Klaipėdos miesto simbolis atveria duris

Uostamiesčio simboliu tituluojamas burlaivis „Meridianas“ kitą ketvirtadienį jau atvers duris. Čia klaipėdiečių bei miesto svečių lauks atkurtas prabangus restoranas bei edukacinė ekspozicija. Atstatant laivą buvo siekiama išsaugoti kuo daugiau autentiškų jo elementų, o muziejaus ekspozicijoje – ir klaipėdiečių sunešti daiktai.

Uostamiesčio simboliu tituluojamas burlaivis „Meridianas“ kitą ketvirtadienį jau atvers duris. Čia klaipėdiečių bei miesto svečių lauks atkurtas prabangus restoranas bei edukacinė ekspozicija. Atstatant laivą buvo siekiama išsaugoti kuo daugiau autentiškų jo elementų, o muziejaus ekspozicijoje – ir klaipėdiečių sunešti daiktai.

Atgims legendinis laivas

Vos daugiau nei po savaitės klaipėdiečiai galės pagaliau įžengti į atgimusį „Meridianą“. Gruodžio 18-ąją 17 val. planuojamas oficialus laivo atidarymas, bus perkirpta simbolinė juostelė.

Nuo šios dienos klaipėdiečiai bei miesto svečiai galės pasivaikščioti po laivą, pastoviniuoti ant dabar jau tvirto laivo denio bei sušilti prabangiame restorane.

„Meridiano“ atgimimo istorija prasidėjo 2012-aisiais, kai verslininkai Aloyzas Kuzmarskis ir Aidas Kaveckas nusprendė nupirkti bei perimti laivo rėmimo fondą bei atstatyti patį burlaivį.

„Ir patys nustebome, ką pamatėme, kai laivas atsidūrė doke. Ir į doką jį vedėme su virpančia širdimi, kad laivas Danės žiotyse nenuskęstų. Tam trūko apie 20 min.“, – prisiminė A.Kuzmarskis.

Remontavo ne tik laivą

Mecenato teigimu, į doką laivas buvo įvestas avarinės būklės. Tada per pirmuosius metus laivas buvo renovuotas bei atplukdytas ir prišvartuotas upės krantinėje. Krantinėje dar metus vyko laivo remonto bei įrengimo darbai: atlikti laivo izoliacijos, elektros instaliacijos, santechnikos, komunikacijos pajungimo bei kai kurie statybos darbai.

Tuo pat metu tvarkyta ir priešais laivą esanti aikštė, pakeisti suoliukai, rengtos ekspozicijos.

„Turiu pasidžiaugti, kad miesto savivaldybė įvykdė tai, ką buvo pažadėjusi ir aikštė įgyja vis geresnį vaizdą“, – pastebėjo A.Kuzmarskis.

Vienintelis ant vandens

Jau po savaitės prasidės trečiasis legendos prikėlimo etapas – burlaivis atvers duris bei, tikimasi, taps traukos centru uostamiesčio centre – vykdys edukacinę-informacinę veiklą bei žmones kvies į atstatytą restoraną. Vienas laivo šeimininkų pastebėjo, jog iš didžiulės partijos 1948-aisiais statytos tokių laivų partijos, išlikę tėra du.

Vienas stūkso Suomijoje, tačiau yra iškeltas iš vandens, o štai „Meridianas“ skaičiuoja paskutines dienas iki oficialaus prisistatymo klaipėdiečiams.

Siekė autentiškumo

Laivo atstatymo metu buvo stengiamasi išlaikyti absoliučiai visas dar nesunykusias dalis.

A.Kuzmarskio teigimu, visa dalis, esanti po vandeniu, išlaikyta pilnai, metalinės konstrukcijos, antstatai, statai, takelažas, gervės, inkarai taip pat originalūs.

„Žinoma, pakeitėme tą medį, kuris buvo atitarnavęs savo“, – pastebėjo A.Kuzmarskis.

Nemažai žalos burlaiviu padarė tai, jog paskutiniuosius kelis metu iki imantis jo atstatymo, laivas plūduriavo nešildomas ir neventiliuojamas.

Prabangus restoranas

Sulig kitą ketvirtadienį įvyksiančiu simbolinės juostelės perkirpimu darbą laive pradės ir prabangus restoranas. Jo operatoriumi oficialiai paskelbtas „Fridricho pasažas“. Vis dėlto naujasis laive įsikūręs restoranas bus kitoks nei čia veikęs anksčiau.

A.Kuzmarskio teigimu, tuometis restoranas buvo įrengtas pagal tada buvusias galimybes, dabartinis atitiks šiuolaikines tendencijas.

Buvęs restoranas nuo netrukus pradėsiančio veikti skiriasi ne tik interjeru, bet ir pažangiomis technologijomis. Abiejuose laivo bortuose sumontuoti šiuolaikiški iliuminatoriai, per juos vaizdas iš lauko transliuojamas tiesiogiai per sumontuotas vaizdo kameras.

Grąžino šturvalą

Restorano salėje įkurta 60 vietų, šalia jos įrengtoje kajutkompanijoje arba banketinėje salėje vienu metu susės 14 žmonių.

Taip pat laive veiks baras muziejus, kur laiką galės leisti iki 17 žmonių. Jame eksponuojami autentiški laivo daiktai, kuriuos atstatymo metu atnešė patys klaipėdiečiai. Miestelėnai fondui atidavė įvairiausių daiktų, tai ir autentiški anuomet veikusio restorano padavėjų diržai ir įvairūs kiti laivo komponentai. Klaipėdiečių Panovų šeima į laivą grąžino senąjį „Meridiano“ šturvalą, jis sumontuotas laivo vairinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

komentatorius

komentatorius portretas
Memelio miesto simbolis yra Neapolio mieste prie krantines,ruosiamas supiaustyti i metalo lauza((
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių