Lenkai siekia „Klaipėdos naftos“, valstybė parduoti nežada

Lenkijos naftos koncernas "PKN Orlen", valdantis vienintelę Lietuvoje naftos bendrovę "Mažeikių nafta", teigia toliau siekiantis įtakos valstybės valdomoje krovos bendrovėje "Klaipėdos nafta", per kurią jis krauna didelę dalį eksportuojamų naftos produktų. Tuo tarpu Vyriausybė, kaip ir anksčiau, nežada parduoti pelningai dirbančios Klaipėdos įmonės akcijų.

"Toliau tęsime pokalbius su Vyriausybė dėl produktotiekio statybos iš Klaipėdos į "Mažeikių naftą", tačiau pirmiausia norėtume ilgalaikių garantijų dėl įtakos "Klaipėdos naftos" valdyboje", - ketvirtadienį po susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi bei energetikos ministru Arvydu Sekmoku žurnalistams sakė laikinasis "Mažeikių naftos" vadovas Krystianas Pateris.

Tuo tarpu A.Sekmokas teigė, jog Vyriausybės pozicija dėl "Klaipėdos naftos" akcijų pardavimo nesikeičia.

"Klaipėdos nafta" nebus privatizuojama - tai yra valstybės įmonė ir jos valdymas bus valstybės kontrolėje. Mes labai rimtai svarstome alternatyvų apsirūpinimą dujomis - galvojame apie suskystintų dujų terminalo statybas", - sakė energetikos ministras.

Anot jo, realiausia, jog tokio terminalo projektas būtų įgyvendinimas "Klaipėdos naftos" teritorijoje, todėl šiuo metu Vyriausybė negali svarstyti jokių techninių projektų dėl produktotiekio iš Mažeikių į Klaipėdą statybos.

Lenkijos koncernas, kaip ir 2006-aisiais, kai įsigijo "Mažeikių naftą", nori pirkti dalį "Klaipėdos naftos" akcijų ir taip sutaupyti transportavimo kaštų - tokiu atveju jis tiestų produktotiekį iš Mažeikių gamyklos į "Klaipėdos naftą". Produktų transportavimas vamzdynu yra pigesnis būdas nei vežti juos geležinkeliu.

Ūkio ministras Dainius Kreivys anksčiau yra sakęs, kad "Mažeikių nafta", kuri eksportuoja 80 proc. pagamintos produkcijos, nori ne tik sumažinti logistikos kaštus - "Klaipėdos nafta" lenkus labai domina kaip dalis naftos komplekso.

"PKN Orlen" šių metų pradžioje darė didelį spaudimą Vyriausybei dėl "Klaipėdos naftos" - koncerno vadovai teigė, kad neleidus jiems pirkti įmonės, jie peržiūrės investicijas į "Mažeikių naftą", atleis dalį bendrovės darbuotojų ir netgi galbūt ieškos investuotojo į "Mažeikių naftą", į kurią investuoti milijardai esą nebeatsiperka.

A.Kubilius pernai gruodį pareiškė, kad Vyriausybė svarstys galimybę parduoti dalį "Klaipėdos naftos" akcijų "PKN Orlen", tačiau vėliau jau kalbėjo, kad nebus skubama parduoti įmonės akcijų.

"Mažeikių naftos" vadovas K.Pateris ketvirtadienį Vilniuje teigė, kad į Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą šiemet bus investuota apie 100 mln. JAV dolerių.

Valstybei priklauso 70,6 proc. "Klaipėdos naftos" akcijų.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos naftapkn orlenorlen

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių