Mies­te – žve­jiš­kos tra­di­ci­jos ir links­my­bės

Jo­ni­nių sa­vait­ga­lį Klai­pė­do­je praūš jau tra­di­ci­ne tam­pan­ti Tarp­tau­ti­nė žve­jų die­na. Dvi die­nas truk­sian­čios šven­tės me­tu Ani­kės aikš­tė­je ir jos priei­go­se kve­pės žu­vie­ne bei ki­tais žve­jiš­kais ska­nės­tais, bus puo­se­lė­ja­mos tra­di­ci­jos, vyks meš­ke­rio­ji­mo var­žy­bos, kon­cer­tai bei daug ki­tų sma­gių veik­lų.

Šven­čia ir Eu­ro­pa

Nors ku­rį lai­ką uos­ta­mies­ty­je žve­jiš­ki ren­gi­niai bu­vo pri­ti­lę, Eu­ro­po­je jų tra­di­ci­jos sie­kia praė­ju­sį am­žių.

Priek­ran­tės vers­li­nės ir rek­rea­ci­nės žu­vi­nin­kys­tės aso­cia­ci­jos pir­mi­nin­kas Min­dau­gas Ri­mei­kis pa­sa­ko­jo, kad Se­na­ja­me že­my­ne Tarp­tau­ti­nė žve­jų die­na mi­ni­ma nuo 1985-ųjų.

„Ta­čiau tuo me­tu Lie­tu­va pri­klau­sė Ta­ry­bų Są­jun­gai. Žve­jų glo­bė­jas yra šv. Pet­ras, o čia tuo me­tu bu­vo vyk­do­ma ateis­ti­nė pro­pa­gan­da, to­dėl mus ga­lė­jo glo­bo­ti ne­bent Cent­ri­nio ko­mi­te­to sek­re­to­rius. Tai­gi šią šven­tę švęs­da­vo­me lie­pos ant­rą sek­ma­die­nį, o iki ka­ro ji Klai­pė­do­je ir Lie­tu­vo­je bu­vo mi­ni­ma kaip Jū­ros die­nos šven­tė, ji su­bur­da­vo pa­sku­ti­nį lie­pos sek­ma­die­nį“, – api­bend­ri­no pa­šne­ko­vas.

Kvies bū­ti drau­ge

Uos­ta­mies­ty­je Tarp­tau­ti­nė žve­jų die­na pra­dė­ta švęs­ti 2015-ai­siais.

Pir­mą kar­tą su­reng­tas ren­gi­nys šur­mu­lia­vo Da­nės upės pa­kran­tė­je nuo Pi­lies til­to upės žio­čių link. Praė­ju­siais me­tais išau­gu­si šven­tė nu­griau­dė­jo Krui­zi­nių lai­vų ter­mi­na­le. Skai­čiuo­ja­ma, kad Da­nės kran­ti­nė­je nu­si­drie­ku­sio­je mu­gė­je ap­si­lan­kė per 13 tūkst. žmo­nių.

Šie­met Jo­ni­nių sa­vait­ga­lį Teat­ro aikš­tė­je ir jos priei­go­se vyk­sian­čios šven­tės „Tarp­tau­ti­nė žve­jų die­na – bū­kim kar­tu“ da­li­mi taps neį­ga­lie­ji. Į vyk­sian­čius ren­gi­nius bus in­teg­ruo­tas Lie­tu­vos spe­cia­lio­sios kū­ry­bos drau­gi­ja „Gu­bo­ja“ ren­gi­nys – mu­gė-kon­cer­tas „Bū­kim kar­tu“.

Šie­met šven­tės par­tne­re ta­po Že­mės ūkio mi­nis­te­ri­ja, o glo­bė­ja – Klai­pė­dos sa­vi­val­dy­bė.

Šur­mu­liuos mu­gė

Kaip ir kas­met, šven­tės me­tu veiks mu­gė „Au­gink sa­vo kraš­tą“, ku­rio­je bus pre­kiau­ja­ma tra­di­ci­niais ga­mi­niais, ku­li­na­ri­nio, tau­ti­nio pa­vel­do gė­ry­bė­mis. Į šią mu­gę taip pat in­teg­ruo­ti neį­ga­lie­ji.

Nu­ma­to­ma, kad į šį ren­gi­nį su­si­burs dau­giau nei 450 neį­ga­lių­jų ir svei­kų­jų me­no kū­rė­jų iš Vil­niaus, Klai­pė­dos, Šiau­lių, Ma­žei­kių, Kai­šia­do­rių, Elekt­rė­nų bei ki­tų mies­tų. Ge­rą nuo­tai­ką skleis Ka­ri­nių jū­rų pa­jė­gų pu­čia­mų­jų or­kest­ras ir neį­ga­lių­jų na­cio­na­li­nis „Spal­vų mu­zi­kos“ or­kest­ras kar­tu su jau­nat­viš­ku dik­si­len­du „Sweet­band“, kai­mo ka­pe­los, an­samb­liai bei ki­ti ko­lek­ty­vai.

Pag­rin­di­nė­je sce­no­je pa­si­ro­dys gru­pės „Bip­lan“ ar „Hi­per­boė tri­bu­te band“ ir ki­ti.

Pak­vips žu­vie­ne

Taip pat nu­ma­to­mi edu­ka­ci­niai ren­gi­niai – kal­viai su­si­rin­ku­sie­siems pa­ro­dys, kaip anks­čiau bu­vo kal­di­na­mi in­ka­rai, ku­li­na­ri­nio pa­vel­do meist­rai su­pa­žin­dins su duo­nos ke­pi­mo pa­slap­ti­mis.

Apie 16 val. star­tuos ir Teat­ro aikš­tė­je sei­lę var­vin­ti pri­ver­sian­čiuo­se aro­ma­tuo­se pa­skan­dins žu­vie­nės vi­ri­mo čem­pio­na­tas, ku­ria­me da­ly­vaus per 10 ko­man­dų.

„Žve­jų bend­ruo­me­nė ti­ki­si, kad sa­vo ko­man­das at­siųs ir Žu­vi­nin­kys­tės de­par­ta­men­tas bei Žu­vi­nin­kys­tės tar­ny­ba. Ti­ki­mės, kad taip bus įro­dy­tas glau­dus vals­ty­bi­nių ins­ti­tu­ci­jų bend­ra­dar­bia­vi­mas su so­cia­li­niais par­tne­riais“, – pa­ste­bė­jo M.Ri­mei­kis.

Dar prieš čem­pio­na­to pra­džią, 14.30 val., žu­vie­ne vai­šins žve­jų bend­ruo­me­nė, ka­ri­nės jū­rų pa­jė­gos, „Ca­ri­tas“.

Ei­ty­nės ir iš­kil­min­gas ati­da­ry­mas

Šeš­ta­die­nį 10.50 val. Klai­pė­dos Ma­ri­jos Tai­kos Ka­ra­lie­nės baž­ny­čio­je bus lai­ko­mos šv. Mi­šios. Pa­mal­dos vyks ir ges­tų kal­ba. Po jų nu­ma­to­mas šven­tiš­kas ei­ty­nes ly­dės Ka­ri­nių jū­rų

pa­jė­gų pu­čia­mų­jų or­kest­ras. Į šven­tę „Tarp­tau­ti­nė žve­jų die­na – bū­kim kar­tu“ mies­tie­čius kvie­sian­čių ei­ty­nių tra­sa driek­sis Rum­piš­kės, Til­žės, Kū­lių Var­tų, Til­tų, To­mo, Su­ki­lė­lių gat­vė­mis ir pa­sieks Teat­ro aikš­tę.

Fi­ni­ša­vus ei­ty­nėms įvyks ir ofi­cia­lus šven­tės ati­da­ry­mas. Ren­gi­nį dai­na pa­ža­dė­jo pra­dė­ti Klai­pė­dos jū­ri­nin­kų li­go­ni­nės vy­riau­sia­sis gy­dy­to­jas Jo­nas Są­ly­ga, svei­ki­ni­mo žo­dį taip pat tu­rė­tų tar­ti že­mės ūkio mi­nist­ras Bro­nius Mar­kaus­kas, uos­ta­mies­čio me­ras Vy­tau­tas Grub­liaus­kas.

Ati­da­ry­mą vai­ni­kuos Lie­tu­vos na­cio­na­li­nio žmo­nių, turinčių ne­ga­lią, or­kest­ro „Spal­vų mu­zi­kos“ kon­cer­tas.

Var­žy­sis žve­jai

Žve­jiš­kas tra­di­ci­jas puo­se­lė­jan­čio ren­gi­nio me­tu sa­vo jė­gas ga­lės iš­mė­gin­ti ir meš­ke­rio­to­jai. Šeš­ta­die­nio ry­tą Da­nės upė­je prie Jo­no kal­ne­lio star­tuos mė­gė­jiš­kos žūk­lės var­žy­bos. No­rin­tie­ji da­ly­vau­ti jo­se tu­rė­tų re­gist­ruo­tis (Klai­pė­dos mies­to spor­ti­nės žūk­lės klu­bas „Ku­rė­nas“, tel. 8 698 41928.

Ren­gi­nio or­ga­ni­za­to­rius pri­si­mi­nė, kad praė­ju­siais me­tais šios var­žy­bos pa­ro­dė, jog uos­ta­mies­ty­je žūk­lės tra­di­ci­jos yra per­duo­da­mos iš kar­tos į kar­tą, mat dvi iš tri­jų pri­zi­nių vie­tų užė­mė vie­nos šei­mos at­sto­vai – pro­pro­vai­kai­tis ir pro­pro­se­ne­lis. Šį­kart mo­ki­nys ap­len­kė mo­ky­to­ją – 9-erių vai­kas džiau­gė­si pir­mą­ja vie­ta, o 99-erių il­gaam­žis sen­jo­ras pel­nė tre­čią­ją.

Šių­me­čių var­žy­bų me­tu žve­jai mė­gė­jai ga­lės su­si­pa­žin­ti ir su nau­jau­sia žve­jy­bos tech­ni­ka.

Su­te­mus – dūz­gės

Nuo 17 val. Teat­ro aikš­tė­je bus ro­do­mas do­ku­men­ti­nis fil­mas apie žve­jus, žve­jy­bą Bal­ti­jos jū­ro­je bei Mau­ri­ta­ni­jos zo­no­je. Po ki­no sean­so nu­ma­to­mi žu­vie­nės vi­ri­mo čem­pio­na­to lau­rea­tų ap­do­va­no­ji­mai, bus pri­sta­to­mas žu­vies ku­li­na­ri­nis pa­vel­das. Po šios ce­re­mo­ni­jos šven­tės da­ly­vių lauks nuo­tai­kin­gos dūz­gės su DJ Ges­ha. Sce­no­je pa­si­ro­dys „Hi­per­bo­lė Tri­bu­te Band“, Si­mo­nas Dons­ko­vas, po­pu­lia­rio­sios „Gol­den Age“.

M.Ri­mei­kis pa­brė­žė, kad šie­met šven­tė­je nu­spręs­ta nu­ma­ty­ti tik vie­ną zo­ną, kur įsi­kū­ru­sios ka­vi­nės par­da­vi­nės mais­tą bei gė­ri­mus. Tai­gi šven­tės da­ly­vių bus pra­šo­ma ne­vaikš­ti­nė­ti po ren­gi­nio te­ri­to­ri­ją su bo­ka­lu alaus ran­ko­je. Ti­ki­ma­si da­ly­vių su­pra­tin­gu­mo.

„Žve­jai yra bend­rau­jan­tys žmo­nės, jie mėgs­ta pri­sės­ti prie sta­lo, iš­lenk­ti vie­ną ki­tą bo­ka­lą alaus, su žmo­nė­mis pa­kal­bė­ti, pa­bend­rau­ti“, – pa­ste­bė­jo pa­šne­ko­vas.

Ant­ro­ji šven­tės die­na bus kiek ra­mes­nė – to­liau veiks mu­gė, ke­ti­na­ma pa­gerb­ti žu­vu­siuo­sius jū­ro­je.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių