Ledonešis pamaryje prognozuojamas savaitgalį

Pamaryje – didžiojo ledonešio nuojautos. Ketvirtadienio naktį pajudėjo ledo lytys Kuršių mariose, ties Vente.

Ledonešį prognozuoja sekmadieniui

„Kol kas dar viskas – lede, Kuršių marios ir gi dar sukaustytos, nors jau labai daug properšų. Atmatos dešinys krantas, priešais Krokų lanką, jau yra laisvas nuo ledo. O marios vis dar yra lede, tik jis atplėštas nuo kranto“, – aiškino Šilutės rajono savivaldybės Civilinės ir priešgaisrinės saugos skyriaus viršininkas Romas Renčeliauskas.

Kuršių mariose ties Vente jau pastebimos dreifuojančio ledo lytys. Kuršių marių ledas ties Nida – nevienodo storumo, netvirtas, ties Vente priešalas sulaužytas.

Lietuvos hidrometeorologinė tarnyba prognozuoja, kad mariose ledonešis turėtų prasidėti jau šį savaitgalį, o vėliausiai - kitos savaitės pradžioje.

„Reikia atšilimo ir potvynis prasidės. Nors vanduo po truputį slūgsta – Minija tie Priekule, per parą nuslūgo 48 cm. Tik Rusnės kelyje vanduo per parą kylą po vieną centimetrą“, – sakė R.Renčeliauskas.

Šilutės rajone apsemtas 395 m kelio ruožas Šilutė-Rusnė. Čia vandens gylis siekia 10 cm.

Automobilio remontui – 36 tūkst. Lt

Automobilių transportas kol kas Rusnės kelyje neribojamas, kol gylis nepasiekė 30 cm.

„Vos spėjome laiku suremontuoti žmones per apsemtą ruožą keliantį automobilį. Turėjome rimtą problemą, nes buvo trūkusi spyruoklė“, – sakė R.Renčeliauskas.

Specialios technikos remontui prireikė 36 tūkst. litų.

„Reikėjo keisti šešias spyruokles. Juk anksčiau gyventojų perkėlimu per apsemtą ruožą rūpinosi Šilutės savivaldybė, nuo šiol tuo užsiima Lietuvos automobilių kelių direkcija. Pagal Vyriausybės nutarimą, direkcija atsako ne tik už automobilių, bet ir gyventojų kėlimą per apsemtą ruožą“, – aiškino R.Renčeliauskas.

Daugelyje upių vandens lygis dabar žemėja. Labai pamažu kyla vanduo Nemune bei Nemuno žemupio mažuosiuose intakuose.

Kariškiai pasiruošę padėti

Vandens lygis upėse per potvynį prognozuojamas žemesnis už vidutinį. Tik ten, kur yra sąlygos susidaryti ledų sangrūdoms, vandens lygis gali smarkiau pakilti. Ledų sangrūdos dažniausiai susidaro ten, kur yra blogas vagos pralaidumas. Paprastai Nemune ledų sangrūdos beveik kasmet susidaro ties Jurbarku, Panemune, Šilininkais, Rusne, Uostadvariu.

„Kol kas daugiau bėdų neturime, kariškiai yra pasiruošę pagelbėti. Amfibijai numatyta vieta budėjimui. Jei tektų apgyvendinti žmones iš apsemtų ruožų, tam yra numatyta vieta Armalėnuose“, – aiškino R.Renčeliauskas.

R.Renčeliauskas tikisi, kad šiemet potvynis nebus grėsmingas.


Šiame straipsnyje: potvynis

NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
idomu kas ten per spyruokles uz 36000lt...

Smalsuolė

Smalsuolė portretas
O kaip galima nuvažiuoti ir pamatyti tą ledonešį?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių