Ligoninei – ypatingos draugystės dovanos

  • Teksto dydis:

Klaipėdos jūrininkų ligoninė ir Lietuvos dailininkų Klaipėdos skyrius tęsia jau trečią dešimtmetį puoselėjamą bendrystės tradiciją. Šiemet menininkai dalį savo kūrybos vėl nutarė įkurdinti ligoninėje. Jos kolekciją papildė 29 meno kūriniai.

Artėjant gražiausioms šventėms ir palydint besibaigiančius metus, menininkai praveria Klaipėdos jūrininkų ligoninės duris, kur rengiama tradicinė Advento popietė „Ant gerumo sparnų“.

Šiemet jie ir vėl atėjo su dovanomis, kurios praturtins per 600 darbų siekiančią meno kūrinių kolekciją, jau puošiančią ligoninės aplinką.

„Ne tik darbai, bet ir tradicijos rodo mūsų įstaigos brandą. Už ją noriu padėkoti ligoninės darbuotojams ir žinoma menininkams, kurių dovanos, puošiančios ligoninės aplinką, neabejotinai prisideda prie sveikatinimo“,– sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Per daugiau nei du dešimtmečius trunkančią medikų ir menininkų draugystę, 120 dailininkų padovanojo per 600 darbų, išleisti du meno albumai.

Pernai ligoninei 23 menininkas dovanojo 28 tapybos, grafikos, keramikos, medžio drožybos kūrinius, šiemet 27 menininkai dovanojo 29 savo darbus.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė – Jukumienė džiaugėsi tokia ilgaamže draugyste ir dailininkų entuziazmu.

„Labai džiaugiuosi, kad įkopusi į trečią dešimtmetį mūsų draugystė neblėsta, dailininkų, norinčių joje dalyvauti, nemažėja, o darbai auga. Auga savo skaičiumi, savo dydžiais, savo branda. Mūsų draugystė unikali. Nors pastaruoju metu randasi panašių iniciatyvų kitose gydymo įstaigose, mes buvome pirmieji“, – sakė N. Poškutė – Jukumienė.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje yra sukaupta  didžiausia Klaipėdos krašto menininkų darbų kolekcija, o įstaiga juokais vadinama labiausiai lankoma meno galerija šalyje.

Medikų ir menininkų draugystė prasidėjo prieš 22 metus po dailininkės Sofijos Kanaverskytės vizito neseniai duris atvėrusioje ligoninėje, kur tuščios palatų sienos, paciento akimis žiūrint, jai pasirodė per daug liūdnos. Čia trūko grožio akims, peno mintims ir atgaivos sielai.

„Nors praėjo du dešimtmečiai, vis dar matau ligoninėje tuščių sienų, tad tik kurkime ir dalinkimės“, – sakė S.Kanaverskytė, atkreipdama dėmesį, kad šiemet labai simboliškai sutampa du skaičiai. Akcija trunka 22 metus, per tą laiką į amžinybę iškeliavo 22 menininkai.

Už juos ir visą Klaipėdos jūrininkų bendruomenę – medikus, pacientus Kristaus Karaliaus bažnyčioje antrąją šv. Kalėdų dieną, gruodžio 26-ąją, 10.30 val. ligoninės kapelionas, Telšių kunigų seminarijos rektorius dr. Saulius Stumbra aukos šv. Mišias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių