Lėšų šienavimui nebus ir kitąmet

„Kitąmet situacija dėl kiemų šienavimo išliks tokia pati, o gal bus net blogesnė“, - tokios prognozės išsakytos savivaldybėje vykusiame asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ inicijuotame susirinkime.

Susitikimas su Klaipėdos valdžia aptarti miesto tvarkymo problemoms organizuotas antrą kartą. Prieš dvi savaites valdininkai ignoravo pilietinę iniciatyvą. Šį kartą susitikimas sulaukė jų dėmesio.

Asociacija miesto valdžiai pateikė pasiūlymus, kaip išspręsti daugiabučių namų kiemų tvarkymo, šienavimo problemas. Pasiūlyta ateinančių metų biudžete numatyti lėšų, kad būtų galima daugiabučiams namams priskirti sklypus. Šiam tikslui paramos ieškoti iš Europos Sąjungos fondų.

Siūlyta miesto valdžiai paraginti gyventojus kiemų tvarkymą organizuoti savo išgalėmis. Įgalioti savivaldybės atstovą mažiausiai kartą per metus organizuoti susitikimus su bendrijų pirmininkais.

Miesto valdžios atstovai tvirtino, jog atsižvelgs į pasiūlymus, bet ne visus juos galima dabar įgyvendinti.

„Pinigų rinkimas iš gyventojų už šienavimą prieštarauja įstatymams, tačiau gyventojai, užuot sėdėję prie televizoriaus, galėtų patys prisidėti prie kiemų tvarkymo. Savivaldybė kiemus prižiūri tiek, kiek turi lėšų“, - tvirtino Klaipėdos tarybos sekretorius Vidmantas Plečkaitis.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Aloyzas Každailevičius pabrėžė, jog miestą suskirstyti kvartalais reikėtų, tačiau dabar tą trukdo padaryti teisės aktai ir lėšų stygius.

„Reikia išsiaiškinti, ar gyventojai nori, kad namams būti priskirti sklypai. Tai padarius žmonėms išaugtų žemės mokestis, patys turėtų mokėti už šienavimą, tvarkymą“, - dėstė V.Plečkaitis.

Tarybos sekretorius prognozavo, jog analogiška situacija, o gal net prastesnė dėl kiemų šienavimo ir tvarkymo bus ir ateinančiais metais.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tvirtino, jog kiemų tvarkymui šiemet yra likę per 600 tūkst. litų. Per mėnesį tam išleidžiama apie 200 tūkst. litų.

„Pinigų užteks trims mėnesiams, vienas jų baigiasi. Ką toliau darysime nelabai žinau. Gal pavyks sutaupyti iš mechanizuoto gatvių valymo, jei bus graži žiema. Priešingu atveju klausimas lieka atviras“, - tvirtino I.Šakalienė. Ji pabrėžė, kad gyventojai patys turėtų imtis iniciatyvos tvarkytis.

„Klaipėda nėra vienintelis toks miestas. Kai kuriose šiukšlės kiemuose renkamos ne tris kartus kaip pas mus, o kartą per savaitę. Klaipėda nėra geriausias pavyzdys, bet situacija pas mus nėra pati blogiausia“, - pabrėžė I.Šakalienė.


Šiame straipsnyje: žolėšienavimaskiemai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių