Kuršių marių ledas tampa nesaugus

Žiemos ledui – paskutinės dienos. Specialistai, vertindami numatomus orus, prognozuoja, kad Kuršių mariose ledas artimiausiomis dienomis silpnės, ims lūžinėti. Tikėtina, kad netrukus ant jo lipti gali būti itin nesaugu.

Tad poledinės žūklės entuziastai ledu džiaugsis jau neilgai. Specialistų teigimu, šiomis dienomis ledas vis sparčiau tirps, plonės.

„Iš Atlanto ateina ciklonas. Vėjai šiek tiek sustiprės ir ten, kur yra properšos ties Juodkrante, įsibanguos, tad ledo kokybė dar labiau suprastės“, – paaiškino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vedėjas Juozas Šimkus.

Šiuo metu ledas nesaugus šiaurinėje Kuršių marių pusėje. Lipti ant jo vakar dar buvo leidžiama ties Nida, tačiau pastebima, kad ir čia ledas jau nėra toks tvirtas, koks buvo tik užšalus arba bent jau prieš savaitę.

„Šalčiai nebuvo tokie, kad spėtų susiformuoti labai stora ledo danga, todėl nereikia ir labai didelio atšilimo, kad jis imtų būti pavojingas“, – įspėjo J.Šimkus ir pridūrė, jog iš esmės šiuo metu ledas mariose jau nėra saugus.

Tiesa, kiek drąsiau gyventojai gali lipti ant ežerų ledo, mat jis dar laikomas gana tvirtu.

Prieš pat savaitgalį vis dar pasitaikė žvejų, skubėjusių pasinaudoti proga pažvejoti ant ledo ties Nida, kur jo storis, kaip teigiama, siekė apie 17–20 cm.

Aplinkos apsaugos agentūros Jūrinių tyrimų departamento Hidrologijos skyriaus vyriausiojo specialisto Pauliaus Petrošiaus teigimu, į pietus nuo Nidos uostelio pastebimas didelis ledo įtrūkis.

Jeigu staiga sustiprėtų vėjas, ledą jis dar labiau išlaužytų.

„Kadangi vėjo nėra, ledas dabar tirpsta lėtai, bet, pakilus vėjui ir padidėjus vandens lygiui, pastarasis gali būti išlaužytas“, – kalbėjo P.Petrošius.

Neringos savivaldybės atstovės Sandros Vaišvilaitės teigimu, penktadienį savivaldybė neketino praplėsti ribų, kur būtų draudžiama lipti ant ledo, tačiau visą savaitgalį situacija bus stebima. Prireikus bus imamasi visų saugumo priemonių.

Savivaldybės atstovė taip pat pabrėžė, kad žvejai ar kiti planuojantys pasivaikščiojimus ledu raginami pasirūpinti specialiomis saugumą užtikrinsiančiomis priemonėmis, ypač – tamsiuoju paros metu.

Šiuo metu lipti ant Kuršių marių ledo draudžiama nuo Preilos gyvenvietės šiaurinės ribos iki Klaipėdos valstybinio jūrų uosto teritorijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JOO

JOO portretas
Vakar matem zvejus didvyrius- gal jie girti ar apsvaige kad lipa ant luztancio ledo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių