vertintojo išvadomis. O kokia ta kaina turėtų būti? Pagal Vyriausybės nutarimą mes remiamės rinkos vertinimu. Kiek kainuos šito G klasės energinio naudingumo buto šildymas? Kiek kainuos, tiek ir kainuos. Nėra naujos statybos namuose tokių butų", – tikino E.Simokaitis.

Kiek išties kainuoja toks butas?

Tačiau galima įtarti, kad Turto skyriaus vedėjas kalbėjo netiesą.

Klaipėdoje yra ne viena nekilnojamojo turto agentūra.

Patikrinus atsitiktinės vienos jų pasiūlymus, aptikta keliasdešimt būstų, kurie pagal plotą atitiktų keliamus reikalavimus, o jų kainos, išskyrus gal tik Giruliuose, yra žemesnės nei ta suma, už kurią savivaldybė pasišovė pirkti butą našlaičiams.

Pavyzdžiui, pačiame miesto centre, Liepų gatvėje, 130 kv. m buto kaina tesiekė tik 116 tūkst. eurų. Butas yra antrajame aukšte, namas – keturių aukštų.

Dar vienas butas Liepų gatvėje, kurio plotas 125 kv.m, kainuoja 137 tūkst. eurų.

Taip pat centre, Tiltų gatvėje, 1960 m. statybos name, 150 kv. m ploto butas kainuoja 134 tūkst. eurų.

S.Šimkaus gatvėje, vėlgi centre, parduodamas 120 kv. m butas kainuoja 129 tūkst. eurų.

Sausio 15-osios g. 160 kv. m buto kaina – 145 tūkst. eurų.

O štai Statybininkų pr., 2000-ųjų statybos name, 5 kambarių butas (plotas 146 kv. m) kainuoja 150 tūkst. eurų, tai yra 21 tūkst. eurų pigiau, nei ketina pirkti savivaldybė.

Visos šios kainos yra pradinės, jas derantis galima dar sumažinti, nes labai dideli butai nėra itin paklausūs ir graibstomi.

Jei miestas našlaičiams nuspręstų butą pirkti ne centre, o, pavyzdžiui, Minijos gatvėje, tai sutaupytų beveik pusę tos sumos, kurią pasirengę pakloti už dabartinį "nekilnojamąjį daiktą".

Šiuo metu parduodamas 129 kv. m ploto 5 kambarių butas Minijos g. kainuoja 95 tūkst. eurų.

Tai tik labai maža dalis pasiūlymų, kurie visi netiko savivaldybei.

"Šitokių butų pasiūlos nėra. Naujuose namuose tokio dydžio butų nėra", – savo versijos laikėsi E.Simokaitis.

Jis pabrėžė, kad globotinių šeimynai skirtame bute turi būti įrengti du sanitariniai mazgai ir vienam vaikui kambaryje turėtų tekti mažiausiai 7 kvadratiniai metrai.

Apie tai, kad, nupirkus pigesnį butą, už tam tikrą sumą būtų galima jį pritaikyti esamiems reikalavimams, negalvojama ir nekalbama.

Kodėl?

Nebe pirmas toks pirkinys

Tai jau ne pirmas toks brangus pirkinys globos namų auklėtiniams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aplamai

Aplamai portretas
Ar dar atsiras tokiu butu kurie atitiks ju reikalavimams ir nores tokios reklamos sau ir savo parduodamam turtui. O politiku zaidimai buvo ir bus nesvarus kurie viens kitam gerkle perkas del balsu.

liks be namu

liks be namu  portretas
Labai idomu bus paziureti i kitus siulomus butus :) ju kaina

to Aš

to Aš portretas
Vaikams turbūt nesvarbu, nes juk ne iš jų pinigų perkama. O MUMS tai labai svarbu - nes pinigai mūsų.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių