Mirė rašytojas Rimantas Černiauskas (papildyta)

Trečiadienį staiga mirė Klaipėdos kultūros magistras, ilgametis Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) Klaipėdos skyriaus pirmininkas prozininkas Rimantas Černiauskas.

Išgarsino "Gusto istorijos"

"Negaliu patikėti. Kaip žaibas iš giedro dangaus. Dar vakar su juo sėdėjom prie vieno stalo. Buvom seni geri draugai", – su širdgėla "Klaipėdai" sakė menotyrininkas Petras Šmitas.

Greitoji pagalba užfiksavo, kad rašytojo širdis sustojo birželio 1-ąją 13.40 val. Dėl širdies negalavimų jis neseniai gydėsi ligoninėje.

Gimęs 1950-aisiais Dauguose (Alytaus raj.), pagal išsilavinimą – matematikas, daug metų mokytojavęs, literatūroje debiutavęs kaip poetas, nuo 1974-ųjų R.Černiauskas reiškėsi kaip prozininkas.

Pernai už nuopelnus uostamiesčio kultūrai tituluotas Klaipėdos kultūros magistru, praėjusį rugsėjį peržengęs 60 metų slenkstį rašytojas uostamiestyje gyveno ir dirbo 38 metus. Čia su žmona Helena užaugino keturias dukras. Čia prieš tris dešimtmečius jis parašė ir išleido pirmąją knygą "Šiapus debesų", po antrosios – "Gusto istorijų" – tapo žinomas visoje Lietuvoje, po metų – 1984-aisiais buvo priimtas į LRS, pastaruosius 24 metus vadovavo LRS Klaipėdos skyriui. Šiemet ketino jau atsisakyti šių pareigų, rašytojų bendruomenės reikalus norėjo perduoti jaunesniems kolegoms. Šiandien R.Černiauskas ruošėsi važiuoti į Vilnių, LRS valdybos posėdį.

Birželio 3 d. R.Černiauskas bus pašarvotas I.Simonaitytės bibliotekoje.

Atsisveikinimas vyks birželio 4 d., 10-11 val.

Rašytojas bus laidojamas Švėkšnoje.

 

Stalčiuje liko neužbaigtos

Išeidamas Anapilin rašytojas paliko visą lentyną savo kūrinių – 5 apsakymų ir apysakų rinkinius, romaną ir pjesių rinkinį, 8 knygeles vaikams, du apsakymų rinkinius rusų kalba, dar po dvi iš rusų ir švedų kalbų jo išverstas ir išleistas knygas. Lietuviškos literatūros gerbėjai turėtų prisiminti R.Černiausko apysakų knygas "Laužai palėpėse" (1995) ir "Koridorių vilkas" (2007), novelių romaną "Samdomo žudiko išpažintis" (2004).

Parašęs 17 knygų suaugusiems ir mažiesiems skaitytojams, prozininkas svajojo užbaigti prieš kelerius metus pradėtą novelių romaną apie Kristijoną Donelaitį. R.Černiauskas buvo iš tų rašytojų, kurie iš karto rašo po kelias knygas ir neskuba jų išleisti į gyvenimą. Laikėsi nuostatos, kad parašytos knygos turi susigulėti. "Rašau nedaug ir lėtai, stengiuosi, kad skaitytojo nepasiektų joks šlamštas, kuris nori – nenori išsprūsta iš po plunksnos", – yra sakęs jis. Neseniai rašytojas prasitarė, kad ir dabar jo stalčiuje guli neužbaigtos kelios knygos.

Jo buvo pilna visur

Be asmeninės kūrybos, R.Černiauskas daugel metų uostamiestyje organizavo "Poezijos pavasarį" ir "Novelės rudenį", sudarinėjo literatūrinį-kultūrinį almanachą "Baltija" ir dvikalbį žurnalą "Paralelės", leidžiamą lietuviškai ir rusiškai. Jo paties apsakymai publikuoti anglų, vokiečių, rusų, lenkų, švedų, kroatų, ukrainiečių, latvių kalbomis. Prozininko knygos vaikams "Slieko pasaka" (2007) bei "Vaikai ir vaiduokliai" (2010) šalies Metų knygos rinkimuose pelnė skaitomiausių Lietuvoje titulus.

Jo buvo pilna visur – literatūros renginiuose, parodų pristatymuose, koncertuose ir spektakliuose. Rašytojas nuoširdžiai domėjosi Klaipėdos kultūriniu gyvenimu, pats aktyviai jame dalyvavo ir jį kūrė. Jį pažinojo turbūt visi. Uostamiesčio menininkai vakar buvo sukrėsti žinios apie šio mylimo, brangaus žmogaus netektį.

Biografija

Černiauskas Rimantas, prozininkas, dramaturgas.


Gimė 1950 m. rugsėjo 10 d. Dauguose, Alytaus raj.
1973 m. baigė Vilniaus universiteto matematikos fakultetą. Mokytojavo. Literatūroje debiutavo kaip poetas, nuo 1974 m. reiškiasi kaip prozininkas. LRS Klaipėdos skyriaus pirmininkas.
Nuo 1984 m. - LRS narys.

Mažosios prozos kūriniai yra noveliškos struktūros su ryškia dinamiška veiksmo eiga ir akcentuota pabaiga. Vyrauja šiokiadieniškos istorijos, realistiškai motyvuoti veikėjų charakteriai. Novelėse apie Gustą pasitelkiama paradokso ir grotesko poetika, parodijuojami nūdienos sociokultūriniai disonansai.

Bibliografija:
Šiapus debesų: apsakymai. - Vilnius: Vaga, 1980.
Gusto istorijos: grotesko novelės. - Vilnius, 1983.
Senelės išdaigos: apsakymai. - Vilnius: Vaga, 1984.
Tikrieji miestelio vyrai: apsakymai. - Vilnius: Vyturys, 1990.
Į šviesą: eilėraščiai ir epigramos. - Vilnius, 1990.
Nuoširdumo klubas: pjesės. - Klaipėda: Eldija, 1992.
Laužai palėpėse: apysakos. - Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 1995.
Gustas: grotesko novelės. - Kaunas: Nemunas, 1997.
Jūra yra sūri: apsakymai. - Vilnius: Vyturys, 1997.
Kairiarankių šalis: apsakymai vaikams. - Klaipėda: Druka, 2000.
Pasakėlės vaikams, vanagams ir sliekams: apysakaitė vaikams. - Vilnius: Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2003.
Samdomo žudiko išpažintis: novelių romanas. - Vilnius: Gimtasis žodis, 2004.

Vertimai iš rusų kalbos:
Olegas Gluškinas. Lemtingos krantinės: apsakymai.  - Klaipėda: Klaipėdos universiteto leidykla, 2005.

Vertimai iš švedų kalbos:
Ana-Karin Eurelius. Madona Svenson: apysaka. - Klaipėda: Klaipėdos universiteto leidykla, 2006.
Marja-Lena Tiainen. Antis ir vilkai: apysaka. - Klaipėda: Eglės leidykla, 2006.


Šiame straipsnyje: Rimantas Černiauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SENIS

SENIS portretas
užuojauta

edmundas

edmundas portretas
uzuojauta seimai.

Liudesys

Liudesys portretas
Gili uzuojauta artimiesiems netekties valanda.. Tebunie lengva zemele Talentingam Kurejui ir Nuostabiam Zmogui.. Amzina Atilsi..
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių