Mokyklos remonto išlaidos sukėlė įtarimą

Dėl planuojamo anksčiau dviem mokykloms priklausiusio pastato remonto valdininkai prabilo apie neskaidrius veiksmus. Klaipėdos savivaldybės tarybos narių dėmesį patraukė beveik iki milijono išaugusi planuojamų darbų suma. Nors reikiamą sumą valdininkai ir sutiko skirti, tačiau būta aštrių kaltinimų projekto neskaidrumu.

Dėl planuojamo anksčiau dviem mokykloms priklausiusio pastato remonto valdininkai prabilo apie neskaidrius veiksmus. Klaipėdos savivaldybės tarybos narių dėmesį patraukė beveik iki milijono išaugusi planuojamų darbų suma. Nors reikiamą sumą valdininkai ir sutiko skirti, tačiau būta aštrių kaltinimų projekto neskaidrumu.

Prireikė dar pinigų

Dar praėjusiais metais buvo nuspręsta atnaujinti Klaipėdos Vydūno vidurinės mokyklos ir Klaipėdos Salio Šemerio suaugusiųjų gimnazijos pastatą, esantį Sulupės g. 26, tačiau seniai pradėtas projektas sunkiai juda finišo tiesiosios link.

Klaipėdos savivaldybės tarybai projektą pristačiusi Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė paaiškino, jog šiuo keliamas klausimas, nulemsiantis projekto įgyvendinimo eigą.

Savivaldybės prašoma skirti daugiau nei 800 tūkst. litų papildomų darbų kainai. Taip nutiko todėl, kad pastato remonto darbų pirkimas buvo organizuojamas be techninio projekto. Jį parengus paaiškėjo, jog pastato restauravimui reikės daugiau darbų nei planuota projekto pradžioje, mat 2001–aisias kai kurie pastato langai buvo užmūryti.

Sukėlė įtarimų

Būtent to Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) prieš pasirašant sutartį dėl pastato atnaujinimo neįvertino, jog dalyje statinio 2001–aisias buvo atlikta keletas pastato atnaujinimo darbų.

Agentūra gali pinigus gali skirti tik tiems pastatams, kurie yra pastatyti iki 1992 m. arba neatitinka minimalių pastatui keliamų reikalavimų.

Iš viso minėtų mokyklų pastatui planuojama skirti 1 178,9 tūkst.Lt iš ES fondų, savivaldybė turėtų prisidėti 114,3 tūkst.Lt iš miesto biudžeto. O minėtiems darbas, kurių finansavimo garantijos ir prašyta dar reikia 813,3 tūkst.Lt Klaipėdos pinigų.

Smarkiai ūgtelėjusi darbų suma sukėlė nemenkų įtarimų Tarybos nariams.

Gali užtrukti

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė pripažino, jog rengiant projektą padaryta nemažai sisteminių klaidų, todėl šiuo metu užvirtą košę ir tenka srėbti savivaldybei.

„Reikia nuspręsti, ar savivaldybė sutinka vykdyti mokyklos remontą, ar nesutinka“, – Tarybos posėdyje apibendrino J.Simonavičiūtė.

Papildomiems darbams teks ieškoti ir naujos darbus galinčios atlikti bendrovės, tai, anot Tarybos narių, gali pratęsti projekto vykdymo laiką.

„Kultūros fabriko“ situacija buvo panaši. Kai du rangovai vykdo darbus, sunku atskirti, kas kieno. Be to, labai užsitęsė darbai“, – pastebėjo tarybos narys Arūnas Barbšys.

Įtaria neskaidrumu

Nors uostamiesčio valdininkai ir vieningai sutarė dėl to, kad pastatą atnaujinti būtina, tačiau  Administracijos direktorei bei projekto rengėjams nešykštėjo ir kaltinimų.
Projekto rengėjų padaryta klaida, anot Tarybos narės Zitos Šličytės uostamiesčiui kainuos daugiau nei 800 tūkst. litų ir nėra aišku, ar kaina dar nepakils.

„Kvapas nuo tokių projektų sklinda negeras“, – rėžė politikė.

Po pirmosios posėdžio pertraukos dvi Tarybos partijos išsakė ir savo poziciją. Liberalų sąjūdžio frakcija nusprendė pritarti mokyklos remonto finansavimui, tačiau pastebėjo, jog šio klausimo turėtų imtis Antikorupcinė komisija.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai taip pat nusprendė palaikyti pastato atnaujinimo finansavimą, tačiau paragino projekto rengėjus būti atsakingesniais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių