Liepė ieškoti jūrinių asmenybių namų

Klaipėdos mieste yra sukurtas jūrinių asmenybių sąrašas, kurį patvirtino uostamiesčio įvaizdį formuojanti itin svarbi komisija.

Asmenybės darbe ir gyvenime

Jūrinės kultūros asmenybių sąrašą sudaro 49 pavardės. Jame istorinės asmenybės, pradedant nuo 18 amžiaus, ir mūsų amžininkai kažką nuveikę jūrinės kultūros labui ir jau palikę mus. Sąraše yra ir tokių, kurių indėlis tiesiogiai jūrinei kultūrai menkai žinomas. Bet jie buvo asmenybės savo darbe, įsiminė jų darbo veikla. Yra ir jūrinei kultūrai ar Lietuvai garsinant ją kaip jūrinę valstybę daug padarę žmonės.

Pirmuoju sąraše įrašytas jūrų kapitonas Liudvikas Stulpinas, kurio paminklui, berods tos pačios komisijos sprendimu, Klaipėdoje neatsirado vietos.

Vizijose – asmenybių alėja

Tas sąrašas jau ne kartą buvo skelbtas, todėl jo atskirai nebespausdinsime. Pilną Jūrinės kultūros asmenybių sąrašą galima pamatyti Klaipėdos miesto savivaldybės puslapyje.

Kaip minėta sąrašui pritarė Klaipėdos miesto žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

Kaip bus įamžinti į sąrašą įtraukti žmonės kol kas neaišku. Sąrašo rengėjas – Jūrinės kultūros koordinacinė taryba, kurios nariu yra ir šių eilučių autorius, tokio pasiūlymo nepateikė. Nors buvo vienas iš svarstymų, kad Smiltynėje nuo kelto iki Lietuvos jūrų muziejaus galėtų būti įrengta jūrinių asmenybių alėja. Kaip toje alėjoje būtų „suguldytos“ jūrinės asmenybės, jau yra dizainerių ir skulptorių reikalas. 

Ieškos asmenybių namų

Klaipėdos miesto savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento vadovė Nijolė Laužikienė mano, kad mieste yra išlikę namų, kuriuose gyveno žymūs jūrininkai. Nesiūlyta ant kiekvieno iš tų namų pridėti po bareljefą. Bet galbūt kažkoks vieningas žymių jūrinių asmenybių įamžinimo pasiūlymas galėtų atsirasti.

Pasiūlyta visuomeninei organizacijai – Jūrinės kultūros koordinacinei tarybai ar Lietuvos jūrų muziejui surinkti informaciją apie namus, kuriuose gyveno jūrinės asmenybės.

Kai kurie namai jau ir pažymėti. Jūrinės kultūros entuziastų dėka 1991 m. prie namo Klaipėdoje, Sankryžos g.7, kuriame gyveno pirmasis Klaipėdos uosto kapitonas L.Stulpinas, buvo atidengta memorialinė lenta ir skulptūrinis biustas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

motas

motas portretas
Labai buvo grazus rajonas,ne,reikejo sugriaut.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių