Lietuvoje - jau trečias maliarijos atvejis šiemet

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje 33 metų vyrui, dirbusiam statybininku Gvinėjoje, diagnozuota tropinė maliarija.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, rugpjūčio 5 dieną Klaipėdos universitetinėje ligoninėje 33 metų vyrui diagnozuota tropinė maliarija.

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad ligonis nuo 2012 m. spalio 29 d. iki šių metų liepos 29 d. dirbo statybininku Gvinėjoje (Afrika) ir maliarijos profilaktikai vaistų nevartojo.

Grįžusiam į Lietuvą vyrui pakilo temperatūra iki 38,7 °C, krėtė šaltis. Rugpjūčio 2 d. ligonis kreipėsi į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą, kur buvo diagnozuota tropinė maliarija. Pradėtas specifinis gydymas.

Daugėjant žmonių, vykstančių į tropinius kraštus, didėja galimybė įvežti maliariją. Jei anksčiau į Lietuvą maliariją įveždavo tik jūreiviai, tai pastaraisiais metais daugėja kitų asmenų įvežančių šią ligą - turistų, verslininkų, išvykusių dirbti asmenų.

ULAC duomenimis, iki šių metų rugpjūčio 5 d. užregistruoti trys įvežtinės maliarijos atvejai. Epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, kad visi ligoniai darbo tikslais buvo išvykę į Afriką, kur išbuvo ilgiau kaip pusę metų. Nei vienas iš sirgusiųjų profilaktikai antimaliarinių vaistų nevartojo.

Reguliarus antimaliarinių preparatų vartojimas ir apsisaugojimas nuo uodų įkandimo yra vienintelės maliarijos profilaktikos priemonės.

Maliarija yra gyvybei grėsminga liga, pasireiškianti periodiškai pasikartojančiais karščiavimo priepuoliais (dar vadinamais drugio priepuoliais). Paprastai maliarijos sukėlėjus perneša Anohpeles genties uodai.

Uodai užsikrečia įkandę sergančiam maliarija žmogui ir kartu su krauju įsiurbę maliarijos sukėlėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių