MEDUS mokytojams jau apkarto?

MEDUS, taip saldžiai pavadinta nauja mokytojų etatinio darbo užmokesčio sistema, pedagogams kelia siaubą. Profesinių sąjungų atstovai tikri, kad po šių permainų mokytojų algos sumažės, o darbo padaugės. Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrius šių spėjimų kol kas negali nei patvirtinti, nei paneigti.

Pokyčiai įnešė sumaištį

Likus mažiau nei savaitei iki naujų mokslo metų pradžios, Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus darbuotojos paskendusios skaičiuose, nes pačios esą turi suvokti, kaip nuo šių metų rugsėjo įvedus etatinį apmokėjimą suskaičiuoti mokytojų atlyginimus.

"Intensyviai dirbame, renkame iš mokyklų informaciją. Tikrai nežinau, kiek po šių pertvarkų pedagogų algoms reikės pinigų iš miesto biudžeto", – teigė Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė.

Švietimo ir mokslo ministerija tvirtino, kad etatinis mokytojų darbo apmokėjimas leis sureguliuoti pedagogų darbo krūvius ir atlyginti už visus darbus mokyklos bendruomenei.

Klaipėdiečiai naujovėms nepritarė

Ir nors teigiama, kad pedagogų algos dėl naujos apmokėjimo tvarkos sumažėti tikrai neturėtų, profesinių sąjungų atstovai tuo abejoja.

Tiesa, kai kurios Lietuvos pedagogų profsąjungos derėjosi su ministerija ir joms tiko tas variantas. Klaipėdiečiai tam modeliui nepritarė.

"Yra labai didelė sumaištis, po atostogų grįžę mokytojai tiesiog kunkuliuoja nuo viso to. Lietuvoje viskas vyksta labai chaotiškai ir nepamatuotai. Mes manome, kad reikėjo atidėti šią reformą ir ją pradėti tik viską gerai suskaičiavus ir įvertinus. Dabar akivaizdu, darbų daugės, o, kalbant apie atlyginimą, visi sako, kad jis neturėtų mažėti, bet kol nepridėjo tų 17 eurų senais apskaičiavimais, matome, kad alga mažės", – įsitikinusi Klaipėdos pedagogų profsąjungos lyderė Laima Juknienė.

Su nauja tvarka pamokinį mokytojų apmokėjimą keis valandinis apmokėjimas. Mokytojo etatą sudarys 1 512 valandų per metus. Mokytojo darbo laikas bus skirstomas į tris dalis: kontaktinės valandos, t. y. pamokos, pasirengimas joms bei darbas bendruomenei.

Privers dirbti daugiau?

Nustatoma, kad mokytojų darbo laikas per savaitę yra 36 valandos, iš jų ne daugiau kaip 24 kontaktinės per savaitę privalomam dalykui ar dalykams mokyti.

Anot L.Juknienės, naujas algų skaičiavimo modelis labai naudingas mokyklų vadovams, nes jie esą galės labai lengvai susidoroti su neįtinkančiais mokytojais.

Esą mokyklų vadovų niekas nevaržys įrašyti daugiau pareigų, traktuojant, kad neturi lėšų tam apmokėti, o jei mokytojai su tokiomis sąlygomis nesutiks, bus atleisti pagal Darbo kodeksą labai paprasta motyvacija.

"Yra toks mokytojų bauginimas. Ir nors žinome, kad mokytojų masiškai trūksta, tačiau tas bauginimo metodas taikomas", – neslėpė L.Juknienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vaikas turi

Vaikas turi  portretas
būti lavinamas visapusiškai.O mokytojai turėtų būti labjau pilietiški ir patriotiški. Dabar dauguma jų - snobai miesčionys..

Daiva

Daiva portretas
Tai gal jūs muzikos nesiklausote...ji skamba visur...

Vytautas

Vytautas portretas
Yra mokslai ir yra pseudo mokslai.Pasalinkit is mokyklu tikybos,sokiu,muzikos ir panasaus lygio "mokslus" ir mokiniu perkrovimas ir kitu mokytoju atlyginimai susitvarkys.Yra ,gi ir muzikos mokyklos ir choreografijos,o ir baznycia savo pasaku tegul pasakoja kurie nori.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių