Mokyklos pašonėje – nuodinga staigmena

Klaipėdietį Aleksandrą pašiurpino Baltijos prospekte šalia specialios pagrindinės mokyklos tvoros augantis nuodingas augalas. Vyras įsitikinęs, kad prie mokymo įstaigos išsikerojo įspūdingo dydžio Sosnovskio barštis.

Patvorys – mokyklos rūpestis

"Aplinkui yra pievos, o prie pat mokyklos "Svetliačiok" auga kone 2 metrų aukščio, mano manymu, Sosnovskio barštis. Kažkas turėtų nušienauti šį augalą, nes jo sėklos tuoj pat pasklis po visą pievą", – nuogąstavo vyras.

Klaipėdos nevalstybinės specialiosios pagrindinės mokyklos "Svetliačiok" steigėja Tamara Lochankina tikino, kad ji matė prie tvoros augantį barštį.

"Aš kaip tik galvojau, kad reikia jį nupjauti. Esu skaičiusi ar net televizijos laidą mačiusi apie Sosnovskio barštį. Tai labai nuodingas augalas", – sakė T.Lochankina.

Tačiau moteris pareiškė, kad galbūt namų valdų darbuotojai galėtų nupjauti odos nudegimus sukeliančią piktžolę.

Tačiau apie mokyklas ar darželius, penkių metrų spinduliu, žolę turi nusipjauti pačios ugdymo įstaigos.

"Teks nupirkti specialias žirkles. Aš mėginau aiškintis, kam priklauso ši teritorija. Ji lyg ir ne mūsų. Tačiau netrukus pas mus atvyks savanorių iš užsienio. Mes kartu su jais ir sugalvosime, kaip išnaikinti šį augalą", – pažadėjo T.Lochankina.

Pjaus savanoriai

Ugdymo įstaiga vasarą neveikia, todėl T.Lochankina mano, jog mažai tikėtina, kad koks vaikas galėtų nukentėti nuo Sosnovskio barščio.

Šiemet Klaipėdos savivaldybė sulaukė tik kelių pranešimų apie mieste augančius Sosnovskio barščius.

"Žmonės nelabai pažįsta Sosnovskio barštį. Skambina ir pranešinėja net nežinodami, ar tai tikrai šis augalas. Teko reaguoti ir į klaidingus pranešimus", – aiškino savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Naikino visame mieste

Aptikus nuodingą augalą, būtina ne tik jį nukirsti ar nupjauti, bet ir chemikalais nupurkšti šaknis, kad augalas neatželtų, o stiebus su žiedynais ir sėklomis būtina sunaikinti.

"Šiemet nemažai naikinome šių augalų. Buvo pranešimas iš Kretingos gatvės, Girulių. Šiuos augalus sunku išnaikinti, todėl negalime nereaguoti į gyventojų pranešimus", – sakė I.Šakalienė.
Sosnovskio barštis sunkiai pasiduoda išnaikinamas dėl giliai – iki 60 cm – įleidžiamos šaknies. Nupjautas augalas iš šaknų vis atželti gali net 13 metų.

Visos augalo dalys kaupia daug ypač stipraus alergeno – furanokumarino. Sosnovskio barščio sultyse yra medžiagų, kurios fotojautrina odą ir gali sukelti 1–3 laipsnio odos nudegimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to samot

to samot portretas
neišmanėlis tamsta tai tu . Kur matai kad parašyta pekis kartus žydi ? Neišmanėliui dar kart pakartosim : jei augalas nukertamas nesužydėjas tai jis dar 12 metų bando tai pakartoti o dauginasi tik iš sėklų . Ar aišku neišmanėli ? Ir ne pagal mane reikia laukti sėklų o pagal naikinimo procedūrą . Pasidomėk o paskiau kliedėk .

samot to 666

samot to 666 portretas
Nerasyk nesamoniu neismaneli.Rašai,naujiena,žydi 1 karta metuose,o ne penkis.Pagal tave reikia laukti sėklu ir naikint,kad neatsinaujintu

666

666 portretas
praleidau žodelį : bet jei jūs nupjausite nesužydėjusį augalą tai šaknyse prades atsinaujinimo procesą ir jis iki 12 metų bandys naujus daigus .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių