Mokyklų direktoriai rotacijos idėją palaiko

Uostamiesčio švietimo įstaigų vadovai pritaria siekiams įteisinti mokyklų direktorių rotaciją. Tiesa, manoma, kad naują tvarką dar reikia tobulinti ir dėl to ketinama kreiptis į šalies valdžią.

Permainoms nesipriešina

Savo poziciją dėl numatomos įvesti švietimo įstaigų vadovų kadencijų sistemos pirmadienį Klaipėdos ugdymo įstaigų direktorių delegacija pristatė savo tiesioginiam vadovui – miesto merui Vytautui Grubliauskui.

"Mes esame už kadencijas, tačiau ne tokiomis sąlygomis, kokios yra siūlomos dabar, nes joks įstatymas negali įsigalioti atgaline tvarka", – pastebėjo Klaipėdos H.Zudermano gimnazijos direktorė ir Klaipėdos miesto mokyklų vadovų asociacijos pirmininkė Jolita Andrijauskienė.

Anot jos, švietimo įstaigų vadovai nesutinka su tuo kad, įsigaliojus naujai tvarkai, visi mokyklų direktoriai, kurių darbo stažas toje pačioje įstaigoje siekia 10 metų ir daugiau, turės palikti savo darbo vietas.

"Mūsų nuomone, tai yra nepriimtina, nes visos Lietuvos mastu tokiu būdu turėtų keistis apie 70 proc. vadovų. Valstybėje tai sukeltų didelį chaosą", – neabejojo J.Andrijauskienė.

Laukia diskusija

Pasak jos, po dviejų kadencijų konkursą kitoje įstaigoje laimėjęs direktorius ten stebuklų nepadarys, mat jam veikiausiai teks dirbti su jau anksčiau buvusia darbuotojų komanda.

"Turi būti tam tikros sąlygos. Yra svertiniai mechanizmai. Jeigu vadovas dirba blogai, jį tiesiog reikia atleisti, o ne tuos, kurie dirba gerai, ir valstybėje kelti chaosą", – dėstė direktorė.

Pašnekovės teigimu, jau rengiamas visų švietimo įstaigų asociacijos bendras kreipimąsis. Trečiadienį Seime numatomas susitikimas su politikais, Švietimo ir mokslo ministerijos atstovais, tikimasi sulaukti ir prezidentūros dėmesio.

Rotacijos tikrai reikia

Klaipėdos meras V.Grubliauskas pripažino palaikantis planuojamas naujoves.

"Manau, neturėtų kilti diskusijų, ar rotacija reikalinga. Klausimas galėtų būti tik dėl pačios rotacijos pobūdžio ir kaip ji būtų vykdoma", – paaiškino V.Grubliauskas.

Nors uostamiesčio vadovas ir tvirtino palaikantis idėją įteisinti švietimo įstaigų vadovų rotacijos tvarką, tačiau pripažino, jog dabar siūlomame variante dar esama tobulintinų dalykų.

"Aš manau, kad rotaciją reikia įteisinti, bet jai turbūt reikia parinkti deramą laiką, užtikrinti tam tikras socialines garantijas tiems, kurie joje jau negalėtų dalyvauti", – pastebėjo meras.

V.Grubliauskas pabrėžė, kad jį viltingai nuteikia tai, jog uostamiesčio švietimo įstaigų vadovai nėra nusiteikę prieš planuojamas permainas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

garantija

 garantija portretas
Tikrai reikia rotacijos

Juozapas

Juozapas portretas
Ir be rotacijų yra pakankamai galimybių įvertinti mokyklos vadovo darbą.Aišku, jeigu to norima.Švietimo sistemoje yra susikaupę daug problemų, kurias reikia spręsti- pirmiausia atkurti mokytojo profesijos prestižą, kad profesiją rinktųsi gabūs mokiniai, sutvarkyti finansavimą ir teisingą apmokėjimą už darbą. Mokyklų direktoriai tikrai nėra pati didžiausia blogybė, ji slypi švietimo reformos padarytose klaidose ir laikas pradėti jas taisyti.Pirmiausia, reikia peržiūrėti mokymo programų turinį- ko mokome ir ar tos žinios svarbios ir pritaikomos.Mano galva,sugalvota skubi direktorių rotacija sukels sumaištį sistemoje, o kam tai naudinga? Ar yra garantija, kad senus direktorius pakeitę naujokai dirbs geriau,ar nebus partinio protegavimo, skiriant direktorius, ar mokyklos bendruomenė bus laimingesnė ir ar tai nekels psichologinės įtampos švietimo sistemoje?Svarbu neskubėti , apsvarstyti, visi žinome prie ko priveda neapgalvoti sprendimai.Juos paskui reikia taisyti .

?

? portretas
o kaip su savivaldybės darbuotojų rotacija ?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių