Kiek Lietuvoje gali kainuoti užsakomoji žmogžudystė? (žurnalistinis eksperimentas)

"Klaipėdos" žurnalistai atliko eksperimentą ir įsitikino, kad užsakomoji žmogžudystė Lietuvoje gali kainuoti 12–15 tūkst. litų. Tiek esą už skyrybų metu turto nenorinčio dalytis vyro mirtį paprašė internetu su žurnalistais susisiekę neva samdomi žudikai.

Žmogžudžių ieškojo ir latviai

Interneto platybėse reklamuojamas tinklalapis, kuriame atvirai siūlomos žudikų paslaugos, šokiravo ne tik klaipėdiečius. Be Rusijoje registruotų interneto vartotojų, šio tinklalapio vieni aktyviausių lankytojų tapo latviai.

Kas ir kodėl atvirai reklamavo tokias paslaugas, negalėjo išsiaiškinti net Rusijos teisėsauga.

Kilus skandalui dėl atviro žudynių reklamavimo, teisėsaugininkai pareiškė, kad negali užblokuoti tokio pobūdžio tinklalapio, nes tai nėra vaikų pornografija, jame nėra skatinamos savižudybės, o tyrimo neva neverta pradėti, nes nėra nukentėjusiųjų pareiškimų.

"Klaipėdos" žurnalistai elektroniniu paštu pasiuntė užklausą interneto puslapyje prisistatančiai jautrių ir gerų asmenų organizacijai, kurie gali bet kada padėti, jei reikėtų ką nors išvežti į mišką ir gerai primušti arba ką nors įbetonuoti ir palikti atokioje statybvietėje.

Buvusių sportininkų, Afganistano karo dalyvių ir kriminalinio pasaulio atstovų suburta organizacija internete skelbėsi, kad gali padėti išspręsti bet kokią problemą. Todėl buvo užklausta, kokios pagalbos galėtų tikėtis neva skyrybų procese turto su vyru nepasidalijanti, iš namų išvyta klaipėdietė.

Pasiūlė užmušti

Į užklausą tariami žudikai atsakė per vieną dieną ir pasiūlė miške pasikalbėti su moters vyru.

Paaiškinus, esą sutuoktinis turi ryšių policijoje, valdo nemažą turtą uostamiestyje, vadinamieji "kileriai" tuojau pat pasiūlė šykštuolį vyrą pamokyti banditėlių užpuolimu.

"Gal organizuoti užpuolimą, po kurio jį ištiks mirtis? O gal tiesiog užmušti žmogų? Tada jums niekas negrasins. Sutartą vakarą jūs pasirūpinsite tvirtu alibi. Na, mes galime ir pasikalbėti su juo "iš širdies". Ir labai aiškiai jam paaiškinti, kad mes apie jį žinome daug ką, o jei nuo jūsų galvos nukris bent plaukelis, mes turėsimės imtis visų priemonių", – laiške įtikinėjo tariamas žudikas.

"Kileriai" iš Baltarusijos

Paaiškinus, kad "objektas" gyvena Klaipėdoje ir nebus taip paprasta įgyvendinti tokius šiurpius planus, vadinamasis žudikas patikino, kad jo žmonės dirba švariai ir dėl menkiausio įtarimo "kileriai" pasislepia pogrindyje.

"Juk niekas nežinos, kas užsakė. Mes juk bendraujame internetu, todėl tai ir yra saugu. Vykdytojai žinos tik aukos duomenis, apie užsakovą žinosiu tik aš", – rašė vyriškis.

Laiške buvo tikinama, kad Lietuva ir Klaipėda nėra nepasiekiama Rusijoje įsikūrusiai žudikų gaujai.

"Aš turiu patikimų žmonių Baltarusijoje. Jie per 2–3 dienas pasieks Klaipėdą. Apmokėjimas vyksta per "yandex" ir "qiwi" sistemas. Galime parinkti net ir patogesnį būdą", – aiškino tinklalapio atstovas.

Už paslaugas buvo įvardyta 5–6 tūkst. JAV dolerių kaina.

"Tačiau tai gali būti ir pigiau, aš nesusisiekiau su savo žmonėmis Baltarusijoje. Dažniausiai tai nutinka tada, kai jau yra gaunamas šimtaprocentinis užsakymas", – aiškino neprisistatęs organizatorius.

"Meniu" kainos šokiruoja

Nuo 12,6 tūkst. litų iki 15,8 tūkst. litų žudiku prisistatęs asmuo paprašė už aukos mirtį, tačiau kitiems susidorojimo ar pagrasinimo variantams pasiūlė 30–40 proc. nuolaidą.

Už lengvą vyro papurtymą buvo paprašyta 350 JAV dolerių. Objektą žadėta pasitikti prie laiptinės durų, įmesti į automobilio bagažinę, o išvežus iš miesto grubiai kūną išmesti, atsisveikinimui spiriant porą kartų per kepenis.

Pagal kliento pageidavimą auka gali likti gulėti surišta.

500 dolerių kainuotų kur kas rimtesnis "pokalbis", aukai šonus aplamdant beisbolo lazdomis ar armatūros strypais. Ši paslauga ypatinga tuo, kad žmogui gali būti išmušti dantys, padaromi rimti sužalojimai, tačiau nesulaužomi kaulai.

Už 800 dolerių galima užsisakyti sumušimą su galūnių kaulų lūžiais. Po 50 dolerių buvo prašoma už apatinio žandikaulio sulaužymą, tiek pat už šonkaulių, kelio girnelių, blauzdikaulių sulaužymą.

Tiesa, po 50 dolerių prašoma už kiekvieno piršto lūžį.

Už papildomą mokestį siūloma auką palikti nuogą miške. O kaip įrodymą, kad darbas buvo atliktas, banditai tikino pateiksiantys nuotraukas iš įvykio vietos.

Užkals karste ir išveš

Už atskirą mokestį siūloma senovės kinų bausmių tradicijas primenanti egzekucija – vata apvyniota lazda auka plakama per pėdas ir kulnus. Už tokį "malonumą" prašoma 300 dolerių atlygio. Už papildomus 20 dolerių galima aukai užmauti maišą ant galvos.

Už 150 dolerių galima organizuoti aukos užkalimą karste ir išvežimą į užmiestį.

50 dolerių atsieis įbauginimas, kai aukai liepiama pačiai miške išsikasti duobę.

Už 30 dolerių banditai pasiryžę nusišlapinti ant aukos, o už 1 tūkst. dolerių surasti 100 kg sveriantį vyrą, kuris išprievartautų auką.

Kūną sušers kiaulėms

Atskirai tinklalapyje aptariami žmogžudysčių variantai. Užsakovui siūloma pasirinkti, ko jis norėtų – esą galimi įvairūs natūralios mirties imitavimo atvejai – auką mirtinai pervažiuoja automobilis, atsitiktinai auka įkrenta į kanalizacijos duobę ir nusisuka sprandą, nuskęsta upėje, jį gali ištikti širdies priepuolis ar net gali nutikti perdozavimas.

Kaip vienas patikimų variantų siūloma priešą pradanginti be žinios. Kaip pavyzdį siūloma aukos kūną sušerti kiaulėms, įbetonuoti.

Siūloma surengti ir atsitiktinę žmogžudystę tamsiame skersgatvyje, jei pageidaujama, esą galimas ir atviras susidorojimas, sušaudant net ir viešoje vietoje.

Už atskirą sumą galima užsakyti aukos pakankinimą prieš mirtį arba kankinimą norint išgauti informaciją.

Dvelkia sukčiavimu

Pradėjus realias derybas su vadinamaisiais banditais, žurnalistams kilo įtarimų, kad interneto tinklalapis įkurtas arba dėl pokšto, arba išvilioti iš lengvatikių pinigų, panašiai kaip veikia lietuviai kaliniai, skambindami ir įtikinėdami žmones, kad artimieji pateko į nelaimę.

"Mums reikės aukos vardo, pavardės, telefono numerio, darbovietės ir kitų adresų, kur daugiausia praleidžiama laiko. Vyro mašinos markės ir valstybinio numerio. Ir tikslaus laiko, kada jis grįžta namo", – aiškino laiško autorius.

Tačiau aukos nuotraukos vadinamiesiems "kileriams" nereikėjo. Toliau susirašinėjimas vyko aiškinantis, kaip reikėtų pervesti pinigus.

Elektroniniuose laiškuose vadinamieji žudikai vis primindavo, kad "užsakovė" kuo greičiau prisijungtų prie specialios sistemos ir papildytų tam tikrą sąskaitą. Buvo smulkiai aiškinama, kaip veikia pinigų papildymo mechanizmas Rusijoje, tačiau į laiškus neatsakius porą savaičių, netrukus pasijautė nerimas.

Kas savaitę vis buvo pasiteiraujama, ar klaipėdietė persigalvojo ir ar jai nebereikia banditų paslaugų.

Šiuo metu tinklalapis jau yra uždarytas, jame skelbiama, kad šis puslapis sulaukė rekordinio lankytojų skaičiaus.

Lietuvos teisėsaugininkai nenori komentuoti Rusijoje įkurto tinklalapio turinio. Esą tik pateikus susirašinėjimo kopijas ir visą kitą medžiagą pareigūnai imtųsi vertinti, pokštas tai ar potencialių klientų paieškos buvo iš tiesų vykdomos internete.


Šiame straipsnyje: žudikasperdozavimaskileris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ritva

Ritva portretas
hmm.. ka cia ir bepridursi

Ačiū

Ačiū portretas
kad pranešėte, pasinaudosim. Gal adresiuką duotumėte, į ką kreiptis?

to VERGAS

to VERGAS portretas
taip, jūsų išvardintiems asmenims nužudyti dalį paslaugos kompensuoja Sodra. Tačiau tik nedidelę, nes jūsų minimi asmenys ir taip ilgai negyvena.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių