Masažuotojai nuslėpė 65 tūkst. litų

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - AVMI) informuoja, kad patikrinimo metu išaiškinta įmonė, kuri, siekdama išvengti gyventojų pajamų mokesčio, valstybinio socialinio draudimo įmokų ir įmokų į garantinį fondą, priėmė dirbti gyventojus, tačiau vietoj darbo sutarčių žmonėms buvo pasiūlyta dirbti įsigijus verslo liudijimus. Be to, vykdydama savo veiklą įmonė nedeklaravo ir visų gautų pajamų. Atlikus patikrinimą įmonei priskaičiuota papildomai sumokėti per 65 tūkstančius litų.

Masažą, kuris atliekamas specialių aparatų pagalba, siūlydavusi panevėžiečių įmonė šias paslaugas teikė Vilniuje ir Klaipėdoje. Masažo aparatus prižiūrintiems darbuotojams įmonė išnuomojo patalpas, apmokėdavo komunalinius patarnavimus, padengdavo veiklos metu patirtas įrenginių eksploatavimo išlaidas, aprūpindavo reikiamomis medžiagomis, apmokė darbuotojus, kaip elgtis su įrengimais, nustatė teikiamų paslaugų kainas bei paslaugų sąlygas. Nors darbuotojai turėjo verslo liudijimus, tačiau jiems buvo nustatytas darbo laikas ir kontroliuojamos gautos pajamos. Be to, paaiškėjo, kad kai kuriais atvejais verslo liudijimus darbuotojams nupirko ta pati gyventojus pasamdžiusi įmonė.

“Individualią veiklą vykdančio gyventojo santykis su kita sandorio šalimi turėtų iš esmės skirtis nuo darbo pagal sutartį, t.y., jo santykiuose su kita sandorio šalimi neturi būti darbo santykiams būdingų požymių - susitarimo dėl darbo apmokėjimo, darbo vietos ir funkcijų, darbo laiko, atostogų ir pan. Gyventojas pats turėtų spręsti su darbine veikla susijusius klausimus, dengti patiriamas išlaidas, susijusias su veiklos vykdymu”, - sako Panevėžio AVMI viršininkas Aldas Skvarnavičius.

Jei išaiškinami atvejai, kaip ir šį kartą, tuomet taikomas Mokesčių administravimo įstatyme nustatytas turinio viršenybės prieš formą principas, t.y. santykiai su asmenimis, vykdžiusiais veiklą įsigijus paslaugų teikimo verslo liudijimą, prilyginami darbo santykiams, o gautos pajamos, priskiriamos su darbo santykiais susijusioms pajamoms.


Šiame straipsnyje: PVM grobstymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių