Lengvatų nori ne tik Klaipėdos senamiesčio verslininkai

Savivaldybės teikiamų nekilnojamo turto mokesčio lengvatų, kurias iki šiol gavo Klaipėdos senamiestyje įsikūrę verslininkai, pageidauja ir kiti.

„Kodėl jos suteikiamos tik senamiesčio verslininkams? Verslas nėra tik senamiestis. Kuo skiriasi verslininkas senamiestyje nuo verslininko Šilutės plente?“, – dėstė kai kurie Klaipėdos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos nariai antradienį vykusio posėdžio metu.

Pernai nekilnojamo turto mokesčio lengvatas gavo 30 senamiesčio verslininkų. Prieš penkerius metus tokių buvo perpus mažiau – 14.

Tačiau, nors lengvatas gaunančių verslininkų skaičius išaugo, nuolaidų suma sumažėjo 2,5 karto.

Klaipėdos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos narys Vidmantas Plečkaitis pastebėjo, kad senamiesčio verslininkams nuolaidos taikomos, o pats senamiestis nepagyvėjo.

„Kur liaudis? Kur verslininkai buvo kalėdinės mugės metu? Jei gauni lengvatą, daryk kažką. Sūpuokles ar kokius atrakcionus. Savivaldybė atleidinėja nuo mokesčio, o atsako nėra“, – tvirtino politikas.

V.Plečkaitis teigė, kad taikant nekilnojamo turto mokesčio lengvatas smulkiųjų verslininkų nereikėtų įsprausti į rėmus. Nuolaidas reikėtų taikyti ir kitiems, jei padaro kažką gero miestui.

Posėdyje dalyvavę senamiesčio verslininkai pabrėžė, kad jų verslas skiriasi. Jie turi mokėti ženkliai didesnį nekilnojamo turto mokestį.

Klaipėdos savivaldybės Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė teigė, kad lengvatomis siekta kelių tikslų. Išlaikyti senamiesčiui būdingas nepelningas veiklas -amatininkus, menininkus – pavyko. Tačiau pritraukti į senamiestį žmonių srautų – ne.

„Savivaldybė visų verslininkų paremti tikrai negali. Tam nėra lėšų“, – teigė A.Špučienė.

Posėdžio metu atkreiptas dėmesys ir į verslo liudijimų kainas. Jos šiemet ženkliai išaaugo. V.Plečkaičio manymu, jas būtų galima sumažinti, kad smulkieji verslininkai išlįstų iš šešėlio.

Posėdžio metu nuspręsta kreiptis į Vyriausybę, kad Klaipėdos savivaldybei būtų suteikta didesnė laisvė, sprendžiant verslo liudijimų kainą.

Vis tik suabejota, ar toks kreipimąsis turės naudos, nes valstybė nori juos išgyvendinti.

Klaipėdos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkas Aras Mileška taip pat pastebėjo, kad nėra lengvatų smulkiosioms įmonėms ir pradedantiems verslininkams.

„Klaipėdoje įmonių mažėja. Gal, jei būtų taikomos lengvatos pradedantiems verslininkams, žmonės jų kurtų daugiau“, – teigė A.Mileška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių