Meno kūrinį valdininkas palaikė teplione

Su grafičių piešėjais įnirtingai kovojantiems savivaldybės tikrintojams užkliuvo žinomo klaipėdiečio tapybos darbas, kurį valdininkas palaikė teplione.

Su grafičių piešėjais įnirtingai kovojantiems savivaldybės tikrintojams užkliuvo žinomo klaipėdiečio tapybos darbas, kurį valdininkas palaikė teplione.

Nupieštas damos siluetas

Bohemos mėgstamo baro "Centras" įkūrėjas Šarūnas Jagminas neseniai sulaukė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojo skambučio.

"Jis išpyškino, kad ant mano baro sienos yra grafičio piešinys. Aš tam žmogui bandžiau aiškinti, kad tai klaipėdiečio Danieliaus Rusio freska. Ir ji yra vidiniame kieme. Valdininkas man aiškino, kad reikia nuvalyti piešinį, nes jam atrodo, kad tai yra grafitis", – stebėjosi Š.Jagminas.

Žinomas klaipėdietis kol kas negavo jokio nurodymo, kaip turėtų elgtis su meno kūriniu ant pastato sienos.

"Telefonu kalbėjęs žmogus pasakė, kad jam aiški mano nuomonė ir jis baigė pokalbį. Tad aš ir nežinau, gal mane kas nubaus už šį tapybos darbą?" – nuogąstavo Š.Jagminas.

Jis pasakojo, kad D.Rusio meno kūrinys traukia kavinės lankytojų akį. Šalia merginos atvaizdo stovi autorinis kalvio darbas – aukštakulnius batus primenanti gėlinė.

Klaus ekspertų

"Mūsų kieme ant kitos sienos iš tiesų yra grafičio piešinys. Tačiau jis nupieštas gal prieš 15 ar net 18 metų. Tuomet šį piešinį buvo užsakiusi viena elektrotechnikos prekių parduotuvė kaip reklaminį plakatą. Bet čia ne bet kas piešė, tam piešiniui buvo specialiai paruošta vieta, siena ištinkuota, piešinys įrėmintas", – pasakojo Š.Jagminas.

Baro savininkas prisiminė, kad tuo metu šis piešinys buvo vienas iš pirmųjų Klaipėdoje reklaminių piešinių ant sienos.

"Tiek metų gyvenome, o vieną dieną būsiu nubaustas už meno kūrinį. Ir už ką? Gal reikėtų kreiptis į meno tarybą, tegul pasako specialistai – kūrinys čia ar ne", – svarstė Š.Jagminas.

Kirvio metodu nedirbs

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė tikino, jog nors ir pati yra tikra klaipėdietė, bet tik iš žurnalistų sužinojo, kad baro "Centras" siena puošta klaipėdiečio menininko kūriniu.

Apžiūrėjusi pavaldinio užfiksuotas menamo grafičio nuotraukas, K.Vintilaitė nusistebėjo, kad veikiausiai ir skyriaus darbuotojas nežinojo šio piešinio atsiradimo istorijos.

"Manyčiau, situacija yra labai įdomi. Tikrai čia ne grafičio piešinys. Tačiau ir tuomet, kai jis buvo piešiamas, buvo tvarka, kurios miestiečiai turėjo laikytis.

Reikės išsiaiškinti, kokia tvarka tuomet buvo ir ar buvo derintas šis tapybos darbas. Bet jei jokių apribojimų anuomet nebuvo, niekas nesiruošia bausti. Mes kirvio metodais nedirbame", – aiškino K.Vintilaitė.

Tiesa, Viešosios tvarkos skyriaus vedėja priminė, kad pastato savininkai yra atsakingi už jo fasado būklę.

"Nuotraukose matyti, kad pastato fasadas yra apleistas, dažai nusilupę. O pagal statinių tinkamos priežiūros taisyklių reikalavimus, fasadas turi būti tvarkingas", – pastebėjo K.Vintilaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė Liškauskienė

Birutė Liškauskienė portretas
Prisiminiau, mačiau Petrulį keletą kartų parodose, tad kategoriškai negalima teigti, kad jis nesidomėjo miesto meno reiškiniais.

Birutė Liškauskienė

Birutė Liškauskienė portretas
Kad Klaipėdos miesto savivaldybės valdininkai yra tamsuoliai, neapsiskaitę, neišprusę, neišsilavinę, turėjau progos įsitikinti, nes dirbau ten trejus metus. Nė vienas nesilankė Klaipėdoje vykstančiose parodose, net vyr. dailininkas Petrulis. Retkarčiais ateidavo Nijolė iš kultūros skyriaus. Taip ,kad dauguma valdininkų buvo iš "statybininkų ir runkelių", kai tuo metu vadovavo Taraškevičius.

Danielius rusys

Danielius rusys portretas
grafiti viskas nelegalu šiuo atveju tai SIENINĖ TAPYBA valdininkams reikėtu pasilavinti, kad įgautu kompetencijos
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių