Lietuvos laivybai pelną neša silpnėjantis JAV doleris

Lietuvos laivybos įmonėms po nuostolingo periodo vėl džiaugtis pelnu padėjo silpnėjantis JAV doleris, tačiau tai ne itin žavi analitikus, kurie norėtų matyti pelną iš pagrindinės veiklos, jų nedžiugina ir vis dar įtempta padėtis laivyne.

Bendrovių vadovai neslepia, kad pelningą veiklą lėmė euro (o kartu ir lito) atžvilgiu nuvertėjęs JAV doleris, kurio kursas per pirmą ketvirtį smuko 5,5 proc., ketvirtadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Verslui plėtoti ir laivynui plėsti bendrovė skolinosi lėšų iš bankų JAV doleriais. Tačiau finansinė atskaitomybė yra sudaroma litais. Krentant JAV dolerio kursui yra perskaičiuojamos paskolos ir liekame mažiau skolingi bankams litų. Taip atsiranda teigiama finansinė įtaka iš valiutinių straipsnių perkainojimo", - sako laivybos įmonės "Limarko" generalinis direktorius Vytautas Lygnugaris.

"Lietuvos jūrų laivininkystės" vadovas Arvydas Bogočionkas sako, kad teigiama užsienio valiutų kursų pokyčio įtaka sudaro 4 mln. litų.

Abi laivybos įmonės, besitikinčios laipsniško rinkos atsigavimo, jau prabyla apie būtinybę atnaujinti laivyną, dėl kurio amžiaus įmonės neretai kritikuojamos.

"Limarko" žada atsigavus pasaulinei laivų prekybos rinkai pakeisti mažai efektyvius laivus į racionaliau naudojančius kurą ir tokiu būdu sutaupyti sąnaudų. Apie laivyno atnaujinimą kalba ir "Lietuvos jūrų laivininkystė".

Analitikai pasaulinės laivų rinkos perspektyvas kol kas vertina kritiškai, tą grindžia skaičiais ir pažymi, kad lietuviškoms laivybos įmonėms koją kiša specifinės problemos.

Jie kalba, kad investuotojams, norintiems lėšas nukreipti į laivybos sektorių, patrauklesnių investavimo alternatyvų galima rasti Norvegijoje, taip pat Pietryčių Azijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

investuotojas

investuotojas portretas
Ziurekit kas giriasi, Limarko :) pas kuriuos del dolerio kurso svyravimo buvo milijoniniai nuostoliai, realiai ziurint, tai dolcas tikrai daugiau kyla nei krenta, todel ilgalaike paskola imti dolcu yra savizudybe, atgyvenes dalykas...cia krizes laikais net kinieciai svarste galimybe , manau niekam ne paslaptis, kad atsisakyt bakso ir eit prie euro...tai tereikia isivaizduoti kas butu nutike jeigu i rinka keitimui kinai butu ismete simtus milijardu siuksliu doleriu ir pasieme eurus :) amerikieciai butu kauke nesvietisku balsu ir su jais visas likes pasaulis :) todel cia nereikia pudrint smegenu kad dolcas yra labai jau gerai :) o Limarkui tai linkeciau keist laivyna kuo greiciau, niekam nebereikalingi laivai-refrizeratoriai :) zymiai labiau apsimoka ilgalaikej perspektyvoj turet konteinerinius saldytuvus :)

pagyrūnai

pagyrūnai portretas
Tad norėčiau paklausti Limarko vadovų,jei jau atsigauna rinka,gaunamas pelnas tai ko mažinat jūreiviams atlyginimus?Jau du metai,kai kiekvieną reisą vis nukerpat po 200-300lt.nuo mėnesio.Ir dar tų pačių nemokat,žmonės po 2-3mėnesius jūroje,o pervedat tai 170;tai 200lt per mėnesį.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių