Merai pažadėjo gelbėti universitetą

Nepriklausomu siekiantis išlikti Klaipėdos universitetas ieško būdų išvengti sujungimo su kitomis aukštojo mokslo įstaigomis ir tikisi, kad Vakarų Lietuvos rajonų merai padės šį siekį įgyvendinti. Žadantys atnaujinti, paversti universitetą moderniu, jo vadovai pasikvietė 15 merų ir sulaukė jų palaikymo.

Prieš kelias dienas vykusį renginį universitetas pavadino susitikimu-diskusija „Klaipėdos universiteto ir regiono savivaldos bendradarbiavimas: perspektyvos ir lūkesčiai“. Universiteto mokslininkai pristatė esamą situaciją, kalbėjo apie vizijas ir realiausią perspektyvą.

Klaipėdos universitetas išgyvena neramų laiką, vis garsiau kalbama apie ketinimą jį sujungti su kažkuriuo kitu, panaikinti nepriklausomybę.

Svečiams pristatyti keli įmanomi universiteto išsaugojimo scenarijai, iš kurių Klaipėdos miesto merui Vytautui Grubliauskui tik vienas pasirodė priimtinas. Jame kalbama apie savivaldos dalyvavimą šios mokymo įstaigos valdyme. Planas numato ne tik merų buvimą universiteto valdyboje, bet ir jų finansinius įsipareigojimus aukštajai mokyklai.

Iš 15 kviestų merų dalyvavo 11, kiti keturi buvo supažindinti su pokalbio tema. Jie taip pat pažadėjo pasirašyti dokumentą, kuriame parašus suraitė dalyvavusieji.

Dokumentas – ketinimų protokolas, kuriuo sutinkama glaudžiai bendradarbiauti siekiant bendro tikslo – savarankiškai veikiančio Klaipėdos universiteto išsaugojimo. Toks protokolas bus pasirašytas su kiekviena savivaldybių. Visi kviesti rajonų vadovai suprato ir patikėjo savo misijos svarba. Jie kalbėjo apie tikslines stipendijas studentams, kurie, baigę mokslus, grįš į savus namus. Tai ypač liečia pedagogų rengimą.

Nors šiomis dienomis Seime jau laukiama kažkokių sprendimų Klaipėdos universiteto klausimu, vertindamas susitikimą V.Grubliauskas teigė: „Geriau vėliau negu dar vėliau."

Į šiandien vykstančio miesto tarybos posėdžio darbotvarkę Klaipėdos meras įtraukė klausimą apie ketinimų protokolo svarstymą.

Jeigu tarybos nariai pritars šiam protokolui, jis taps rimtu dokumentu, o kartu ir derybų argumentu kalbant apie Klaipėdos universiteto likimą.

Kokia suma miestas įsipareigotų remti universitetą, kalbėti dar per anksti. Viename anksčiau vykusių susitikimų su Seimo ir Vyriausybės atstovais minėti skaičiai – 7 ar 8, o gal net 10 proc. universiteto biudžeto.

„Tai, ko gero, vienintelė galimybė kažką padaryti realiai išsaugant Klaipėdos universitetą“, – konstatavo V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Mieli žurnalistai, mėgaukitės, kol turit progą rašyti apie Klaipėdos įvykius lietuviškai, kol kas jus skaito apskritai. Neliks KU, išvyks inteligentai, nebeskaitys jūsų, net jei rašysit angliškai, kiniškai, arabiškai... Pjaunat šaką, ant kurios sėdite - jums taip neatrodo? Elgiatės, lyg būtumėte ne klaipėdiečiai. O galėtumėte ir patys pagalvoti, kaip palaikyti savo miesto universitetą, kuriame vyksta ir daug gerų dalykų, tik jūs nenorite matyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių