Kuršių nerija gali išnykti iš Pasaulio paveldo sąrašo

Kuršių nerija gali būti išbraukta iš Pasaulio paveldo sąrašo, interviu laikraščiui "Kaliningradskaja pravda" sakė UNESCO generalinio direktoriaus patarėjas Henrikas Juškevičius.

"Kuršių neriją gali išbraukti iš Pasaulio paveldo sąrašo. Kai nerija buvo įtraukiama į sąrašą, buvo pateiktas jos plėtros planas. Jeigu kas nors nori jame ką nors pakeisti, reikia paimti senąjį ir naująjį planą, padėti priešais ekspertus ir pasakyti, pažiūrėkite, ką mes galime daryti ir ko negalime", - kalbėjo H.Juškevičius.

Jis stebėjosi, kad lig šiol Rusija nepakvietė UNESCO ekspertų įvertinti turistinės zonos Kuršių nerijoje (Rusijos teritorijoje) projektą.

Anot UNESCO vadovo patarėjo, šitaip nesilaikoma Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo globos konvencijos, kurią pasirašė Rusiją ir Lietuva ir kurioje nurodoma, kad apie bet kuriuos restauravimo ar naujus darbus, turėsiančius bet kurios įtakos Pasaulio paveldo objektams, būtina informuoti UNECO, kviesti specialistus projektui įvertinti.

„Aš negirdėjau, kad ekspertai būtų kviečiami įvertinti turizmo zonos projektą", - nurodė H.Juškevičius.

Jo nuomone, Kuršių nerijoje "nereikia daryti kurorto, Kaliningrado srityje tam tikslui galima rasti nuostabiausių vietų - pavyzdžiui ten, kur bus lošimų zona".

Kuršių nerija įrašyta į Pasaulio paveldo sąrašą 2000 metais.

Tačiau 2007 metų Rusijos vyriausybės sprendimu ji pateko ir į kitą sąrašą. Jame - Rusijos septynių regionų nacionaliniai parkai, kuriuose numatyta kurti ypatingas turizmo ir rekreacijos zonas. Iš federalinio biudžeto planuojama skirti 1,5 mlrd. rublių tokiai zonai įrengti ir Kuršių nerijoje.


Šiame straipsnyje: Kuršių nerijaunesco ekspertai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių