Lietuvos kariniai laivai išplaukė į pratybas Latvijoje

Antradienį ryte trys Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų priešmininiai laivai „Sūduvis“ (M52), „Kuršis“ (M53) ir „Skalvis“ (M54) išvyko dalyvauti Baltijos priešmininės kovos eskadros (angl. Baltic Squadron, BALTRON) Latvijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vykstančiose pratybose.

Šie laivai prisijungs prie BALTRON eskadrai priskirtų laivų pratybų, vykstančių nuo rugpjūčio 8 dienos, ir dalyvaus baigiamajame šių pratybų etape.

Pratybų metu bus atliekamos ir tobulinamos įvairios procedūros: karo laivų manevravimas formuotėse, šaudymas iš laivų artilerinių pabūklų, jūrinių minų paieška ir nukenksminimas, laivų logistinis aprūpinimas jūroje, žmonių paieška ir gelbėjimas, kiti veiksmai. Kariai treniruosis, kaip užkirsti kelią vandens įsiveržimui laive esant korpuso pramušai, valdyti gaisrą laive, teikti pagalbą skęstantiems ar gaisro apimtiems laivams.

Šiais mokymais bus tobulinamas karinių laivų gebėjimas vykdyti bendras operacijas jūroje vientisame junginyje, taip pat tobulinti BALTRON štabo įgūdžius planuoti ir vadovauti junginio operacijoms.  Mokymai  vyksta pagal NATO procedūras.

Baltijos karinių laivų junginys BALTRON buvo įkurtas 1998 m. Junginį sudaro jam priskirti Lietuvos, Estijos ir Latvijos karinių jūrų pajėgų laivai ir iš šių šalių atstovų sudarytas tarptautinis štabas.

Vadovauti eskadrai BALTRON rotacijos pagrindu vieneriems metams skiriamas vienas iš Baltijos šalių karinių jūrų pajėgų atstovų. Šiuo metu junginiui vadovauja Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkas komandoras leitenantas Andrius Širvys.

Šiuo metu BALTRON priskirti Lietuvos karinių jūrų pajėgų aprūpinimo laivas „Jotvingis“ (N42) ir Latvijos karinių jūrų pajėgų priešmininis laivas „Viesturs“ (M05).

Viena pagrindinių BALTRON užduočių – ieškoti ir naikinti nuo Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų Baltijos jūros dugne likusias minas ir kitą nesprogusią amuniciją. Laivų įgulų patirtis, įgyta  dalyvaujant eskadroje BALTRON, taip pat naudinga ruošiantis budėti NATO greitojo reagavimo pajėgų Nuolatinės parengties priešmininės kovos junginyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laivūnas

Laivūnas portretas
Ką net visi trys išplaukė?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių