Miestiečiams – deklaravimo pokyčiai

Gyventojams vėl sudaryta galimybė deklaruoti gyvenamąją vietą prie savivaldybės, tačiau dar yra daug neaiškumų. Laukiama, kol bus parengtos taisyklės, kaip tai padaryti.

Liko per 7 tūkst.

Pagal ankstesnį planą nuo šių metų sausio 1-osios visi šalies gyventojai turėjo deklaruoti realią gyvenamąją vietą. Į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą turėjo būti likę įtraukti tik tikri benamiai, iš globos namų išėję vaikai.

Tačiau deklaruoti realią gyvenamąją vietą suskubo ne visi. Dalis paprasčiausiai neturėjo vietos, kur galėtų prisiregistruoti, tad liko deklaravę gyvenamąją vietą prie savivaldybės.

Sausio 1-osios duomenimis, tokių žmonių Klaipėdoje buvo per 7 tūkst.

Klaipėdos savivaldybės Gyvenamosios vietos deklaravimo poskyrio vedėja Kristina Božienė prisiminė, kad anksčiau – prieš nustatant konkretų sąrašą, kas gali būti įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą – šis skaičius buvo kur kas didesnis ir siekė per 12 tūkst.

"5 tūkst. žmonių susitvarkė – deklaravo savo realią gyvenamąją vietą, tačiau likusiųjų dar yra labai daug", – tvirtino vedėja.

Vėl pakeitė tvarką

Nuo sausio įsigaliojo nauji Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimai. Žmonėms vėl grąžinta galimybė registruotis prie savivaldybės.

"Įstatymas yra įsigaliojęs, bet dar neturime taisyklių, kurios reglamentuos, kaip viskas vyks. Jas rengia "Registrų centro" Gyventojų registro departamentas. Tad kol kas išsamiai pakomentuoti negaliu", – tvirtino vedėja.

Pasak K.Božienės, kol kas žmonės, kurie buvo įtraukti į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, taip ir liko sąrašuose. Vedėja atskleidė, kad ateityje šios apskaitos pavadinimas turi pasikeisti.

Bus ne gyvenamosios vietos neturinčių asmenų, o gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaita. Pavadinimas net pačioje sistemoje dar nėra koreguotas.

Jau domisi naujove

K.Božienė informavo, kad pagrindinė naujovė ta, jog deklaruoti gyvenamąją vietą prie savivaldybės vėl galės ne tik benamiai ar globos namus palikę vaikai, bet ir žmonės, kurie dėl nuo jų nepriklausančių priežasčių negali deklaruoti realios gyvenamosios vietos.

Tačiau tokie gyventojai turės pateikti informaciją, duomenis, kurie pagrįstų jų ekonominius, socialinius ar asmeninius interesus savivaldybėje.

"Kol nėra taisyklių, negaliu detalizuoti, kokie tai duomenys. Tikimės, kad bus aiškiai nurodyta, ką žmogus turi pateikti, jog nebūtų palikta vietos improvizacijai", – teigė vedėja.

Atkreiptas dėmesys, kad asmenys iš vienos apskaitos į kitą nebus perkeliami automatiškai. Jie turės ateiti į deklaravimo tarnybą ir iš naujo deklaruoti realią gyvenamą vietą ar registruotis prie savivaldybės bei pateikti reikiamus duomenis.

"Žmonės jau po truputį domisi nauja tvarka, bet turime sulaukti taisyklių", – pridūrė vedėja.

Numatė tris mėnesius

Anot K.Božienės, duotas terminas, per kurį prie savivaldybės gyvenamąją vietą deklaravę žmonės turės susitvarkyti dokumentus. Tam skirti trys mėnesiai.

Dar nėra aišku, ar nereikės šio termino pratęsti. Tačiau, K.Božienės nuomone, veikiausiai teks.

"Tai per trumpas laikas, vertinant, kiek žmonių yra įtraukta į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą. Mes siūlėme, kad šis terminas truktų pusę metų, tačiau palikti trys mėnesiai", – tvirtino vedėja.

Pastebima, kad, įsigaliojus ankstesnei tvarkai, žmonės per dvejus metus nesusitvarkė su gyvenamąja vieta susijusių klausimų. Iš pradžių terminas buvo pratęstas pusmečiui, tada – dar tokiam pačiam laikui, o vėliau – metams.

Anot K.Božienės, nors žmonės vėl galės deklaruoti gyvenamąją vietą prie savivaldybės, tačiau bus taikomi apribojimai. Nebus taip paprasta, kaip anksčiau, kai galiojo tokia tvarka.

Atkreiptas dėmesys, kad gyventojai, kurie nesusitvarkys gyvenamosios vietos deklaracijos, apskritai liks be jos. Tokiu atveju jie negalės gauti socialinių išmokų, pašalpų, vietų darželiuose ar mokyklose savo vaikams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nera kur deklaruoti

Nera kur deklaruoti portretas
Juokdariai isvis kas neturi kur deklaruoti, tai tegul suteikia vieta, socialini busta ir prisidelaruosim, bet ne metu metus laukti ju pagalbos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių