„Limarko“: jūrininkai paleisti be išpirkos (papildyta)

Išlaisvinti penki „Saturno“ įgulos nariai sekmadienį arba pirmadienį lėktuvu turėtų grįžti į Lietuvą. „Limarko laivininkystės kompanijos“ vadovo Vytauto Lygnugario teigimu, jūrininkai į laisvę paleisti be jokios išpirkos. 

„Mūsų turimais duomenimis, šiandien apie 7 val. ryto (Lietuvos laiku) pagrobtieji buvo pažadinti, 8 val. susodinti į dvi motorines valtis ir išvežti nežinoma kryptimi. Apie 8.30 val. jie išlaipinti viename iš Nigerio upės uostų - Vari. Vietiniai žmonės pastebėję penkis baltuosius iškvietė policijos šerifą. Atvažiavęs jis sužinojo, kad tai yra motorlaivio „Saturnas“ įgula. Lietuviai pranešė, kas yra jų agentas. Tada buvo iškviestas agentas ir jis jūrininkus išsivežė apie 11 val. Piratai jokios išpirkos nereikalavo ir ji nebuvo mokėta“, - sakė V.Lygnugaris. 

Išlaisvintieji Sergejus Triškinas (motorlaivio „Saturnas“ kapitonas), Aleksandras Alatyrcevas (vyriausias mechanikas), Vladimiras Bazevičius (motoristas), Vladas Keršys (motoristas/suvirintojas), Aleksandras Solovjovas (virėjas), anot V.Lygnugario, buvo nuvežti į karinę bazę ir apklausti Nigerijos valdžios atstovų. Šiuo metu jie guli Vari ligoninėje kur vyksta jų apžiūra ir vykdomi tyrimai. 

„Tikimės, kad į Klaipėdą jie sugrįš už dviejų-trijų dienų. Viskas priklauso nuo to kokia bus jų sveikatos būklė“, - teigė V.Lygnugaris. 

Pasak jo prie sėkmingo jūrininkų išlaisvinimo labai prisidėjo Nigerijoje esantis agentas

„Mums labai padėjo mūsų agentas Nigerijoje, jis labai stipriai prisidėjo, tarpininkavo. Taip pat buvo pasamdyta teisinių paslaugų firma. Bendrom pastangom rezultatas buvo pasiektas. Žinoma, labai prisidėjo Lietuvos vyriausybė, konkrečiai - Užsienio reikalų ministerija. Išpirka piratams nebuvo mokama“, - aiškino „Limarko laivininkystės kompanijos“ vadovas. 

Jo turimais duomenimis pagrobėjai buvo uniformuoti, ginkluoti ir su kaukėmis. Labai gerai organizuoti.

„Mes tiksliai nežinome kas yra pagrobėjai. Lietuvių laikymo sąlygos buvo sunkios, bet jie nebuvo kankinami ir mušami. Bet matomai buvo laikomi džiunglėse, ten yra daug uodų, todėl yra didelis pavojus užsikrėsti maliarija“, -  tvirtino V.Lygnugaris 

Bendrovė šiuo metu ieško sanatorijos grįžtantiems jūrininkams.

Tuo pat metu, kai Klaipėdoje V.Lygnugaris dalyvavo spaudos konferencijoje, Viniuje Lietuvos diplomatijos vadovas Vygaudas Ušackas taip pat bendravo su žiniasklaida.

Nors informacijos apie tai, kaip Lietuvos piliečiai atgavo laisvę, spaudos konferencijoje jis nepateikė, ministras nurodė, kad siekiant išlaisvinti įkaitus, vyko konsultacijos su įvairiomis Vakarų Europos šalimis. Tačiau pirmiausia, pasak jo, buvo tariamasi su Vokietija, nes ši šalis atstovauja Lietuvai konsulinės pagalbos klausimais.

„Kalbėjau su eurokomisare Benita Ferrero-Waldner (Betina Ferrero-Valdner - red.past.), su ES pirmininkaujančios Švedijos užsienio reikalų ministru Carlu Bildtu (Karlu Biltu - red.past.), kurio iniciatyva ES darė „troikos" demaršus Nigerijoje. Kaip elgtis tokiu metu konsultavomės su jūrinėmis šalimis Graikija, Belgija, Norvegija, Nyderlandais, Jungtine Karalyste, JAV. Visų jų - tiek valstybių atstovų, tiek laivų savininkų - rekomendacija buvo ta pati: takoskyra tarp valstybės ir laivo savininkų bei aukščiausio lygio konfidencialumas", - sakė V.Ušackas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių