Europos Komisijos lyderis lankėsi SGD terminale

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje viešinčiam Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojui Marošui Šefčovičiui, atsakingam už energetikos sąjungą pristatytas Lietuvos Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas, jo atsivėrusios galimybės bei besikurianti rinka.

„Pristatėme Lietuvos „sėkmės istoriją“ – SGD terminalą, kuris buvo išrinktas Europoje geriausiu dujų projektu 2014-aisiais. Matome, jog šio terminalo dėka sumažėjo dujų kaina. Pristatėme situaciją, jog šiandien Lietuvoje jau realiai nėra „Gazprom“ dujų, kurios beje yra ir brangesnės. Informavome, jog šiuo metu apie 90 proc. dujos tiekiamos iš norvegų. Tai yra dar sykį įrodymas, jog terminalas pajėgus aprūpinti Lietuvą gamtinėmis dujomis ir kaip žinia, dar dalis dujų yra tiekiama Estijai“, - sakė LR energetikos ministras Rokas Masiulis.

Energetikos ministras akcentavo, jog Lietuvos vienas iš interesų yra laivo „Independence“ išpirkimas. Tai leistų dar atpiginti dujų kainą dėl to, kad išpirkus terminalą galėtume jo kaštus išdėlioti per ilgesnį laikotarpį. Tikimės, kad terminalo savikaina galėtų nukristi dar 20 procentu. Dėl to jau kalbamės su M. Šefčovičiumi, kad galėtų būti skiriama ir Europos pagalba.

EK pirmininko pavaduotojas M. Šefčovičius pažymėjo, jog vasario 16 dieną Europos Komisija pristatė „Žiemos paketą“ arba tiekimo saugumo paketą. Dokumente Lietuvos SGD terminalo pavyzdys yra išskiriamas ir pažymimas, kaip itin rezultatyvus ir efektyvus projektas.

Anot M. Šefčovičiaus, gera žinia ta, jog Klaipėdos universitete kartu su LR energetikos ministerija ir „Klaipėdos nafta“ steigiamas SGD mokslo centras ir dėl to bus sukurta galimybė dalintis SGD ekspertinėmis žiniomis ne tik regione, bet ir visame pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ponas

ponas portretas
plebejas labai,labai myli Lietuva.Sikart jis Lietuvai atveze medaus....?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių