Miestą papuošė „Meridiano“ burės

Burlaivis „Merdianas“ paskelbė vasaros sezono pradžią. Šeštadienį barkentina pakėlė baltas bures simboliniam pasiplaukiojimui. Jos miestiečius ir Klaipėdos svečius džiugins visą vasarą.

Prie burlaivio „Meridianas“ jau prieš vidurdienį būriavosi žmonės. Jie atėjo stebėti, kaip į viršų pakils baltos barkentinos burės. Tai jau antras sezonas, kai po rekonstrukcijos istorinis burlaivis iškilmingai pakelė bures simboliniam plaukiojimui.

Ceremonijos metu susirinkusiems buvo priminta „Meridiano“ istorija. 1948 metais Suomijoje pastatyta barkentina 20 metų tarnavo kaip mokomasis laivas, kuriame praktikos sėmėsi keli tūkstančiai Klaipėdos bei gretimų Baltijos uostamiesčių jūreivystės mokyklų kursantų.

Tęsiant šią tradiciją, barkentinos bures kėlė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai, vadovaujami „Meridiano“ kapitono Boleslovo Turčinavičiaus.

„Laba diena, klaipėdiečiai, miesto svečiai. Barkentina, pakelt bures“, – ceremonijai vadovo kapitonas.

Kol „Meridiano“ burės kilo į viršų, skambėjo Klaipėdai skirtos dainos. Ceremonija truko apie 20 minučių. Kelti barkentinos bures padėjo aukštalipiai. Suplevėsavus burėms susirinkusieji plojo.

Stovinčio laivo burės skiriasi nuo tų, kurios buvo naudojamos plaukiojimui. Jos pasiūtos taip, kad praleistų orą ir nebūtų draskomos pakilus stipresniam vėjui. Tačiau burių skaičius ir plotas yra išlaikytas toks, koks ir plaukiojimo laikais. „Meridianas“ turi 14 burių, bendras jų plotas siekia beveik 700 kv. m.

Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondo vadovai dėkojo tradicijos atėjusiems palaikyti žmonėms. Ji bus puoselėjama ir ateityje. „Meridiano“ burių pakėlimas kasmet ženklins vasaros, laivybos, pramogų ir švenčių sezono pradžią uostamiestyje.

Po ceremonijos visi buvo kviečiami apsilankyti barkentinoje. Šventės proga laikinai atidaryta ir lauko kavinė viršutiniuose deniuose, kuri darbą pradės birželį.

Šį sezoną burlaivis pasitinka pasiruošęs priimti ne tik nuo praėjusių metų gruodžio veikiančio „Meridiano“ restorano ir baro lankytojus, bet ir turistų grupes bei pavienius keliautojus, kurie savarankiškai ar su laivo kapitono palyda galės apžiūrėti burlaivį bei jame veikiančią ekspoziciją, už simbolinį mokestį įsigiję Svečio pasą.


Šiame straipsnyje: Meridianaslaivų paradasburės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių