Liga – ne kliūtis atleisti

Keturiasdešimt metų Kuršių nerijos nacionaliniame parke dirbęs Algimantas Laurinaitis jau beveik mėnesį yra bedarbis. Legendinis Smiltynės girininkas prieš mėnesį patyrė operaciją ir iki šiol turi nedarbingumo lapelį. Tačiau tai nesutrukdė direkcijos vadovybei šį žmogų atleisti iš darbo.

Keturiasdešimt metų Kuršių nerijos nacionaliniame parke dirbęs Algimantas Laurinaitis jau beveik mėnesį yra bedarbis. Legendinis Smiltynės girininkas prieš mėnesį patyrė operaciją ir iki šiol turi nedarbingumo lapelį. Tačiau tai nesutrukdė direkcijos vadovybei šį žmogų atleisti iš darbo.

Atleido po operacijos

Visa Lietuva šio žmogaus veidą įsiminė 2006-ųjų Smiltynės gaisro metu. Pajuodusiu veidu, be miego penkias paras A.Laurinaitis nesitraukė iš gaisravietės ir pats savomis rankomis kovojo su ugnies stichija.
Net ir užgesinus atvirą ugnį, gaisravietėje dar tris savaites buvo budima dėl atsinaujinančių židinių. Šis gaisras buvo pavadintas šimtmečio gaisru.

"O dabar – niekam nereikalingas. Išmetė kaip musę iš barščių", – vartydamas 40 metų kauptą nuotraukų ir straipsnių archyvą apie Kuršių nerijos nacionalinio parko istoriją liūdnai kalbėjo smiltyniškis.

A.Laurinaitis iki šiol nepasirašė nė vieno dokumento ir negavo atleidimo lapelio. Apie tai, kad yra atleistas, jis sužinojo tik pasidomėjęs, kodėl negauna atlyginimo.

"Kovo 20 dieną buvau operuotas. Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje buvo atlikta kojos menisko operacija", – pasakojo vyras.

Panaikino etatą

A.Laurinaitis sužinojo, kad kol jis sirgo, Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) direkcijoje buvo panaikinta direkcijos Miškininkystės skyriaus poskyrio Smiltynės girininkijos vyriausiojo specialisto pareigybė.

"Man buvo pritaikytas Valstybės tarnybos įstatymo 44 straipsnio 9 punktas, kuriame sakoma, kad valstybės tarnautojas gali būti atleidžiamas, jei naikinama jo pareigybė. Pasirodo, kai nori, galima rasti įstatymo landą. Ir niekas čia nepadės, net Darbo kodeksas. O aš iki šiol maniau, kad negalima žmogaus atleisti iš darbo, jei jis serga", – svarstė A.Laurinaitis.

Smiltyniškis prisiminė, kad Smiltynės girininku jis dirbo tik iki didžiojo gaisro.

"Po jo iš karto netekau Smiltynės girininko pareigų. Sakė, kad šioms pareigoms nepakanka mano išsilavinimo. Atėjo jaunesnis į mano vietą", – liūdnai tarstelėjo vyras.

O apie šiais metais gresiančias permainas A.Laurinaitis sužinojo sausio pradžioje, kai gavo pasiūlymą užimti kitas pareigas.

"Sužinojau, kad kovo 31-ąją bus panaikinta KNNP direkcijos Miškininkystės skyriaus poskyrio vyriausiojo specialisto pareigybė. Pagal įstatymus, naikinant vieną pareigybę, valstybės tarnautojui turi būti pasiūlytos kitos tokio pat lygmens pareigos. Man pasiūlyta užimti Smiltynės girininkijos eigulio pareigas", – pasakojo vyras.

Pasiūlė žemesnes pareigas

A.Laurinaitis pasvarstė, kad vietoje maždaug 2 tūkst. litų atlyginimo naujose pareigose galima tikėtis vos 1,2 tūkst. litų.

"Motyvas buvo neva tas, kad nauja pareigybė siūloma Smiltynėje ir man esą tai bus patogiausia. Bet manęs niekas neklausė, gal aš ir kitoje vietoje sutikčiau dirbti. Pirma reikia paklausti žmogaus, tik tada atleisti iš darbo", – piktinosi ilgametis girininkijos darbuotojas.

A.Laurinaitis šiurpo sužinojęs, kad po savaitės, kai jis buvo operuotas, parko direkcijoje buvo išleistas įsakymas apie jo atleidimą iš darbo.

"Operacija įvyko kovo 20 dieną, o 26 dieną jau buvo pasirašytas įsakymas dėl atleidimo. Ir štai taip tenka palikti darbą, kuriam atidaviau 40 metų", – slėpdamas jaudulį kalbėjo žmogus.

A.Laurinaičiui iki pensijos dar toloka, specialistui šiuo metu yra 59 metai ir jis galėtų dirbi.

"Tačiau yra tokių žmonių, kurie direkcijoje į darbą priimami ir 70-ies", – pastebėjo A.Laurinaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

spiglys

spiglys portretas
Diksu klanas tai nacionalinio parko nacionaline geda ir beda. Briedis

Baisumas

Baisumas portretas
Jei ne Pono Algimanto liežuvis kuris skersai gerklės atsistojo jau ne vienai nac parko valdziai, tai jisai butu ir Smiltynes girininku ir toliau butu dirbes, ir girininkijos nebutu sumazines T.T. Ir nebutu dabar jam uzkliuve nei klanai nei dabartine Direktore. Betkokia valdzia kuri buvo ji buvo bloga ir tai buvo nuolat garsiai pabreziama! Kaip esu girdejusi ne viena karta ir pakartosiu: -Algimantai, tavo liezuvis, tavo priesas....

Spiglys

Spiglys portretas
kai Dikšas išėjo pencijon apsikakaves lindo visiem šiknon, kad paliktu dar metus girininku nors sunus jau baige mokslus, bet ytaise girininku smiltynei nors Laurinaičiui liko 3menesiai iki diplomo dirbti miškininku. Per didiji gaisrą Laurinaitis,Kolokšanskis pajuode iš nuovargio su miškininkais kovojo su ugnimi,oDikšas kelias dienas pamaklinėjo po gaisraviete, bet vėl kažkam ylindo kur nereikia ir gavo vardini laikrodi.Kiek žmonių išėjo iš parko dėl tos senmerges Dikšaitės intrigu?Kur buvo Dikšas kai buvo metamas eigulys Viknius su šeima lauk iš buto kur buvo Dikšaite kaip pavaduotoja kai buvo griaunami nauji tuoletai smiltynėje?Tai argi čia ne Dikšu klanas!Tai gal vakar Dikšas drebančiom kojelem ir rankelem su puodeliu vandens bėgo gesinti gaisro kad paliktu darbe dar trim dienom.Tegul Feser atmerke akis des Dikšike yra Baškytes ausys ir akys,tegul jipasiima Dikšus gyventi kartu gales kiaura para spręsti problemas. Glušas ir tas butu yrenges hidrantus padares priesgaisrinius kirtimus.
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių