Mieste prasidėjo eglučių vajus

Prekyba kalėdinėmis eglutėmis įsibėgėja. Verslininkų teigimu, gyventojai savo namams ieško ypatingo medelio ir šiai šventinei puošmenai pinigų negaili. Tačiau susiduriama su kita problema – Klaipėdoje kasmet mažėja pačių pirkėjų.

Daniškos gražesnės?

Šalia didžiųjų uostamiesčio parduotuvių stoviniuojantys verslininkai siūlo pirkti įvairiausių dydžių ir rūšių eglučių – lietuviškų, sidabrinių, atvežtų iš Danijos.

Jų kainos irgi įvairuoja nuo 14 iki 30 eurų, o kai kur gali siekti ir 40 eurų.

Kaip ir pernai, šiemet lietuviški medeliai pigesni už užsienietiškus, tačiau pirkėjai labiau žavisi atvežtiniais. Mat pastarųjų kotai stori, o šakos – vešlios ir tankios.

Namų šeimininkės jau spėjo įvertinti ir kitus jų privalumus – beveik nebyrančius ir švelnius spyglius.

Klaipėdos rajono gyventojas Deimantas Minkus rodė "Studlendo" aikštelėje išrikiuotus daniškus kėnius, kurių išvaizdą lėmė ir tai, kokiame regione jie užaugo.

"Eglutes parduodame su iš anksto sumontuotu stovu ir indeliu, į kurį galima įpilti vandens. Stovelio kaina – 1,5 euro. Taip pačiam pirkėjui patogiau, nes kėnių kotai paprastai būna labai stori ir kreivi, todėl žmogui pastatyti eglę tiesiai yra problema. Ne visi mes staliai ar santechnikai. Jeigu reikia, nemokamai pristatome į namus. Štai beveik dviejų metrų eglutė su stovu kainuoja 22 eurus. Jeigu žmogui patinka, tada 23", – juokavo verslininkas.

Prašo ir 40 eurų

Pašnekovo žodžiais, klaipėdiečiai nekuklūs, namams perka didžiausias ir gražiausias egles.

"Žmonės vis dar išlaidūs, tik vienas kitas derasi dėl kelių eurų. Tačiau pačių gyventojų Klaipėdoje yra mažiau. Sprendžiu iš mašinų skaičiaus prie prekybos centro. O gal klaipėdiečiai dar nešvenčia?" – svarstė šeštus metus Kalėdų eglutėmis prekiaujantis D.Minkus.

Vyras pridūrė, kad pardavinėti eglutes jam patinka vien todėl, kad jas pirkdami žmonės visada šypsosi ir dėkoja.

Kita prekybininkė pasakojo tai daranti pirmus metus, tačiau pirkėjų nestokojanti. Moteris siūlo ir atvežtines, ir vietines egles. Patys aukščiausi lietuviški medeliai kainuoja 25 eurus, o mažesni, apie 1,6 m aukščio, bet daniški – 30–40 eurų.

Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Mickus sakė, kad prekybininkai su eglutėmis turguje pasirodė praėjusį penktadienį. Esą kaina priklauso nuo grožio.

"Paprastai turguje būna iki 15 prekiautojų. Pasiūla pas mus labai didelė. Turime lietuviškų eglių, daniškų kėnių, vazonuose pasodintų ir padarytų iš gyvų šakelių. Jei atvirai, žmonės per daug į kainą nežiūri, jeigu graži eglutė, perka ir viskas. Nes nuo to priklauso šventinė nuotaika", – prasitarė V.Mickus.

Atiduos veltui

Kretingos miškų urėdijos medelyno vadovas Leonardas Balčikonis pastebėjo, kad gyventojai jau ruošiasi šventėms, tačiau pirkėjų ne daugiau nei pernai.

"Girdėjau, kad Klaipėdoje daug kėnių iš užsienio privežta, gal žmonės jais daugiau domisi, nes truputį ilgiau laikosi. Pas mus Lietuvoje kėniai sunkiai auga", – svarstė pašnekovas.

Kainos urėdijoje išliko tokios pat kaip ir praėjusiais metais.

"Nukirstos iki 1,5 m aukščio paprastos eglutės atsieina po 5 eurus, nuo 1,5 iki 2 m aukščio – 6,5 euro, daugiau nei 2 m – 9 eurai. Labai perkamos vazonėliuose, pavyzdžiui, 1–1,2 m aukščio kainuoja 10 eurų, iki 1,5 m – 12,5 euro. Su šaknimis eglutė gyvybingesnė, bet jeigu jos nelaistysi, neprižiūrėsi ir pastatysi šalia radiatoriaus, nepadės ir vazonėlis. Juk gyvas daiktas", – kalbėjo L.Balčikonis.

Jau greitai klaipėdiečiai gaus ir kalėdinę Kretingos miškų urėdijos dovaną. Gruodžio 20-ąją, trečiadienį, 13 val. Teatro aikštėje miestiečių lauks miškininkai. Vyks tradicinė akcija "Parsinešk Kalėdas į savo namus", kurios metu dovanojamos eglių šakos visiems norintiesiems.

"Labai populiari akcija, stengiamės, kad visiems užtektų, tačiau ne visi dirbantieji turi laiko grūstis minioje, todėl ateina daugiau vyresnių žmonių", – teigė medelyno vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nusipirkau uz 3 eurus dirbtine eglute, mano gyvenimui uzteks

Miško ubagui

Miško ubagui portretas
O kam ją pirkti? Gi nėra ji jau tokia būtina.

Rokaas

Rokaas portretas
Kažin ar tai vajus... Pastebiu priešingą vaizdą - ir eglučių pasirinkimas nedidelis, ir pirkėjai mažai jomis domisi. Gal tik kas vaikų mažų turi.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių