Malšina priėmimo į mokyklas aistras

Milžiniškomis eilėmis ir priekaištais prasidėjęs priėmimas į Klaipėdos mokyklas baigiamas. Tikinama, kad kitąmet statyti palapinių ir budėti naktimis prie įstaigų veikiausiai nebeprireiks – ketinama pirkti elektroninę registravimo sistemą.

Ilgas laukimas nepadėjo

Liko kelios dienos iki priėmimo į mokyklas naujiems mokslo metams pabaigos.

Nuo pirmadienio vyks registracija tik į likusias laisvas vietas.

"Visi vaikai pateks į mokyklas ir visi bus mokomi. Tikrai nepaliksime nė vieno be vietos", – ramino Klaipėdos savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Tėvai galėjo pateikti prašymus tik atvykę į konkrečią ugdymo įstaigą arba registruotu laišku.

Todėl sausio pradžioje prasidėjus registracijai, prie kai kurių uostamiesčio mokyklų durų nusidriekė milžiniškos eilės.

Suvaldyti srautus sunkiausiai sekėsi šiaurinėje ir centrinėje miesto dalyse.

Nors prašymai buvo priimami nuo 8 val., tėvai prie įstaigų durų pradėjo laukti nuo pusės keturių ryto.

Vis dėlto ne visi budėjusieji gavo išsvajotą vietą. Mat pagal naują tvarką vaikai į mokyklas priimami atsižvelgus nebe į deklaruotą, o į faktinę gyvenamąją vietą.

Taip buvo siekiama užtikrinti, kad į įstaigas patektų tie, kurie iš tiesų šalia jos gyvena.

"Situacija valdoma"

"Šiemet apsispręsta, kad tėveliai turi nurodyti savo nuolatinę gyvenamąją vietą. Anksčiau prašydavome deklaruojamos vietos, kuria lengva manipuliuoti. Patikrinti, ar ji yra reali, tapo tikru iššūkiu visoms mokykloms. Tai kainavo daug laiko ir žmogiškųjų resursų. Galiausiai padėtis suvaldyta", – lengviau atsikvėpė N.Laužikienė.

Esą sudėtingiausia situacija buvo S.Dacho, "Verdenės" ir "Versmės" progimnazijose. Šioms mokykloms miesto taryba nustatė konkrečias aptarnavimo gatves.

Prašymų jose mokytis buvo daugiau nei turimų vietų.

Tėvai įvairiais būdais stengėsi apeiti naująją tvarką, net pateikdavo melagingą informaciją apie savo gyvenamąją vietą.

Kilus įtarimų, buvo tikrinama, ar duomenys sutampa su esančiais Gyventojų, Mokinių registruose, bendrauta su namų bendrijų pirmininkais, prašyta papildomų dokumentų, patys pedagogai lankėsi prašymuose nurodytais adresais.

S.Dacho progimnazijos direktorė Daiva Marozienė pripažino, kad nebuvo lengva susidoroti su papildomu darbo krūviu.

"Sulaukėme 213 prašymų, 40 iš jų iškart buvo atmesta todėl, kad tai nebuvo mūsų gyvenamojo rajono mokiniai. Tuomet ir prasidėjo visi sunkumai – po darbo valandų ėjome į butus ir tikrinome. Pasitaikė ir tokių variantų, kai nurodytų namų iš viso neradome", – stebėjosi direktorė.

Išsiaiškinus, kad vaikas negyvena nurodytoje vietoje, jis nebuvo priimtas į ugdymo įstaigą. Tokių atvejų vien tik S.Dacho progimnazijoje  pasitaikė net 43.

Tėvai vaikosi madų?

Birželio 10-ąją prasidėjęs antrasis priėmimo etapas vis dar vyksta.

Pirmumo teisė suteikta asmenims, pageidavusiems tęsti mokymąsi toje pačioje klasėje, našlaičiams, vaikams, turintiems didelių specialiųjų ugdymosi poreikių ir tiems, kurių broliai ir seserys prašymo pateikimo metu jau mokosi toje mokykloje.

"Priimtų vaikų skaičius paaiškės tik pasirašius mokymo sutartį su mokyklos vadovu. Tačiau jau dabar matyti, kad nė vienas nemokytas neliks, nes dar yra laisvų vietų", – akcentavo Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Jos manymu, kartais dėl visai nepagrįstų priežasčių sureikšminamos vienos ar kitos mokyklos. Esą visos yra geros ir madų vaikytis neverta.

Laukia naujovės

Pripažįstama, kad šiaurinėje miesto dalyje verkiant reikia dar vienos ugdymo įstaigos.

Klaipėdos savivaldybė planuoja iki 2019–2020 mokslo metų pastatyti naują mokyklą 1–8 klasių mokiniams.

Joje būtų sudaroma galimybė mokytis Tauralaukio, Dragūnų, Labrenciškių, Luizės ir kitų šiaurinės miesto dalies rajonų gyventojų vaikams.

Šiuo metu vyksta įstaigos projektavimo darbai.

Taip pat planuojama priėmimą į mokyklas vykdyti naudojantis informacine sistema. Jau pradėtas jos kūrimas.

"Galbūt jau kitąmet tėvams nebeteks statytis palapinių nuo ankstyvo ryto, nes perkame elektroninę registravimo sistemą. Sprendžiame klausimą – pirmus bandymus pradėti nuo pirmokų ar penktokų", – kalbėjo Ugdymo ir kultūros departamento direktorė N.Laužikienė.

Iš viso šiemet uostamiesčio mokyklas pradės lankyti apie 2 tūkst. pirmokų.


Šiame straipsnyje: mokyklosNijolė Laužikienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
keista kad tai niekam nerupi o kažkokia liama iš patvores kalba ne į temą

Llaima

Llaima portretas
Nesuprantu, kam brautis, kad vaikas sėdėtu klasėje po laiptais, be Kriauklės, kišenėje. Tikrai vien dėl mados. Manau lad švietimo skyriaus valdżia gali įvertinti , ar gali vaikai tokiose klasėse dirbti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių