Kvapų problema: netinkamai tvarkomos žaliosios atliekos

  • Teksto dydis:

Kas dvokia konteineriuose? Kodėl jų neišplauna? Tai dažni klausimai Klaipėdos  atliekų tvarkytojams, į kuriuos atsakymas paprastas: nemalonius kvapus konteineriai skleidžia tuomet, kai juose pradeda pūti biologiškai skaidžios atliekos. Tai yra išmesti vaisiai, daržovės, lapai, gėlių ar žolės likučiai. Nors prie daugiabučių namų konteineriai išplaunami reguliariai, pūvančių atliekų kvapų problema kiemuose gyvuos  tol, kol gyventojai nesistengs rūšiuoti žaliųjų atliekų - jų mesti į buitinių atliekų konteinerius nevalia.

Pasak ekologų, mūsų šiukšliadėžėse apie trečdalį išmetamų atliekų sudaro būtent biologiškai skaidžios atliekos. Tačiau termiškai neapdoroti sugedę vaisiai ar daržovės  bei kitos augalinės kilmės  atliekos turi būti rūšiuojamos ir tvarkomos atskirai. Klaipėdos miesto gyventojai  tam turi net 4 galimybes.

Rudeninio sezono  žaliąsias atliekas - sugrėbtus lapus, pūvančius obuolius, daržoves, nurautas gėles ir pan. – gyventojai turėtų  sudėti į maišus (pageidautina žalios spalvos) ir tvarkingai padėti prie komunalinių atliekų konteinerių šių atliekų išvežimo dieną. Mat žaliosios atliekos surenkamos apvažiavimo būdu kartą per savaitę. Biologiškai skaidžių atliekų surinkimo ir išvežimo grafikai skelbiami Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro  (KRATC) svetainėje www.kratc.lt arba juos sužinoti galima tiesiog paskambinus nemokamu telefonu 8 800 13344.

Gyvenantys individualiuose namuose taip pat gali šias atliekas palikti prie konteinerių, arba kompostuoti savo valdose. KRATC yra išdalinęs klaipėdiečiams virš 1500 nemokamų kompostinių ir dar ketina jų dalinimą pratęsti kitąmet. Mėgstantys užsiauginti savo daržoves, gėles, puikiai žino komposto naudą ir šį derlingą juodžemį pasigamina savadarbėse kompostinėse.

Susidarius didesniam žaliųjų atliekų kiekiui, pavyzdžiui, nugenėjus sode šakas, sugrėbus didžiulę krūvą lapų, jų išvežimui Klaipėdoje teikiama nemokamo konteinerio užsakymo paslauga. Paskambinus telefonu (8 46) 39 07 81 į sutartą vietą atliekų surinkėjai atgabens didžiulį konteinerį. Tačiau jį užsakęs asmuo turi pasirūpinti, kad čia būtų metamos tik žaliosios atliekos, nes pasitaiko atvejų, kai į tokius konteinerius sumetamos statybinės ar buities atliekos. 

Sukaupus didelį kiekį žaliųjų atliekų ir galintiems jas išvežti savo transportu geriausia vieta yra Glaudėnų žaliųjų atliekų surinkimo aikštelė. Jis įsikūrusi prie buvusio Kalotės sąvartyno. Žaliosios atliekos iš gyventojų ten priimamos nemokamai. Informaciją apie aikštelės darbo laiką pasitikslinkite svetainėje www.kratc.lt.

Beje, KRATC surinktas žaliąsias atliekas perdirba – supūdo ir pagamina kompostą, kurį pavasarį supakuoja ir dalina dovanų klaipėdiečiams, atvežantiems nereikalingus daiktus į didžiųjų atliekų aikšteles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kažkaip man

Kažkaip man  portretas
paskaičius priežastis nepatapo geriau-kvapas vstiek bus

Kada

Kada portretas
Ta kodel nera atskiru konteineriu zaliom atliekom ir zvakems , mazuose miesteliuose seniai tas padaryta ir gyventojai laikosi tvarkos , o miestieciams tas negalioja , ir kodel tik dabar pradejo aiskinti apie zalias atliekas surenkamas gyventoju ?Kada valdininku armija uzsiims svietejiska veikla ?

Veryga

Veryga portretas
o kur mestu padvėsusią katę ar nudaužtą šuni?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių