Marga kandidatų plejada uostamiestyje

Likus dviem mėnesiams iki savivaldybių rinkimų, paviešinti Klaipėdos mero posto ir miesto tarybos mandatų sieksiančių kandidatų sąrašai. Tarp pretendentų – ne tik politikos senbuviai, bet ir naujokai, tarp kurių žinomi sportininkai, artistai, muzikantai, verslininkai ir net savivaldybės tarnautojai.

Pasitraukė iš žaidimo

Dar prieš teikiant pareiškinius dokumentus, Klaipėdoje valdžios buvo pasiryžę siekti net 17 politinių jėgų – 11 politinių partijų ir 6 visuomeniniai rinkimų komitetai.

Tačiau prieš pat Naujuosius paaiškėjo, kad rinkimuose planavę dalyvauti du politiniai dariniai – visuomeninis komitetas "Ateities Klaipėda" bei Lietuvos tautininkų ir respublikonų sąjunga pareiškinių dokumentų nepateikė.

Klaipėdos miesto rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas patvirtino, kad uostamiestyje miesto tarybos rinkimuose planuoja dalyvauti per 400 pretendentų iš penkių visuomeninių rinkimų komitetų ir 10 partijų.

Ar jie ir taps kandidatais, paaiškės po sausio 17-osios. Iki šios datos kiekvieno sąrašo atstovai ir savarankiškas kandidatas (Klaipėdoje toks yra tik buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis) privalės surinkti mažiausiai po 870 klaipėdiečių parašų.

Prieš ketverius metus savivaldybių rinkimuose Klaipėdoje dalyvavo tik du komitetai – "Puteikis plius" ir "Klaipėdos" visuomeninis rinkimų komitetas (dabar jų yra net 5: "Už pokyčius Klaipėdoje", "Vytautas Grubliauskas ir komanda", "Mano Klaipėda", "Rusakalbė Klaipėda", "Titov ir teisingumas").

Tąkart, kaip ir dabar, rinkimuose dalyvavo 10 partijų, tačiau šių metų rinkimuose kai kurios liko užribyje, jų vietą užėmė kitos.

Pavyzdžiui, šiemet rinkimuose Klaipėdoje nebedalyvaus Žemaičių partija, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai), Tautininkų sąjunga, Lietuvos rusų sąjunga (šios sąjungos nariai šįkart susitelkė į komitetą "Titov ir teisingumas") bei "Drąsos kelias".

Vietoj minėtų politinių darinių šįkart rinkimuose dalyvauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos centro partija, Lietuvos socialdemokratų darbo partija ir Lietuvos žaliųjų partija.

Į merus – velnio tuzinas

Mero posto Klaipėdoje šiemet mėgins siekti 13 kandidatų, tarp kurių vienintelis E.Masiulis yra savarankiškas dalyvis.

Be jo, pretendentais į merus tapo visuomeninių rinkimų komitetų atstovai V.Grubliauskas, Artūras Žalys, Viačeslavas Titovas ir Kazys Paulikas.

Lietuvos liberalų sąjūdis kandidatu į merus iškėlė parlamentarą Simoną Gentvilą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – uosto direkcijos vadovą Arvydą Vaitkų, Lietuvos centro partija – Niną Puteikienę, Lietuvos socialdemokratų partija – Benediktą Petrauską, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – Seimo narę Agnę Bilotaitę, Lietuvos žaliųjų partija – Modestą Nugarą, "Tvarka ir teisingumas" – Liną Šukytę-Korsakę, Darbo partija – buvusi Klaipėdos vicemerą Beną Šimkų.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija, pateikusi 20 kandidatų sąrašą, savo pretendento į merus nekelia.

Savo lyderio neturi ir partija "Rusų aljansas". Kiek anksčiau partijos atstovai deklaravo, kad mero rinkimuose palaikys dabartinio Klaipėdos vadovo V.Grubliausko kandidatūrą.

Per praėjusius savivaldos rinkimus pirmajame ture dėl mero posto rungėsi 12 kandidatų. Antrajame V.Grubliauskas ženklia balsų dauguma nukonkuravo A.Bilotaitę.

Sąrašuose – garsūs sportininkai

Šiuose savivaldybių rinkimuose Klaipėdos tarybos nario mandato sieks ir dukart pasaulio čempionas dviratininkas Tomas Vaitkus, kuris yra įrašytas devintu numeriu komiteto "Už pokyčius Klaipėdoje" sąraše.

Taip pat devintuoju, tik jau "valstiečių" sąraše yra ir buvęs krepšininkas Eurelijus Žukauskas – 1996 ir 2000 m. olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas, 2003 m. Europos čempionas.

Trečiuoju numeriu Centro partijos sąraše yra Ramunė Adomaitienė – lengvaatletė, neįgaliųjų sportininkė ir trenerė, 2006 m. pasaulio čempionato Asene (Olandija) aukso medalininkė (ieties metimas) ir antros vietos laimėtoja (rutulio stūmimas).

O buvęs Lietuvos futbolininkas Rimantas Žvingilas, rungtyniavęs puolėjo pozicijoje ir 1995–2001 m. atstovavęs Lietuvos nacionalinei rinktinei, 24-uoju numeriu įtrauktas į Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio sąrašą.

Klaipėdos stadiono direktorius Romualdas Pargaliauskas 6-uoju numeriu įrašytas į Darbo partijos sąrašus.

Spalvingų pretendentų eilė

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos sąrašo viršuje – buvęs savivaldybės Sporto skyriaus vadovas Irenijus Zaleckis, pagarsėjęs tuo, kad ne kartą vairavo neblaivus ir už tai buvo teisiamas.

Komiteto "Titov ir teisingumas" sąraše 17-uoju numeriu yra įrašytas Nerijus Kosmakov, kuris praeitais metais išgarsėjo Rusijos žiniasklaidoje, kai Sankt Peterburge surengė "performansą" šarvuotyje-muziejuje "Potiomkinas".

"Mano Klaipėda" sąrašuose yra dramos teatro vadovas Tomas Juočys (8 numeris), taip pat Aurimas Mockus (11 numeris), kuris kartu su žurnalistu Rimu Bružu ryžosi pakartoti garsiojo keliautojo Antano Poškos kelionę iš Lietuvos į Indiją.

Į konservatorių sąrašą įrašytas Klaipėdos dramos teatro aktorius Rimantas Pelakauskas (12 numeriu), "valstiečiai" įrašė buvusį legendinės sportinių šokių ansamblio "Žuvėdra" trenerį Romaldą Idzelevičių (7 numeris), o Lietuvos centro partijos sąrašuose yra aktorius, renginių vedėjas ir Kalėdų Senelis Sigutis Jačėnas (11 numeris), "Vytautas Grubliauskas ir komanda" sąraše – Muzikinio teatro dirigentas Vladimiras Konstantinovas (25 numeris), žinomas visuomenininkas Gintautas Babravičius (27 numeris), džiazo muzikantas Saulius Šiaučiulis (28 numeris), taip pat Jurgita Činauskaitė (30 numeris), ji – Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių ir ekonominės plėtros skyriaus vedėja.

Kandidatė esą susimokėjo pagal įstatymą privalomą užstatą pati ir, jei ją klaipėdiečiai išrinks, teigiama, kad pretendentė pasiruošusi palikti darbą savivaldybėje ir dirbti miesto taryboje.

Senbuviai ir naujokai

Kandidatų sąrašuose ir kone visi dabartiniai ar ne taip seniai jais buvę Klaipėdos tarybos nariai – liberalai Saulius Budinas, Lina Skrupskelienė, Alina Velykienė, Vygantas Vareikis, Saulius Liekis, Audrius Vaišvila, Jurgita Choromanskytė, Valerijus Kuznecovas.

"Valstiečių" kandidatė – Ligita Girskienė (8 numeris), Lietuvos centro sąjungai atstovaus Alfonsas Vildžiūnas (5 numeris), partijai "Tvarka ir teisingumas" – Valerijonas Bernotas (2 numeris), socialdemokratams – Lilija Petraitienė (2 numeris), Sigitas Dobilinskas (41 numeris).

Rusų aljanso sąraše ˜– Olegas Mariničius (1 numeris), Andrejus Kugmerovas (2 numeris), Vladimiras Vlasovas (3 numeris), Aleksandras Michailovas (4 numeris), Jolanta Skrabulienė (10 numeris).

"Titov ir teisingumas" įtraukė į kandidatus Jurijų Šeršniovą, Anatolijų Komarovą, Dmitrijų Lopatiną.

Konservatoriai – Arūną Barbšį (2), Tomą Meškinį (8), Rimantą Didžioką (10), Laisvūną Kavaliauską (11), Vytautą Lupeiką (16).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką ta Girskienė

Ką ta Girskienė portretas
tik verkt temoka.Ir painiot savo interesus su viešaisiais

tam>>ei,ei

tam>>ei,ei portretas
uz Vaitkų ir tik uz Jį gaila, kad nukvakę nenori permainų. Girskienė ir ta privalo prabilti kartu su savo subinlaiziais bendrijų pirmininkais

Aksioma

Aksioma portretas
Kaip po tokių faktų paviešintų komentaruose, po veidmainysčių kai viena sakoma o kita daroma, ponai kandidatai susitiks su rinkėjais? Kaip jie gali atsilaikyti ,,viens - prieš-vieną" su publika, atsakyti į pateikiamus klausimus, komentuoti detales apie buvusius (arba specialiai nepadarytus) darbus miesto gyvenime ar piliečių atsimenamas situacijas, nešančias ponams tik kompromatą?Teks partiniams kandidatams surengti atrankas kas gal eiti į tuos renginius(,,susitikimas su rinkėjais") ir įrengti prie durų užraktą-praėjimą tik su kortelėmis.Kaip dabar savivaldybėje Liepų 11.:)
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių