Iš misijos Somalyje – į namiškių glėbį

Sugrįžo beveik pusę metų prie Somalio krantų praleidę kariai. Jie atliko tarptautinę misiją, nukreiptą prieš piratavimą ir plėšimus Indijos vandenyne. Sveikus vyrus uostamiestyje džiaugsmingai pasitiko jų artimieji.

Antradienį Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje buvo iškilmingai sutikti trečiosios Autonominės laivo apsaugos grupės kariai, beveik šešis mėnesius dalyvavę Europos Sąjungos tarptautinėje operacijoje "Atalanta". Pastaroji nukreipta prieš piratavimą ir plėšimus Indijos vandenyne, prie Somalio krantų.

Karių sutikimo ceremonijoje dalyvavęs krašto apsaugos viceministras Antanas Valys sveikino laimingai sugrįžusius vyrus ir linkėjo jiems sėkmės tolimesnėje tarnyboje. Taip pat perdavė krašto apsaugos ministro Juozo Oleko padėką.

"Praėjo pusmetis, kai išlydėjome karius į tolimą kraštą ir atsakingą misiją. Didžiuojuosi jų atliktais darbais. Tokiu būdu mes prisidedame prie kovos su tarptautinėmis krizėmis, taip pat reprezentuojame Lietuvą ir geriname požiūrį į lietuvius. Didelių pastangų dėka galime būti garbinga NATO ir Europos Sąjungos nare", – sakė A. Valys.

Skambant Karinių jūrų pajėgų orkestrui, už dalyvavimą tarptautinėje operacijoje jis įteikė kariams krašto apsaugos sistemos medalius.

Karinių jūrų pajėgų štabo viršininkas komandoras Svajūnas Bandzevičius taip pat prisidėjo prie sveikinimų.

"Teko išbūti misijoje ilgiau nei planuota, tačiau kariai gerai atstovavo Lietuvai. Ši tarnyba neabejotinai pravers ne tik profesiniame, bet ir asmeniniame gyvenime", – įsitikinęs viršininkas.

Jis padėkojo ir karių artimiesiems, be kurių paramos esą nė viena misija nebūtų sėkminga.

Tarptautinėje operacijoje dalyvavusių karių pusę metų nematę artimieji neslėpė emocijų ir pakilios nuotaikos. Su dideliu susijaudinimu jie stebėjo ceremoniją, o po jos puolė glėbesčiuotis, bučiavo, spaudė ranką.

Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų trečioji autonominė laivo apsaugos grupė nuo pernai gruodžio pradžios vykdė Pasaulio maisto programos laivo "MSM Douro" apsaugą.

Per misijos laikotarpį Lietuvos karių saugomas laivas nuplaukė apie 8 tūkst. jūrmylių ir padėjo sėkmingai nugabenti daugiau kaip 13 tūkst. tonų humanitarinės pagalbos, skirtos Somalio žmonėms.

Iš viso autonominę laivų apsaugos grupę sudarė 16 karių: 14 iš Lietuvos karinių jūrų pajėgų ir du iš Karo medicinos tarnybos, specialiai parengtų šiai misijai. Daugumai karių tai buvo pirmoji tarptautinė operacija už Europos ribų.

Grupei vadovavo Karinių jūrų pajėgų karininkas vyresnysis leitenantas Justinas Žukauskas.

Lietuva vienoje didžiausių ES istorijoje operacijų "Atalanta" dalyvauja nuo 2011-ųjų. Ji pradėta vykdyti 2008-ais, reaguojant į ypač išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis lietuviui

Lietuvis lietuviui portretas
Idiote, paskaityk tekstą, o tada komentuok. Bet įtariu, kad net ir perskaitęs nesuprasi.

lietuvis

lietuvis portretas
Vejais paleisti pinigai, kur žiuri politikai ir kaip galima balsuoti uz juos.

Ona

Ona portretas
Šuo yra šuo...net Somalyje
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių