Laukiančio bilieto idėjai – solidi suma

  • Teksto dydis:

Sujaudinęs iki sielos gelmių, užgniaužęs kvapą, aukščiausio lygio muzika, geriausias per pastaruosius keletą metų – taip apie Kovo 11-ąją vainikavusį labdaros koncertą „Nubusk pasikeitęs“ kalbėjo vakaro svečiai. Kilniai vadinamojo laukiančio bilieto idėjai paaukoti beveik keturi tūkstančiai eurų.

Šventinį, Kovo 11-osios vakarą, klaipėdiečiai susibūrė kilniam ir šviesiam tikslui – savo aukomis sukurti naują klaipėdietišką vadinamojo laukiančio bilieto tradiciją. Į Klaipėdos dramos teatrą susirinkusi publika gavo išskirtinę galimybę išgirsti geriausio Lietuvoje mišraus choro „Bel Canto“, uostamiesčio choro „Cantare“ bei Klaipėdos kamerinio orkestro parengtą specialią programą. Vakaro kulminacijai palikta įspūdinga premjera – šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo ypatingosios „Sunrise Mass", kurios Klaipėdoje skambėjo pirmą kartą.

Visos už koncertą surinktos aukos Klaipėdoje kurs naują „Laukiančio bilieto“ idėją, kuri suteiks galimybę jauniesiems Klaipėdos regiono kultūros vartotojams lankytis repertuariniuose Klaipėdos dramos teatro ir Klaipėdos koncertų salės renginiuose. Bendra vadinamojo laukiančio bilieto iniciatyvai paaukota suma – 3 740 eurų. Iš jų –1 020 eurų paaukoti internetu dar iki koncerto, 2 720 eurų įmesti į aukų dėžę.

„Po nuostabaus koncerto nubudome pakylėti „Saulėtekio mišių“ ir pasikeitę, nes TĄ vakarą kiekvienas iš mūsų tapome mecenatais ir dėkojome už vertingiausią žmogui suteiktą dovaną – laisvę kurti. Nuoširdžiai dėkoju, kad susitelkėte naujai, jautriai ir šiltai iniciatyvai dalintis, už šviesą kurią skleidžiate“, – sakė projekto ir koncerto sumanytojas viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Ypatingą vakaro muzikos skambesį užtikrino specialiai į Klaipėdą atvykęs pasaulinio lygio garso režisierius, Grammy laureatas, tris dešimtmečius dirbęs su Luciano Pavarotti, amerikietis Johnas Pelowe.

„Koncerte aš ne tik dirbau – buvau ir klausytojas, kuris mėgavosi kiekvienu kūriniu. Labai džiaugiuosi, kad pavyko parodyti šio teatro lankstumą ir įspūdingas technines galimybes, kad pavyko sukurti tobulą akustiką kiekvienam kūriniui. Vienas iš mano kolegų nugirdo apšvietėjus kalbant apie garsą, o tai reiškia, kad viską padarėme labai gerai. Privalote didžiuotis tokiu teatru, tuo ką turite ir drąsiai čia kvieskite net ir pasaulines žvaigždes“, – po koncerto kalbėjo John Pellow.

Alvidas Remesa, Lietuvos kompozitorius, pedagogas, muzikos terapeutas, docentas:

„Koncertas buvo novatoriškai įdomus, naujas. Pažįstu Artūrą Dambrauską jau labai seniai ir nepaliauju žavėtis jo talentu, darbu, ieškojimais. Nepaprastai įdomi koncerto strategija, dramaturgija. Turbūt pirmą kartą mačiau tokį teatrališką klasikinės muzikos koncertą, kuris net ir nesuprantantiems pačios muzikos leido žavėtis, grožėtis apšvietimu, scena, įvairiomis detalėmis. Ir nors man asmeniškai pritrūko lietuviško repertuaro, noriu pabrėžti, kad profesionalizmas nacionalumo neturi, neturi geografijos – tai tiesiog dvasinė muzika. Taip pat, cituodamas Konstantiną Stanislavskį, kuris sakė, jog teatras prasideda nuo rūbinės, noriu padėkoti koncerto organizatoriams, kurie įdėjo daug šilumos ir padarė didelį, nuoširdų darbą. Dažnai matome tuščių salių klasikinės muzikos koncertuose, todėl pilna salė – taip pat didelis pasiekimas. Šis koncertas – labai didelis laimėjimas mūsų miestui“.

Edmondas Dargis, specializuotos statybos uždarosios akcinės bendrovės „Edrija“ savininkas:

„Tokios Kovo 11-osios dar niekada neturėjau - vakaras buvo turtingas visomis prasmėmis. Choristams ir muzikantams lipant į sceną, jai pildantis, rodės, kad tai niekada nesibaigs – tokia vienybė ir jėga. O tada visi uždainuoja ir tu lieki be žado, pasineri į tos muzikos transą. Tai tik įrodo, kad gerai muzikai ir emocijai nebūtinos žvaigždės, kad tikrų lobių turime ir mūsų mieste. Aukojau žinodamas, kad pinigai atitenka tiems kurie išmano, kurie žino ką daro ir tuo tiki. Šis koncertas – ypatinga dovana ir gavėnios, susikaupimo laikotarpiu. Ypatingai stiprios emocijos užplūdo klausant kompozitoriaus John Williams kūrinį iš „Šindlerio sąrašo“. Atrodė, kad viskas vyksta čia ir dabar. Aš labai linkiu sukurti dar ne vieną panašų koncertą ir auginti mūsų žmones“.

Birutė Banevičienė, Švietimo ir mokslo ministerijos vyriausioji specialistė:

„Jaudinantis koncertas. Turbūt tai pirmas toks reiškinys mūsų mieste, kuriame persipynusi idėja ir emocija palietė visas kūno ląsteles. Nuostabus bendrumo ir vienybės jausmas apėmė kuomet vienu metu scenoje išvydau šimtą atlikėjų. Koncerto programa taip pat buvo puiki – šviečianti ir jaudinanti, ypatingas norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo kūrinys „Sunrise Mass“, kurio klausantis salėje tvyrojo mirtina tyla ir susikaupimas. Šis koncertas – tikra dovana žiūrovui, susieta su kilnia misija. Malonu buvo pamatyti publikos tarpe porą klausytojų, kurios buvo pasipuošusios tautiniais rūbais“.

Brolis Bernardas Saulius Belickas, Kretingos Viešpaties Apreiškimo vienuolyno vienuolis:

„Įspūdis nenusakomas, kaip ir kūryba ar menas - nesudedama į skaičius, nepamatuojama pinigais. Tokie renginiai, šviesūs savo pirmine idėja, kilnūs ir visada tarnauja geriems tikslams, augina žmogų, skatina mąstyti ir keistis. Nuostabi renginio sumanytojų mintis gręžtis į jauną žmogų, formuoti jo pojūčius, ugdyti. Nuostabi diena - grįžau pakylėtas, pilnas minčių ir vilčių. Ir tebegalvojantis – norėtųsi dar“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių