Miesto tarybos salėje – lojimas

Miesto taryba pagaliau išrinko Antikorupcijos komisijos pirmininką. Tą pavyko padaryti tik iš trečio karto, nors kandidatai ir nesikeitė. Rinkimai neapsiėjo be aštrių komentarų ir apsižodžiavimų.

Siūlė baigti „balaganą“

Ketvirtadienį vykusiame miesto tarybos posėdyje trečią kartą buvo surengti Antikorupcijos komisijos pirmininko rinkimai. Nuo pirmųjų praėjo keturi mėnesiai.

Kandidatus į šį postą siūlo opozicija, jei tokia yra pasiskelbusi, o tarybai tvirtinti teikia meras.

Į šį postą buvo pasiūlyti du kandidatai Nina Puteikienė, kuri priklauso „Puteikis Plius“ frakcijai, ir konservatorius Rimantas Didžiokas. Politikų kandidatūras pateikė jų frakcijos.

N.Puteikienę palaikė ir Lietuvos rusų sąjungos narys Viačeslavas Titovas.

Tie patys kandidatai buvo siūlomi ir pirmųjų Antikorupcijos komisijos pirmininko rinkimų metu. Tačiau tą kartą išrinkti, kas užims šį postą, nepavyko. Antrųjų metu buvo likusi tik N.Puteikienė.

Nors miesto meras Vytautas Grubliauskas galėjo pasirinkti pats, kurį kandidatą teikti tvirtinti miesto tarybai, tačiau apsispręsti leido miesto tarybai.

Tarybos narė Ligita Girskienė siūlė, kad tiek renkantis kandidatą, tiek tvirtinant pirmininką būtų balsuojama slaptai. Tačiau su tuo sutiko ne visi.

„Siūlau balsuoti atvirai. Baigiame šį „balaganą“, kuris jau beveik metus tęsiasi“, – tvirtino tarybos narys Rimantas Taraškevičius. Dauguma pasisakė už atvirą balansavimą.

Pažėrė aibę klausimų

Miesto tarybos nariai panoro labiau susipažinti su į Antikorupcijos pirmininko postą pretenduojančiais kolegomis. Pirmoji pristatė N.Puteikienė.

Pasak politikės, pagrindinis jos uždavinys, einant pirmininkės pareigas, būtų labai paprastas – kad Klaipėda pagaliau įgytų strateginį mąstymą ir veikimą, o ne bėgimą pagal verslo pasiūlymus.

„Dabar matau, kad viskas gimsta ne jūsų galvoje, miela valdančioji dauguma, o jūsų draugų verslininkų galvose. Tokių pasiūlymų buvo gauta daug. Aš tikrai ištraukčiau, iš kur pastarieji ateina, kas valdo Klaipėdą. Tokia mano strategija ir taktika“, – dėstė tarybos narė.

Po pristatymo N.Puteikienė norėjo grįžti į savo vietą, tačiau pasipylė klausimai.

Tarybos narys Vytautas Čepas klausė, koks skirtumas kieno galvoje: verslininko, tarybos nario, nabago ar administracijos darbuotojo – gimsta idėja, jei ši yra gera.

„Manau, kad miestas vystosi tada, kai turi strategiją. Pastarosios nematau. Manau, kad miesto valdantieji bėga kaip šuniukai paskui kaulą, kurio pamoja verslas. Taip miestas praranda savo strategiją, vystymo apibrėžtis ir tampa Klaipėda, kurioje gyvename, kur žmonėms nėra gera, iš kurios bėga žmonės“, – kalbėjo politikė.

Užkliuvo Baudžiamasis kodeksas

Vicemerė Judita Simonavičiūtė domėjosi, ar kandidatė žino, kas reglamentuoja Antikorupcijos komisijos darbą, kokius jai dokumentus reikia paruošti, kokia pirmininko priedermė, organizuojant darbą.

„Pirmininkės priedermė organizuoti komisijos darbą, atlikti antikorupcinį vertinimą tarybos priimamų sprendimų, bendradarbiauti su kitomis institucijomis, kurios užsiima antikorupcine veikla, teikti rekomendacijas, vertinant savivaldybę antikorupciniu požiūriu ir numatyti šios veikos strategiją ir taktiką. Pirmininkui tenka nemaža našta. Komisijos darbą reglamentuoja 5-6 įstatymai, pradedant Antikorupcijos baigiant Baudžiamuoju ar Tarnybinės etikos kodeksais“, – dėstė politikė.

Būtent Baudžiamasis kodeksas užkliuvo vicemerui Artūrui Šulcui: „Klausausi ir sužinau naujų dalykų, kad Antikorupcijos komisija vadovaujasi Baudžiamuoju kodeksu. Norėčiau paklausti, kokiais konkrečiai punktais. Atsiprašau, negaliu nesijuokti“.

„Vicemere Šulcai, ar paduosite man įstatymą, kad pacituočiau. Antikorupcijos esmė tokia, kad užimantis pareigas žmogus nesinaudotų jomis. Ar reikia pateikti punktus apie kyšio ėmimą, kyšio prievartavimą“, – dėstė tarybos narė. „Reikės užsirašyti“, – replikavo vicemeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laurynai

Laurynai portretas
Būk gera, pasigilink, kas yra biurokratai, kurių Klaipėdos savivaldybės administracijoje yra apie 450 ir kas yra 31 Tarybos narys. O tai visiškai grybą pjauni

Kauno diena

Kauno diena portretas
tapo Klaipedos tribuna...

Liber Alus

Liber Alus portretas
Ar paskaitę tokį straipsnį vis dar žadate rinkti užsisedėjelius? Akivaizdus sudievėjimas iš jų pusės..
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių