Miestas reikalaus daugiau galių

Dėl neseniai įsigaliojusių Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų uostamiesčio savivaldybė turės mažiau galios draudžiant bei leidžiant prekiauti alkoholiu. Todėl ketvirtadienį posėdžiavę Klaipėdos savivaldybės tarybos nariai nusprendė kreiptis į aukštesnes institucijas.

Pokyčiai susilpnino galias

Iki šiol Klaipėdos savivaldybės tarybai buvo leidžiama nustatyti mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licencijų išdavimo tvarką, o įsigaliojus Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams miestas šią teisę prarado ir nustatyta, kad licencijų išdavimo savivaldybėse veiksmus koordinuoja ir jų stebėseną atlieka Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

Iki įsigaliojo minėto įstatymo pakeitimai uostamiesčio savivaldybė buvo nustačiusi ir tai, kad prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose ir jų teritorijose, taip pat prie šių įstaigų ir maldos namų arčiau kaip 50 m atstumu.

O tais atvejais, kai verslininkai veiklą vykdyti norėjo arčiau nei numatytas atstumas tam buvo privalomas raštiškas minėtų įstaigų ir religinių bendruomenių sutikimas.

Pagal pasikeitusią tvarką, savivaldybė minėtą atstumą galės nustatyti tik gavusi minėtų įstaigų ar bendruomenių prašymą bei įvertinusi pateiktus argumentus.

Nepritarti negalėjo

Taigi, nuo šiol miestas prekybą alkoholiu galės kontroliuoti tik atskirais atvejais, o ne pagal vieningą sistemą. Jeigu įstaigos iš anksto nepateiks prašymo, jog būtų nustatytas toks atstumas, prekiautojai alkoholiu galės įsikurti tokiu atstumu, kokiu panorės.

Dėl praėjusių metų pabaigoje įsigaliojusių minėtų teisės aktų pakeitimų ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybės tarybos nariams teko koreguoti anksčiau jos pačios patvirtintą prekybos alkoholiu licencijų išdavimo tvarką.

Kadangi šalies įstatymai turi didesnę galią nei savivaldybės tarybos sprendimai, politikai neturėjo kitos išeities kaip tik pritarti minėtiems pokyčiams. Antraip miestui grėstų teisminiai ginčai su įstatymų leidėjais.

Pritarė, bet netylės

Vis dėlto, svarstant klausimą dėl minėto atstumo nustatymo kilo ilga diskusija ir sprendimą pavyko priimti tik po atskiro politikų pasitarimo.

Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas pastebėjo, kad minėti teisės aktų pokyčiai mažina savivaldybės ir bendruomenių teises apsispręsti kur ir kada nepageidaujama prekyba alkoholiniais gėrimais.

Nors politikai ir pritarė tokiems pakeitimams, tačiau nusprendė kreiptis į Seimą, Vyriausybę ir Prezidentę ir bandys atkreipti jų dėmesį į tai, kad minėti pakeitimai užgniaužia savivaldybės ir gyventojų bendruomenių teises.

Tarybos narys Rimantas Taraškevičius pastebėjo, kad neatmetama, jog šie pokyčiai ilgam neužsibus, nes Vilniuje jau imta kalbėti apie sprendimo teisės dėl leidimo prekiauti alkoholiu grąžinimą savivaldybėms.

„Kolegos, nesiparinkime. Nebūkime šventesni už patį popiežių“, – pastebėjo politikas ir ragino pritarti pokyčiams bei įstatymų leidėjus savivaldybės kreipimusi paraginti greičiau sustyguoti diskusijas keliančias teisės akto naujoves.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių