Mokslo metų pradžioje – dėmesys vaikų saugumui kelyje

  • Teksto dydis:

Kasmet rugsėjo 1-oji, į klases sukviečianti visus uostamiesčio moksleivius, primena ir apie saugų eismą keliuose. Vien pirmokų šiemet į mokyklas sugužės daugiau nei praeitais metais - skaičiuojama, kad į mokyklas šiemet sugužės 1800 pirmokų – tai 129 daugiau nei pernai. Rugsėjo 2-ąją, kuri simbolizuoja rudens bei mokslo metų pradžią, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras kartu su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnais vykdo akciją, kurios metu į mokyklą keliaujantiems vaikams primena apie saugų eismą.

Jau tradiciškai saugaus eismo abėcėlė uostamiesčio jaunajai kartai bus priminta rugsėjo 2 d., trečiadienį. Akcijos organizatoriai pasirinko judriausias miesto pėsčiųjų perėjas, prie kurių tą dieną nuo 7.30 iki 8 val. budės atsakingi asmenys, priminsiantys apie saugaus elgesio kelyje svarbą. Rugsėjo 2-osios rytą bus išdalinta tūkstantis pamokų tvarkaraščių su instrukcijomis, kaip saugiai pereiti gatvę.

Prie Gedminų progimnazijos mokiniai susitiks su visuomenės sveikatos specialistai ir policijos pareigūnais, čia visus su mokslo metų pradžia sveikins ir saugios kelionės į mokykla linkės šuniukas Amsius. Be to, policijos pareigūnai žada pasirinkti ir kitas itin  judrias vietas prie uostamiesčio mokyklų, kur taip pat bus dalinami tvarkarščiai su saugaus eismo instrukcijomis.

Išleidžiant vaikus į mokyklą svarbu atsiminti, jog kiekvienas atsako už savo gyvybę ir jos saugumą. Suformuotas įgūdis išlieka visą gyvenimą, todėl būtina kuo anksčiau paaiškinti vaikui kaip jam saugiai elgtis išėjus iš namų. Pirmieji vaikų mokytojai yra tėvai, todėl pirmiausia jie turėtų prisiminti ir nuolat laikytis saugaus elgesio kelyje taisyklių,  paaiškinti jas savo vaikui, padėti pasirinkti saugų maršrutą į mokyklą ir atgal iš jos. Net jeigu vaikui šie mokslo metai ir nėra pirmieji, patariama palydėti vaiką į mokyklą ir iš jos. Rekomenduojama pakeliui atkreipti dėmesį į visus pavojų keliančius objektus, paaiškinti, kaip vaikui elgtis.

Specialistai pataria paskaičiuoti, kiek laiko vaikui reikia nukeliauti iki mokyklos, kad jis nevėluotų ir neskubėtų, patariama neapkrauti vaiko didele kuprine, kad jis galėtų laisvai judėti. Saugumą kelyje padės užtikrinti priemonės, padedančios būti matomam – patariama prie kuprinės ar rūbų pritvirtinti atšvaitą. Reiktų atsižvelgti ir į tai, kad eidamas į mokyklą ar iš jos kartu su draugais vaikas gali būti mažiau atidus, nes labiau susitelks į žaidimus ar pokalbius tarpusavyje. Būtinai paaiškinkite vaikui, kad eidamas kelyje kartu su draugais turi pamokyti saugaus elgesio ir juos.

 Kasmet keliuose dėl neatsargaus elgesio  miršta daugybė žmonių. Viena didžiausių eismo įvykių dalis – pėsčiųjų partrenkimas. 2014 m. tokios nelaimės sudarė beveik 32,4 proc. visų eismo įvykių, iš viso buvo sužeista  1 142 pėstieji, iš kurių 108 žuvo. Praėjusiais metais dėl eismo įvykių pėsčiųjų perėjose, buvo sužeisti 531 žmonės, iš kurių 33 žuvo.  Statistika gąsdinanti ir verčia susimąstyti tiek apie savo, tiek apie aplink esančiųjų saugumą keliuose. Sunerimti verčia dar ir tai, kad nelaimės keliuose kasmet pasiglemžia nemažai jaunų žmonių gyvybių. Eismo įvykiuose Lietuvoje 2014 metais nukentėjo 926 jaunuoliai nuo 15 iki 24 metų amžiaus, iš jų 41 nuo patirtų traumų mirė. Dėl prarastų vaikų gyvenimo metų patiriame socialinius ir ekonominius nuostolius, o prarasto vaiko skausmas artimiesiems – neišmatuojamas. Tai tik kelios priežastys, kodėl reikia stengtis išsaugoti vaikų gyvybę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių