Kuršių marių akvatorija išvalyta nuo laivų „kapinyno“

  • Teksto dydis:

Baigtos tvarkyti grėsmę gamtai kėlusios laivų „kapinės“ Kuršių marių akvatorijoje. Per 8 mėnesius iš Ledų rago įlankos išvežta apie 1,5 tūkst. tonų laivų dalių liekanų, išplauta 8,8 tūkst. kvadratinių metrų grunto, beveik 19 tūkst. kubinių metrų grunto iškasta žemsiurbe.

Maždaug 260 m ilgio ir apie 50 m pločio laivų „kapinių“ įlanką Kuršių nerijos rytiniame krante, tarp jachtų klubo ir Kiaulių nugaros salos sutvarkyti ėmėsi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija. Šis 1,6 mln. eurų vertės projektas finansuotas ES paramos (90 proc.) ir savivaldybės (10 proc.) lėšomis.

„Apie tai, kad būtina sutvarkyti Ledų rago įlanką kalbėta keletą metų. Džiaugiamės, kad pagaliau laivų „kapinyno“ nebėra ir kad jis nebekelia grėsmės Kuršių nerijos biologinei įvairovei, unikaliam šios vietovės kraštovaizdžiui“, – sako aplinkos viceministras Algirdas Genevičius. Pasak jo, išvalyta Kuršių marių akvatorija paskatins turizmo bei rekreacijos plėtrą ne tik Klaipėdoje, bet ir gretimuose rajonuose.

Kuršių nerijos rytiniame krante įlanka susiformavo iškasus didelį kiekį grunto, kai buvo statomas žvejybos uostas. Joje iš pradžių buvo švartuojami laivai graužikams naikinti, o vėliau – nurašyti laivai, kuriuos čia laidojo beveik dvidešimtmetį – maždaug nuo 1952 m. iki 1970 m. Kadangi šių laivų niekas neregistravo, nebuvo galima nustatyti tikslaus metalo liekanų kiekio. Paskandintuose laivuose galėjo likti neišpumpuoto kuro, kitų keliančių grėsmę gamtai medžiagų.

Vykdant projektą, metaliniai laivų korpusai buvo pjaustomi po vandeniu, vėliau medinės ir metalinės jų liekanos sukrautos į atskirus konteinerius. Suskaičiuota, kad šioje vietoje buvo susikaupę ir užnešta smėliu apie 1,5 tūkst. tonų laivų liekanų.

Ties naująja perkėla, netoli buvusio laivų kapinyno, jau suformuotas naujas paplūdimys, o ateityje čia švartuosis jachtos ir mažieji laivai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na, štai

na, štai portretas
Pagaliau Klapėdos "žuvėdros" ir "žuvėdrinai" turės kur pasidemonstruoti pro šalį praplaukiantiems "independesams" - mosjuos "žuvėdrosai" ir rankytėm, ir kojytėm, ir balalaikom pagros, nes juk reiės kažkaipo užsidirbti kai senamiestyje uždrausta teikti paslaugas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių