Lietuvos kariškiai iš Graikijos į Klaipėdą saugiai parskraidino keturis delfinus

Pirmadienio vakarą Palangos oro uoste buvo ypatingas sujudimas, nes lauktos tokios viešnios, kurios oro transportu keliauja labai retai.

Apie 17.30 val. Palangos oro uoste nusileido Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvas „Spartan“, kuriuo parskraidinti keturi iš 14 Graikijos Atlikos zoologijos sode laikinai apgyvendintų Lietuvos jūrų muziejaus delfinariumo delfinų.

Pirmenybė grįžti namo suteikta dailiosios lyties atstovėms – dviems mamoms su savo dukromis.

Po trejus metus trukusios viešnagės privačiame Graikijos Atikos zoologijos sode pirmosios į namus Klaipėdoje grįžo senbuvės Glorija ir Gabija su dukromis Smilte ir Tija. Pastaroji gimė jau Graikijoje, tačiau yra Lietuvos jūrų muziejaus nuosavybė.

„Gamtoje taip jau yra, jog patelės lengviau aklimatizuojasi, prisitaiko prie naujų sąlygų, todėl pirmosios ir parskraidintos mamos su dukromis“, - paaiškino Lietuvos jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Nika Puteikienė.

Planuojama, jog po savaitės iš Graikijos bus praskraidinti dar trys delfinai – Argas, Perla ir Baltis. Atikos zoologijos sode liks septyni Lietuvos jūrų muziejui priklausantys gyvūnai.

Už abu skrydžius į Graikiją ir atgal Lietuvos jūrų muziejus Lietuvos karinėms oro pajėgoms sumokės apie 150 tūkst. litų. „Tai tikrai ne komercinė kaina, o pinigai, būtini padengti kelionės išlaidas“, - pabrėžė N.Puteikienė.

Į Graikiją prieš trejus metus iš Klaipėdos delfinariumo išlydėta 11 delfinų – Atikos zoologijos sode jie susilaukė trijų jauniklių.

Keturių delfinių kelionė namo iš Graikijos į Palangos oro uostą Lietuvos karinių oro pajėgų lėktuvu truko apie penkias valandas.

Kelionę prailgino tai, jog lėktuvas leidosi Slovakijoje pasipildyti degalų atsargų.

Delfinės buvo gabentose specialiai pagamintose dėžėse – tose, kuriose ir išskraidintos. Iš lėktuvo atsargiai buvo iškrautos dvi dėžės, kurių kiekvienoje šiltame vandenyje gulėjo mama su dukra. Tiek vienai porai, tiek kitai visą kelionę dėžėse kompaniją palaikė delfinių treneriai.

„Visi jaučiamės puikiai“, - patikino visą kelionę Gloriją ir Smiltę lydėjęs bei glostęs treneris Ignas Kazlauskas.

Delfinų veterinarijos gydytojas Žilvinas Kleiva taip pat patikino, kad delfinės kelionę ištvėrė puikiai. „Jos šaunuolės, kelionė sekėsi sklandžiai. Buvome parengę įvairių priemonių, kad gyvūnai jaustųsi kuo patogiau“, - susijaudinimo negalėjo nuslėpti Ž.Kleiva.

Parskraidintos delfinės iškart buvo išgabentos į delfinariumą. Jos įkurdintos atnaujintuose savo namuose – rekonstruotame baseine, kur vykdavo pasirodymai žiūrovams.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ula

Ula portretas
Pagaliau namuose,ten kur ir turi būti.Labai džiaugiuosi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių