Maiste – šiurpūs siurprizai

Prieskonių karalius

ES lig šiol neuždraustas natrio glutamatas (E621) laikomas prieskonių karaliumi, be kurio neįsivaizduojama daugelio restoranų ir ypač greitojo maisto įstaigų veikla.

Teigiama, kad šis sintetinis skonio stipriklis, neturintis nei skonio, nei kvapo, gali daryti tikrus stebuklus. Pavyzdžiui, prastos kokybės peršaldytą mėsą gali paversti nepaprastu skanėstu.

Nustatyta, kad E621, pakliuvęs į organizmą, greitai prasiskverbia su krauju į smegenis ir sustiprina skonio pojūčius, taip pat ir signalus iš liežuvio skonio receptorių.
Susidaro iliuzija, kad maistas nepaprastai skanus, nors iš tikrųjų patiekalas pagamintas iš pačių pigiausių produktų: faršo su mėsos pakaitalais, žemos rūšies ir peršaldytos mėsos, paukštienos, žuvų, jūros gėrybių, grybų.

Tad jau ne vienus metus daugybė sveiką mitybą propaguojančių organizacijų kovoja prieš natrio glutamato vartojimą maisto gamyboje, ypač skirto vaikams.
Daugybė tyrimų patvirtino, kad šios medžiagos vartojimas sukelia vaikui nebeatitaisomus regėjimo ir smegenų pažeidimus.

Esą pavalgius maisto, pagardinto E621, jaučiami galvos skausmai, širdies ritmo padažnėjimas, silpnumas raumenyse, mieguistumas, temperatūros pakilimas.
Manoma, kad šis papildas gali sukelti alergiją.
Natrio glutamatas dedamas į koncentratus (sriubas, sultinio kubelius), į stiklainiuose ir buteliuose pakuojamus padažus, konservus, pusfabrikačius, prieskonių mišinius. Tad, perkant produktus, tikrai derėtų pažiūrėti į etiketę.

Daugybė E – uždrausti

Pastarieji tyrimai, atlikti Europos maisto standartų agentūroje, parodė, kad šis dažiklis "raudonas 2G" arba E128, dažniausiai naudojamas dešrelių gamyboje, metabolizuojasi į aniliną. Konstatuota, kad šis junginys – genotoksiškas ir daro mirtiną žalą DNR.

Jis ES šalyse yra uždraustas. Taip pat uždrausti maisto priedai, kuriuos vartoti draudžiama, nes jų nėra leidžiamų vartoti maisto priedų sąraše: E103, E105, E111, E121, E125, E126, E130, E152, E181.

Prieš leidžiant vartoti naują maisto priedą, jį turi išbandyti ir įvertinti tarptautiniai nepriklausomi ekspertai. Vartoti leidžiama tik tuos maisto priedus, kurie pripažinti, kad yra nekenksmingi.

"Gamintojai neatsisako aromato ar skonio stipriklių maisto gaminiuose. Tačiau tai turi būti nurodyta etiketėje. Maisto priedų kontrolė labai griežta, mes stebime, kad vartotojas apie tai būtų informuotas", – tvirtino J.Mačiulienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mes stebime,

mes stebime, portretas
tikrai ir mes stebime veikti reikia

VEJAI

VEJAI portretas
TUSCUIAS STRAIPSNIS SU GASDINANCIU PAVADINIMU
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių