Medžiai išrūksta pro kaminą

Diskusijose dėl pjaunamų miesto medžių yra dar vienas klausimas, neduodantis gyventojams ramybės. Kur dingsta nupjautų medžių mediena, kas ją pasiima, kas iš to uždirba? Pasirodo, mieste pjaunami medžiai išrūksta pro kaminą, nes jie labiausiai tinka kurui.

Paprastai rangovai nusipjauna medžius ir juos realizuoja. Pagal sutartį su miesto savivaldybe, rangovas turi išsiskaičiuoti medienos kainą iš įkainio.

Teigiama, kai medienos kaina sutampa su įkainiu, miestui medžių šalinimas nekainuoja. Tačiau rangovas esą gali ir apsiskaičiuoti, kai medžių šalinimas kainuos kur kas daugiau, nei jie uždirbs realizavę medieną.

Medžių šalinimo mieste artimiausiems trejiems metams konkursą laimėjusios bendrovės "Klaipėdos želdiniai" vadovas Gediminas Valašinas teigė, jog reikia įvertinti visas rizikas, prieš teikiant pasiūlymą.

"Miesto medis yra ne miško medis. Dažniausiai jis būna dekoratyvus ir ne visada tiesus. Šakų daug, geros medienos praktiškai nepasitaiko. Į tuopas dažniausiai prikalinėta vinių. Žmonės įsivaizduoja, kad iš nupjautų medžių kažkas labai praturtėja, taip nėra. Žinau, kad nuolat visiems kildavo klausimas, kur dingsta ta mediena? Atsakau, mes ją priduodame į biokuro katilinę", – tikino G.Valašinas.

Esą yra problemų dėl mieste nupjautų medžių sandėliavimo, todėl jie dažniausiai ir naudojami kaip biokuras. Teigiama, kad mieste ir nėra tokių medžių, kurie tiktų kam nors kitam, pavyzdžiui, gamybai.

"Atrodo medis didelis, kad ir tuopa, bet iš jos nieko negali pagaminti miesto reikmėms. Bet yra atvejų, kai iš tų nupjautų medžių sukalėme suoliukus, bet čia atsiranda daug niuansų – transportavimas, paskui nuo tų medžių reikia nulupti žievę, juos perpjauti, išdžiovinti ir panašiai", – dėstė G.Valašinas.

Kiek šiemet yra medžių nupjauta mieste, G.Valašinas įvardyti negalėjo, esą "medis medžiui nelygus", vieni ploni, menki, kiti – sutrešę, nors ir dideli. Jie tiesiog neskaičiuojami.


Šiame straipsnyje: medžiaimedispjaunami medžiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vladas

Vladas portretas
Bet kiek tu pavyduoliu yra.Galvojat,kad jiems ta mediena rupi? Ne,tik pavydas,kad kazkas gal praturtes.

Bokis

Bokis portretas
Viskas dar sukciau. Gauna nemokama mediena ir dar kainas didina, tipo biokuras pabrango... Juokas pro asaras. Manau, zmoniu kantrybe greit truks. Medikai jau taria savo zodi.

Anonimas

Anonimas portretas
,,...Dažniausiai jis būna dekoratyvus ir ne visada tiesus". Bet nuostabiausia, kad būtent tiesūs ir sveiki medžiai buvo pjaunami, o kreivi, šleivi, išpuvusiu vidumi - palikti. Tai kas iš savivaldybės klerkų žymi, kuriuos medžius pjauti? Kodėl paliekami menkaverčiai medžiai ,,verksniais" vadinami? Jie trapūs, vidus sutrešęs, bet kada gali lūžti šaka, kuri užkris ant vaiko ar pro šalį einančio. O kad savivaldybei reikia mokėti už medžio nupjovimą, abejoju. Kodėl mums į sąskaitas ,,atėjo" nemažos sumos už medžių nupjovimą? Tai kas čia pasipinigauja? Kas susiję su namų valdomis - bardakas. Ką nori tą daro, o atsakomybės jokios.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių