Lifto remontas – viso namo rūpestis

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad žmonės, gyvenantys pirmuose daugiabučių namų aukštuose, privalo mokėti už lifto remontą. Atleisti juos nuo šios prievolės gali tik kaimynai.

Pirmuose daugiabučių aukštuose įsikūrusių butų savininkai mokėti mokesčius už lifto priežiūrą turi nuo praėjusio rudens. Jiems neskaičiuojamas tik mokestis už lifto sunaudotą elektrą.

Tokia tvarka įsigaliojo praėjusių metų rugpjūtį, kai Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo panaikinti nuo 2001 m. galioję Butų ir kitų patalpų bendrosios nuosavybės administravimo pavyzdiniai nuostatai ir patvirtinti nauji Daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatai.

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis teigė, kad tada pasipylė miestiečių skambučiai.

„Sulaukėme pirmų aukštų gyventojų, kurie anksčiau nemokėdavo už liftą, pasipiktinimo. Aiškintis, kaip elgtis, skambindavo ir bendrijų pirmininkai“, – komentavo vedėjas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad lifto eksploatacijos išlaidas turi padengti juo važinėjantys gyventojai, todėl pirmame aukšte butus turintys žmonės nuo tokio mokesčio atleidžiami.

Tačiau jie turės mokėti už lifto remontą, padengti išlaidas, susijusias su bendro naudojimo objektų išsaugojimu, gerinimu ar atnaujinimu, nesvarbu, ar tuo turtu naudojasi. Atleisti nuo šio mokesčio jie gali būti tik tada, jei tokį sprendimą priima visi namo gyventojai.

Vedėjo nuomone, tai gali padėti pamatą ir kylant klausimams, kodėl žmonės turi mokėti už balkonų remontą, jei šio neturi.

„Kai kurios būsto savininko prievolės nėra susijusios su naudojimu. Turtą tiesiog reikia išsaugoti, atnaujinti. Dažnai klausimų kildavo dėl stogo remonto. Viršutiniuose aukštuose gyvenantys žmonės skųsdavosi, kad jiems bėga, reikia sutvarkyti. Pirmuosiuose gyvenantieji nenorėdavo mokėti. Panašios bėdos – ir dėl kanalizacijos“, – tvirtino A.Gaižutis.

Kiek Klaipėdoje yra butų, kuriems prisidės mokestis už lifto remontą, neaišku.

Įmonės „Klaipėdos liftas“ direktorius Julius Kazakevičius sakė, kad uostamiestyje yra 200–300 daugiabučių namų, kuriuose įrengti liftai. Kiek būstų yra pirmuosiuose aukštuose, nėra žinoma.

J.Kazakevičius atkreipė dėmesį, kad už lifto remontą mokant ir pirmų aukštų gyventojams kitiems sąskaitos sumažės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artūras

Artūras portretas
Aš turiu būtą pirmame aukšte pagal rinkos kainą jis kainuoja pigiau negu trečiame aukšte. Liftas man nereikalingas. Kodėl už jo renovacija turėčiau mokėti? Stogas,sienos,rūsys tai mano namo konstukcija sutinku mokėti, Liftas patogumas tad už ji turi mokėti kas juo naudojasi

as

as portretas
miestas sparciai pliaciasi,nauji namai dygsta ,kaip gybai po lietaus.Statybos bendroves vos speja statyti namus.Namai modernus,su visais siuolaikiniais patogumais.Namas ,dabar, be lifto ne namas.UAB liftai nespeja gabenti ir montuoti liftus,ir ne baltarusiskus,o prabangius...Liftai irengiami ir 16 ir 9 ir net 4aukstu namuose.Isivaizduokite lifta 4aukstu name.Pirmi du aukstai nesinaudoja -neekspluotoja lifta.Lieka 2aukstai su 6butais.Kiek jems kainuos liftas?Modernus is pigesniu liftu kainuoja apie 36 000e.Neblogai?Kas isgales ir kam jis bus reikalingas 4aukstu name liftas?Niekas nepirks butu ...o bendrovems su liftininkais reikia prastumti...Prastume . susedo prie apvalaus stalo su aplinkos ministerija su seimo...apraizge cv,kodeksais.Mokesit brangieji,nors ir liftas nevaziuoja pro jusu aukstus.O palaikanciu sia naujove tikrai bus,nes- tai namo nuosavybe!Ir atsiradus galimybei moketi maziau.gyventojai naudojantis lito paslauga ...pusvelciui bus!

tadas

tadas portretas
kodel nesumoka mes jau sumokejom 500 eauro
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių