Kuršių marių regatos dalyviai: "Ačiū Dievui pasiekėm krantą!”

  • Teksto dydis:

Vėjų svaidyti ir žaibų pliekti Kuršių marių regatos varžovai krantą pasiekė tik po paros plaukimo. Po 30 laisnių dienos kaitros sutemus buriuotojus užklupo kruša ir smarkus lietus su žaibais, kuris nesiliovė kone visą naktį. 

Po įtemptos nakties ilgajame Kuršių marių regatos“Neptūno” etape, pirmoji krantą pasiekė klaipėdiečio kapitono Gintaro Vaičiūno vadovaujama jachta „Baltas“. Finišo laikas užfiksuotas 4:24 val. ryto – tai yra šiek tiek daugiau nei 18 valandų po starto Klaipėdos uoste. Tai buvo ilgiausias Kuršių marių regatos etapas, jo distancija driekėsi net 92 jūrmyles (apie 170 km).

Grįžę buriuotojai juokavo, kad etapo pavadinimas labai atitiko oro sąlygas – vandens netrūko nei aplink, nei jachtose, nei iš dangaus. Nors prognozės „Neptūno“ etapui žadėjo gana stabilų pietryčių vėją, tačiau buriuotojai pateko į tikrą vėjo malūną, kuris įguloms sumalė ir viltis gauti nors trumpą atokvėpio minutę. Besikaitaliojantis vėjas pūtė tai nuo jūros, tai nuo kranto, o po dienos kaitros, kuri siekė net 30 laipsnių, sutemus buriuotojus užklupo kruša ir smarkus lietus su žaibais, kuris nesiliovė kone visą naktį.

„Labai geros varžybos, nes visko buvo. Nelengvos tokios. Manau, kad čia dar kiti pasikankins, nes tai laviruotė, tai pilni kursai; tai lietus, tai žaibai – bet šiaip įspūdžių labai daug” – tik išlipęs į krantą, vis dar pliekiamas lietaus, sakė jachtos „Baltas” vairininkas Naglis Nasvytis.

Nors įgulos nariai vienbalsiai tvirtino, kad etapas labai patiko, bet kartu pridūrė: „Ačiū Dievui pasiekėm krantą!” Ir iš tiesų – paskutinės jachtos finišą ties Nida kirto tik po 24 val. plaukimo.

Vis tik nepaisant įtemptų buriavimo sąlygų, iš visų 44 besivaržančių jachtų iš etapo pasitraukė tik trys – „Blue Bird“ (kap. Jonas Blinstrubas),  „Gosail.lt  Pietvis“ (kap.E.Urbonas) ir „Regina“ (kap. A.Lukšys).

Ilgajame Kuršių marių regatos etape šiais metais jachtos turėjo iš Klaipėdos uosto jūra nuplaukti iki Nidos, ten apsukti distancijos ženklą, grįžti į Klaipėdos uostą ir tada mariomis per Ventės ragą atplaukti į Nidos uostą.   

„Etapas kažkiek pasikeitė nuo pernai metų, nes plaukimas buvo suorganizuotas į Nidą per jūrą. Aš manau, kad buriuotojai tą įvertino. Daug kam, kiek girdėjau iš atsiliepimų, patiko. Tai kol kas viskas vyksta gerai,“ – apibendrino regatos eigą starto-finišo teisėjas Aidas Rimantas Margis.

„Neptūno“ etapo grupių nugalėtojai:

0 Grupė
1   ARABELA AG BALTIC, kap. Raimondas Šiugždinis, Kaunas
2   HORNAS, kap. Šarūnas Abraitis, Kaunas
3   RAGANOSIS ELTEL, kap. Saulius Pajarskas, Kaunas

I Grupė
1   RONDO, kap. Kastytis Kunickas, Klaipėda
2   ORKA, kap. Jonas Janulis, Kaunas
3   BALTAS, kap. Gintaras Vaičiūnas, Klaipėda
 
II Grupė
1   BARAKA, kap. Rimantas Stropus, Klaipėda
2   MARIA, kap. Algirdas Žižys, Vilnius
3   X-XS, kap. Marius Ambrulaitis, Klaipėda

III Grupė
1   IDEFIX, kap. Tomas Barakauskas, Klaipėda
2   NERIJA, kap. Renaldas Gineika, Vilnius
3   EGLĖ, kap. Gintautas Kurlavičius, Klaipėda

IV Grupė
1   ULTRA, kap. Jurgis Janulionis, Vilnius
2   NIDA, kap. Arūnas Burkšas, Neringa
3  BANGA, kap. Alvydas Kalanavičius, Kaunas

V Grupė
1   VĖTRA, kap. Linas Baublys, Vilnius
2   PANDORA, kap. Tadas Žižys, Vilnius
3   RASA, kap. Juozas Gordevičius, Vilnius


VI Grupė
1   APHRODITE, kap. Anatolij Dmitriščiuk, Klaipėda
2   FESTINA, kap. Vilius Bartusevičius, Klaipėda
3   NIKA, kap. Andrius Nikanorovas, Vilnius


VII Grupė
1   VILMA, kap. Vytis Dedonis, Vilnius
2   TERRA, kap. Gintaras Klemensas Kalonaitis, Kaunas
3   ESMERALDA, kap. Liutauras Kižys, Vilnius

„Neptūno“ etapo greičiausios jachtos:
• Greičiausia jachta pagal perskaičiuotą laiką distancijoje A - BARAKA (kap. Rimantas Stropus, Klaipėda) - 12 val. 16 min. 33 s
• Greičiausia jachta pagal peskaičiuotą laiką distancijoje B - ULTRA, kap. Jurgis Janulionis, Vilnius, - 10 val. 50 min. 07 s
• Absoliučiai geriausia jachta (pagal realiai sugaištą laiką) - BALTAS, kap. Gintaras Vaičiūnas, Klaipėda - 18 val. 04 min. 52 s


Bendroje įskaitoje po dviejų etapų kovoje dėl pagrindinių regatos taurių šiuo metu pirmauja šios jachtos:

Greičiausia jachta pagal perskaičiuotą laiką distancijoje A:
1. BARAKA, kap. Stropus, 14 val. 36 min. 1 s
2. MARIA, kap. A.Žižys, 14 val. 50 min. 34 s
3. RONDO, kap. K.Kunicas, 14 val. 59 min. 21 s

Greičiausia jachta pagal perskaičiuotą laiką distancijoje B:
1. ULTRA, kap. J. Janulionis, 12 val. 13 min. 8 s
2. NIDA, kap. A.Burkšas, 12 val. 19 min. 25 s
3. VĖTRA, kap. L.Baublys, 12 val. 21 min. 6 s

Absoliučiai greičiausia jachta:
1. BALTAS, kap. G.Vaičiūnas, 21 val. 19 min. 31 s
2. ARCTURUS, kap. V.Stankus, 21 val. 55 min. 47 s
3. MOREDO, kap. A.Jasinskas, 22 val. 5 min. 42 s

Šiandien XLVI Kuršių marių regatos flotilė plaukia „Helly Hansen“ etapą. Startas paskelbtas prieš vėją. Apiplaukusios priešvėjinį ženklą ties Nida, jachtos plaukia link Grapšo įlankos, kur turi apiplaukti ženklą. Tada A distancijos jachtos suka pavėjui link Ventės, iš ten vėl grįžta į įlanką, apiplaukia distancijos ženklą ir plaukia link Pervalkos. Nuo Pervalkos plaukia link Ventės, o nuo Ventės – į finišą prie Nidos. Iš viso A distancijos ilgis siekia 34 jūrmyles.

Distanciją B plaukiančios jachtos nuo Grapšo įlankos suka link Pervalkos, iš ten plaukia link Ventės, o nuo Ventės – link finišo ties Nida. Distancijos B ilgis - apie 22 jūrmyles.
Nuo ryto pūtė 4-6 m/s pietvakarių vėjas, tačiau dieną vėjas nurimo. Prognozės rodo, kad vėl vėjas pakils tik apie 17-18 val., papūs iš vakarų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių