Metų tolerantiškiausiu žmogumi šiemet tapo spaustuvininkas S. Jokužys

Tradiciją kasmet lapkričio 7-ąją savo gimtadienio proga išrinkti ir paskelbti tolerantiškiausią metų žmogų dienraštis "Klaipėda" puoselėja jau devintus metus. Šiemet dienraščio žurnalistai tolerantiškiausiu žmogumi paskelbė spaustuvininką, fotografą ir žurnalistą Saulių Jokužį.

Sužinojęs, kad tapo tolerantiškiausiu Metų žmogumi, S.Jokužys teigė maloniai nustebęs ir pasikuklino, esą galbūt Klaipėdoje yra ir tolerantiškesnių žmonių nei jis.

"Tolerancija – civilizacijos produktas. Jei to neturėtume, žmonijos tarpusavio santykiai nebūtų išsivystę. Tai yra vienas iš pažinimo šaltinių. Jeigu sugebame priimti kito žmogaus kitokią nuomonę, mes praplečiame ir savo pažinimo ribas", – mano S.Jokužys.

Pasak jo, mes dažnai matome gyvenimą iš vieno kampo ir, jei netoleruotume kitų nuomonių, nepasisemtume papildomo pažinimo, liktume skurdesni. Nors neretai pripažinti kito nuomonę būna ir skaudu, tačiau – vertinga.

"Apmaudu, kad dabar mes Lietuvoje esame laisvi, o ėdame vienas kitą, tarsi mūsų būtų perteklius. Už tai gražiai laidojame. Jeigu taip toliau tęsis, mūsų valstybėje tas tolerancijos trūkumas išprovokuos tam tikrą sprogimą, nes žmogus nori būti laisvas individas", – teigė S.Jokužys.

Anot S.Jokužio, tolerancija žmogui – svarbi, kaip ir šeima, saugumo jausmas. Tačiau tolerancija tai nereiškia, kad galima daryti absoliučiai viską, ką tik nori. S.Jokužio įsitikinimu, juk negalima toleruoti chamizmo, neteisybės, kitų blogybių.

Paklaustas, kas, S.Jokužio manymu, yra tolerantiškumo pavyzdys, kuris labiausiai jam imponuoja, spaustuvininkas atsakė su humoru: "Tolerantiškiausias yra veidrodis, nes jis priima tave, koks esi, ir nesvarbu, kas tu – ožys ar genijus. Tačiau, jei kalbant rimtai, man tolerancijos pavyzdys yra Alfonsas Žalys, tikrasis ankstesniojo meto miesto burmistras".

"Klaipėdos" žurnalistai tolerantiškiausiais jau yra paskelbę

Vaclavą Stankevičių, politiką, kapitoną, dabar Lietuvos Respublikos generalinį konsulą Kaliningrado srityje.

Leonidą Donskį, filosofą, publicistą, visuomenės veikėją, europarlamentarą.

Vladą Žulkų, akademiką, Klaipėdos universiteto profesorių.

Gediminą Numgaudį, Pakutuvėnų Susitaikinimo sodybos įkūrėją, kleboną.

Arvydą Juozaitį, filosofą, rašytoją, sportininką, politikos ir visuomenės veikėją.

Aldą Kliuką, mecenatą, įmonės "Pamario restauratorius" įkūrėją ir vadovą.

Joną Genį, archeologą, Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorių.

Dalią Kanclerytę, režisierę ir dokumentinių filmų kūrėją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių