- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Legendinis "Meridianas" lankytojams atviras vos vienerius metus, tačiau apie laivą-muziejų jau sklando daugybė pačių miestiečių sukurtų mitų. Esą kava čia kainuoja dešimt eurų, o norintieji pavalgyti restorane privalo vilkėti smokingą ar puošnią suknelę. Kaipgi yra iš tiesų?
Legendinis "Meridianas" lankytojams atviras vos vienerius metus, tačiau apie laivą-muziejų jau sklando daugybė pačių miestiečių sukurtų mitų. Esą kava čia kainuoja dešimt eurų, o norintieji pavalgyti restorane privalo vilkėti smokingą ar puošnią suknelę. Kaipgi yra iš tiesų?
Sužavėjo aptarnavimas
Kai kurie klaipėdiečiai ir miesto svečiai aplenkia "Meridianą" baimindamiesi aukštų kainų. Mat dar prieš laivui "pakeliant bures" buvo manoma, kad už kavą čia teks suploti penkiskart daugiau nei kituose restoranuose. Tokius mitus paneigė "Meridiano" darbuotojai ir jo lankytojai.
"Išgirdusi kalbas apie patiekalų ir užkandžių kainas, visada pakviečiu svečią užsukti ir pačiam viskuo įsitikinti. Juk geriau vieną kartą pamatyti, nei šimtą kartų išgirsti. Patiekalų kainos įvairuoja nuo 12 iki 20 eurų, o pasiskaninti gyvenimą vietoje gamintu maskarponės sūrio ar citrininiu pyragaičiu galima vos už 7 eurus. Kava – dar 2 eurai. Ir smagus vakaras garantuotas", – pasakojo "Meridiano" vadovė Giedrė Maželytė.
Jai antrina ir nuolatinė restorano lankytoja Inga Kvaraciejienė, Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės administratorė. Ji pastebi, kad už patrauklią kainą čia suteikiamas kokybiškas aptarnavimas, kuris, anot jos, yra svarbi valgymo kultūros dalis. Pašnekovė pabrėžė į burlaivį užsukanti ypatingomis progomis, o pirmojo apsilankymo metu ją sužavėjo maisto pateikimas.
"Restoranas iš tiesų turi savo išskirtinumų. Svečiuojantis kartu su bendradarbiais mums didžiausią įspūdį paliko aptarnavimo kultūra, kuri labai skiriasi nuo kitų uostamiestyje ir apskritai visoje Lietuvoje esančių kavinių. Todėl į "Meridianą" visada atsivedame savo svečius iš užsienio", – sakė I.Kvaraciejienė.
"Meridiano" padavėjas Ričardas Civinskas, aukščiausio lygio restoranuose dirbantis jau dvidešimt metų, rūpinasi, kad lankytojai liktų patenkinti vizitu. Vyras tarsteli, kad kiekvienas svečias jam – tarsi karalius.
"Dažnai pas mus užsuka užsieniečiai, kuriems įdomu palyginti aptarnavimą skirtinguose restoranuose. Dauguma jų lieka nustebę, kad "Meridiane" jis yra išties aukšto lygio. Mums, žinoma, labai malonu tai girdėti", – šypsosi R.Civinskas.
Valgymas – it ritualas
Keičiantis sezonui, nuolat atnaujinamas žuvų restorano meniu. Taip pat naujovių išsiilgę burlaivio svečiai turi galimybę užsisakyti septynių patiekalų degustacinį meniu. Į jį įtrauktas ir septynių rūšių vynas, puikiai derantis prie patiekto maisto.
Norintys tik pasižvalgyti po "Meridianą" ir pasigrožėti vaizdu nuo laivo denio lankytojai kviečiami išgerti kavos.
"Visai neseniai pakeitėme restorano valgiaraštį. Atsižvelgėme į per metus išryškėjusius klientų įpročius ir palikome keletą populiariausių patiekalų, pavyzdžiui, aštuonkojį. Jį matyti meniu pageidavo patys klientai. Stengiamės, kad kiekvienas čia atrastų savo mėgstamo maisto skonį", – pasakojo restorano virtuvės šefas Simas Kažiniauskas.
Spalio pradžioje "Meridiane" pietavusi Švedijos karališkoji šeima ragavo rūkyto ungurio, kurį restorano šefas taip pat įtraukė į naująjį meniu. Valgiaraštyje siūlomų naujovių spėjo paragauti ir šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Kartu su savo jauna komanda "Meridiane" dirbantis kulinaras S.Kažiniauskas akcentavo, kad idėjos maisto gaminimui gimsta eksperimentuojant.
"Šiuo metu lankytojams galime pasiūlyti menkės ir ančių kepenėlių derinį, juodąjį karališkąjį ešerį "Cobia", o mėsinių patiekalų mėgėjai gali rinktis iš šernienos ir jautienos. Buvo atnaujintas ir desertų bei gėrimų pasirinkimas. Tačiau visų svarbiausia, kad maistu būtų mėgaujamasi. Pas mus ateina svečiai, kuriems valgymas yra laisvalaikio praleidimo būdas ir savotiškas ritualas", – pabrėžė virtuvės šefas.
Atsidaro vidurdienį
Dar vienas apie "Meridianą" sklandantis mitas – aprangos cenzas. Pasak administratorės Viktorijos Medinskaitės, norint patekti į restoraną, neprivalu vilkėti smokingą ar vakarinę suknelę. Lankytojams ji rekomendavo laisvą verslo aprangą.
Taip pat pasakojimai, jog į laivą žuvys atskraidinamos lėktuvu, tik iš dalies atitinka tikrovę. Anot restorano virtuvės šefo, jos yra atvežamos iš Vokietijos ir Prancūzijos.
"Vertiname kokybę ir, nepriklausomai nuo maisto kilmės, būtent ji yra pirmoje vietoje. Tam, kad galėtume klientams pasiūlyti kuo didesnį pasirinkimą ir įvairovę, atsivežame žuvų iš kitų šalių. Lietuvoje pasirinkimas nėra toks didelis kaip kitose šalyse", – tikino S.Kažiniauskas.
Anot pašnekovo, restorane patiekiamas tik šviežias maistas, todėl lankytojams gali tekti palaukti savo užsakymo. Ketinant burlaivyje surengti įmonės ar asmeninę šventę, rekomenduojama iš anksto derinti užsakymų meniu ir planuoti renginio laiką.
Klientų patogumui rudenį restoranas pradėjo veikti nuo 12 val., todėl jame galima papietauti ar surengti verslo susitikimą. Laive yra įrengtos dvi salės, kuriose organizuojami ir nedideli susitikimai, ir proginiai vakarėliai. Esant pageidavimui, galima užsisakyti uždarą VIP salę.
"Turime 14 asmenų talpinančią salę su atskiru įėjimu. Ji yra visiškai privati, todėl labai tinka įmonių susitikimams. Kita – erdvesnė salė skirta šventėms, o joje gali linksmintis iki 50 žmonių", – nurodė "Meridiano" vadovė.
Švęs gimtadienį
Savaitgaliais burlaivyje vyksta gyvo garso muzikiniai vakarai, kuriuose koncertuoja ne tik uostamiesčio, bet ir sostinės atlikėjai.
Gruodžio 18 d. 19 val. "Meridianas" švęs savo vienerių metų gimtadienį, kurio šventinę nuotaiką sukurs Antano Cirtauto ir Jurgitos Bendikaitės duetas.
"Norime padėkoti savo klientams, todėl dovanosime austrių prezentaciją. Virtuvės šefas papasakos daugiau apie šį delikatesą ir parinks prie austrių geriausiai derantį šampaną. Norintieji atvykti jau gali rezervuoti vietas", – atskleidė G.Maželytė.
Pirmą kartą "Meridiane" bus švenčiami ir Naujieji metai, todėl pageidaujantieji netradiciškai praleisti paskutinį šių metų vakarą burlaivyje turėtų paskubėti užsisakyti staliuką.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Maisto atliekų rūšiavimas Klaipėdoje: kokios pagrindinės klaidos?19
Nuo balandžio 2 d. Klaipėdos miesto gyventojai buvo pakviesti pradėti maisto atliekų rūšiavimą. Klaipėdiečių aktyvumas maloniai nustebino – per pirmąją savaitę surinkta virš 5 tonų maisto likučių, o šią savaitę jau 8...
-
Klaipėdoje – gelbėtojų atranka: kandidatų laukia netradicinis darbo pokalbis1
Darbą paplūdimiuose Klaipėdos gelbėtojai pradės birželį, bet dabar vyksta atranka ir ji netradicinė – vietoje darbo pokalbio kandidatai turi šokti į baseiną. Tarp norinčiųjų gelbėti ne tik moksleiviai ir studentai, bet ir baigiantys ...
-
Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai35
Šiandien išaušo klaipėdiečių ilgai laukta diena – duris lankytojams po rekonstrukcijos atvers Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Penkerius metus be savo namų dirbę teatralai kvies ne tik mėgautis pastatymais, bet ir įve...
-
Klaipėdoje duris atvers unikalus senovinių automobilių muziejus20
Senojo dujų fabriko pastatuose vietą atrado unikali, daugiau nei prieš 100 metų pagamintų automobilių kolekcija. Dešimtmetį puoselėtas sumanymas „Senovinių automobilių namai-Memel Automuseum“ jau baigiamas įgyvendinti, ir mu...
-
Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai6
Klaipėdoje pabaigti Baltijos prospekto, Šilutės plento ir Vilniaus plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai, pranešė miesto savivaldybė. ...
-
„Vaidila“ baigs savo gyvavimą: iškils modernus statinys53
Jau pirmadienį buvęs kino teatras „Vaidila“ baigs savo gyvavimą – tądien prasidės pastato griovimas. Šioje vietoje iškils naujas, modernus statinys. ...
-
Pajūryje aptiktas retas augalas
Pajūrio regioniniame parke esančiame Šaipių kraštovaizdžio draustinyje vietos gyventojai aptiko senoviniuose darželiuose auginto vaistinio augalo augimvietę. Aiškėja, kodėl šį augalą senovėje lietuviai puoselėjo š...
-
Keiksmai skamba ir vaikų darželiuose4
Prie keiksmų vaikai įpranta nuo mažumės. Tai tvirtina darželiuose su mažamečiais dirbančios pedagogės. Keiksmažodžius mažieji dažniausiai išgirsta žiūrėdami filmus, iš kitų vaikų ar namų aplinkoje, tačiau tokius žodžius vart...
-
Santuokos uostamiestyje – pagal ukrainiečių tradicijas
Nuo karo tėvynėje pabėgę ukrainiečiai Klaipėdoje randa ir meilę, ir naujus santykius. Uostamiestyje jau įregistruotos kelios dešimtys ukrainiečių santuokų, kai kurios jų vyko pagal tautines tradicijas. ...
-
Žada vėjus ir darganą3
Sinoptikai nieko gero artimiausioms dienoms nežada – bus šalta, vėjuota, o kai kuriomis dienomis galime sulaukti ir šlapdribos. Malonesnių orų galima tikėtis tik ateinančios savaitės pabaigoje. ...